21.3 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăSpecialCluj. Marș în memoria victimelor atentatului terorist de la Charlie Hebdo

Cluj. Marș în memoria victimelor atentatului terorist de la Charlie Hebdo

Peste 500 de persoane au participat, joi seară, la Cluj-Napoca, la un marş în memoria victimelelor atentatului de la săptămânalul francez Charlie Hebdo, fiind aprinse 12 lumânări şi purtate afişe cu mesajul "Je suis Charlie".

Participanţii la marş, studenţi, membri ai comunităţii franceze şi francofone din Cluj-Napoca, dar şi cetăţeni români, s-au adunat, joi, la ora 18.00, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor având asupra lor afişe cu mesaje "Je suis Charlie", de unde au pornit în marş pe traseul str. Napoca – Piaţa Unirii – B-dul Eroilor – Piaţa Ştefan cel Mare – Institutul Francez.

Dimitri Moulu, unul dintre organizatorii marşului din partea organizaţiei studenţilor francezi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, a declarat că participanţii la marş îi susţin pe toţi cei care luptă împotriva terorismului.

"Comunitatea franceză şi francofonă din Cluj-Napoca, la iniţiativa Asociaţiei-Corporaţie a studenţilor francezi din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Francez din oraş, a organizat un marş de solidaritate pentru victimele atentatului de la revista Charlie Hebdo. Este un omagiu adus victimelor atentatului din Paris şi o acţiune pentru a susţine libertatea de exprimare. De asemenea, îi susţinem pe toţi cei care luptă împotriva terorismului", a spus Moulu.

În curtea Institutului Francez din Cluj-Napoca s-a ţinut un moment de reculegere, s-au aprins 12 lumânări în memoria celor 12 victime ale atentatului, iar mai multe persoane au scris mesaje de solidaritate pentru familiile victimelor şi pentru poporul francez, într-un caiet de condoleanţe.

Un moment de reculegere a fost păstrat şi la ora 13.00 în toate instituţiile franceze din România, conform instrucţiunilor ambasadorului Franţei la Bucureşti, Francois Saint Paul, şi la cererea preşedintelui Franţei, François Hollande.

De asemenea, Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC), care reuneşte zeci de ziarişti, a transmis, miercuri seară, un mesaj de condoleanţe în limba franceză pe adresa redacţiei Charlie Hebdo din Paris, iar membrii asociaţiei vor păstra, vineri, un moment de reculegere şi vor aprinde lumânări în memoria victimelor atentatului la Institutul Francez Cluj-Napoca.

Eticheta #JeSuisCharlie (Eu sunt Charlie – n.r.) a invadat internetul, miercuri, după atacul terorist produs la sediul publicaţiei Charlie Hebdo din Paris, soldat cu 12 morţi, acelaşi text fiind afişat şi pe site-ul săptămânalului.

Eticheta #JeSuisCharlie a fost postată pe reţelele de socializare Facebook şi Twitter, de utilizatori, în semn de solidaritate cu victimele şi familiile lor, potrivit independent.co.uk.

De asemenea, textul "JeSuisCharlie" apărea scris cu litere albe, cu fonturile specifice publicaţiei, într-un pătrat negru şi pe prima pagina a site-ului săptămânalului, www.charliehebdo.fr, care afişa doar această imagine.

Imaginea a fost, totodată, distribuită, în mod masiv, de utilizatorii de internet din toată lumea.

Cele mai citite

Variola maimuței sau despre cum vine Bernard Shaw la “Vocea României”

Bill Gates profețea, încă de anul trecut, venirea unei noi pandemii. Curios el anunța variola maimuței înainte de a apărea primul caz. Media mainstream...

Noua conducere a PNL, aleasă la Poiana Brașov

Liberalii se reunesc astăzi, la Poiana Braşov, în Liga Aleşilor Locali, iar mâine în Consiliul Naţional al formaţiunii.Reuniunea Ligii Aleşilor Locali va avea loc...

Un viitor Parc de distracții la Parța, în județul Timiș

În județul Timiș se pune la cale construirea pe o suprafață imensă a unui Parc de distracții, asemănător Futuroscope sau Tivoli, pe 70 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă