20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCluburile mortii albe

Cluburile mortii albe

Peste 50 de tineri au fost pusi sub acuzare in aceasta vara pentru trafic, detinere si consum de droguri.

Politistii au capturat sute de grame de droguri de risc si mare risc in urma raziilor efectuate in cluburi celebre din Mamaia, Mania si Kudos, dar si in discoteci din alte statiuni.

 

Ne place sau nu, Constanta este in perioada sezonului estival capitala traficului de droguri. In fiecare noapte in cinci-sase mari cluburi din statiuni precum Mamaia sau Eforie se pot cumpara droguri de tot felul, de la banale tigari cu marijuana pana la cocaina sau injectabila heroina. Persoanele care consuma sunt tineri de familii bune, care dispun astfel de sume importante pentru achizitionarea narcoticelor. Politistii de la Crima Organizata Constanta au marit in ultimele luni numarul raziilor, reusind capturi record. Au fost retinuti sute de tineri, dar in urma anchetelor efectuate de procurorii DIICOT, celor carora le revine competenta in astfel de situatii, doar in jur de 50-55 au fost pusi efectiv sub acuzare. Dintre acestia, doar 10% vor raspunde in fata instantei pentru savarsirea infractiunii de trafic, ceilalti fiind cercetati pentru consum si detinere. Interesant este ca acesti consumatori si traficanti sunt mereu prinsi in aceleasi cluburi de noapte, deja celebre. Este cazul unor localuri precum Mania sau Kudos, unde paza interna lasa, se pare, foarte mult de dorit. Cei care detin cluburile se apara mereu afirmand ca nu pot controla fiecare client si ca acestia sunt atrasi in aceasta locatie doar de muzica buna. Sutele de tineri de aici devin astfel tinta retelelor organizate, care profita de situatie pentru a-si desface marfa, fie aceasta pastile ecstasy, cannabis sau alt narcotic. Mamaia nu este insa singura statiune in topul traficului. Mai nou, pe lista celor de la Brigada Antidrog a aparut si Eforie, pana acum considerata drept o locatie linistita in ceea ce priveste infractionalitatea. Aici se consemnasera in ultimii ani doar cateva infractiuni de frauda cu carduri bancare, dar nimic din universul traficului cu stupefiante. In urma cu aproximativ doua saptamani, procurorii DIICOT au finalizat insa un dosar care priveste doi traficanti din acest oras. Valentin Moraru si Robert Boanta vor raspunde in fata legii dupa ce asupra lor au fost descoperite 290 de pastile de ecstasy, in valoare de 180 de milioane lei. Ultimul a recunoscut ca a vandut timp de trei luni droguri in cluburile din oras, dar a declarat ca nu ii cunoaste pe tinerii din Bucuresti de la care cumparase marfa. Aproape toti tinerii traficanti prinsi de autoritati ascund identitatea furnizorilor, iar astfel, in ciuda acestor capturi, retelele de trafic continua sa isi vada nestingherite de treaba. Un alt caz foarte interesant din luna august este cel al studentului de la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" prins avand asupra sa droguri pe care urma sa le comercializeze. Eduard Marius Popescu, de 21 de ani, a fost prins in celebra Mania din Mamaia, avand asupra sa un gram de cocaina. In bagajele sale au fost gasite aproape 2 grame de cannabis. Popescu si cei doi tineri care erau impreuna cu el se aflau sub influenta substantelor narcotice in momentul in care au fost retinuti de oamenii legii.

Nici un consumator oficial

Capturile record efectuate de autoritati in aceasta vara demonstreaza ca litoralul este tinta preferata a traficantilor. Pana acum, cand raziile celor de la Antidrog erau foarte rare, se spunea ca traficul si consumul de droguri sunt fenomene izolate la noi. Ultimele evenimente demonstreaza clar contrariul si ne prezinta o situatie extrem de alarmanta. In ciuda tuturor acestor date clare, autoritatile sanitare din judet continua sa stea cu mainile in san si sa nu faca nimic pentru ingrijirea tinerilor dependenti sau care ajung adesea in stare de sevraj. Desi toata lumea este la curent cu efectele mortale ale consumului si se cunosc numerosi tineri dependenti, autoritatile continua sa afirme ca oficial nu exista nici un "drograt" in judetul nostru. Este o concluzie comoda si total absurda, dar din cauza afirmatiilor de acest gen, in judetul nostru nu exista nici un salon special pentru ingrijirea tinerilor dependenti. Sorin Petrescu, seful Biroului Regional Antidrog Constanta, a declarat in urma cu ceva timp ca, potrivit unui studiu, numarul dependentilor din judet este de cateva sute.

Sistem permisiv

In ciuda numeroaselor capturi din ultimii ani, foarte putine persoane au ajuns dupa gratii sub acuzatia de trafic de droguri. De multe ori, inculpatii sunt aparati de avocati abili, care reusesc sa schimbe incadrarea juridica a faptei in consum si detinere de droguri, infractiuni in care se aplica suspendari sau achitari. Un caz celebru este cel al celor doi olandezi Theodorus van der Korput si Mihai Dalacu, prinsi in 2005, dupa ce au adus in Romania 100 de kilograme de cocaina. Procesul acestora nu s-a incheiat inca, fiind presarat de numeroase amanari, iar cei doi acuzati sunt judecati in lipsa, ei fiind de mult timp inapoi in Olanda.

SPECIALISTUL
 Actiune de prevenire in discoteci

Sorin Petrescu, seful Biroului Regional Antidrog din Constanta, a declarat ca institutia pe care o reprezinta pregateste in acest moment un nou proiect de prevenire a consumului de stupefiante, proiect ce se va desfasura chiar in cluburile constantene. Trei din locatiile preferate de tineri vor fi "impanzite" de la inceputul lunii octombrie de pliante si materiale promotionale ce ilustreaza pericolul pe care il reprezinta drogurile. Sorin Petrescu a mai adaugat ca la intrarea in cluburile implicate se vor infiinta locatii in care tinerii vor fi consiliati de personal calificat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă