5.9 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialClopoțelul a sunat în școli fără autorizație de funcționare. Noul an școlar...

Clopoțelul a sunat în școli fără autorizație de funcționare. Noul an școlar a început cu peste o mie de școli din toată țara care nu respectă condițiile minime de igienă. În Constanța este deja scandal

Noul an școlar a început cu peste 1.000 de școli din toată țara în care nu se respectă condițiile minime de igienă. Secretarul de stat în MInisterul Educației Nationale si Cercetarii Stiintifice, Cristina-Monica Anisie, a explicat pentru news.ro că e vorba de școli care nu au apă curentă și în care wc-urile sunt în curte.

Dintre acestea, 22 sunt numai în județul Constanța.

Pentru sute de elevi din județul Constanța, noul an școlar începe în condiții total improprii. 22 de unități de învățământ nu au autorizație de funcționare, iar alte 16 sunt în curs de dobândire a acesteia.

Potrivit unei statistici realizate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, cele mai mari probleme se referă la faptul că unele școli sau grădinițe nu au apă curentă. Este vorba, de exemplu, despre grădinițele din Miorița, Ciocârlia de Sus, Băltăgești, Fântâna, Făurei, dar și despre școlile gimnaziale din Făurei și Fântâna Mare. Unele grădinițe nu au autorizație de funcționare pentru că se învață în două schimburi. Printre ele se află grădinițele nr. 11 și nr. 9 din Medgidia și Grădinița ”Veseliei” din Năvodari. Școlile în curs de autorizare au efectuat modificări ale reţelelor de utilităţi care urmează să fie avizate sanitar.

Probleme sunt și în municipiul Constanța. Cu numai trei zile înainte de începerea școlii, părinții elevilor de clasa I de la Școala 29 au protestat în fața ISJ, pentru că dimensiunile clasei în care ar fi trebuit să învețe copiii sunt prea mici și condițiile sunt improprii. Inspectorul școlar general, Gabriela Bucovală, a declarat că sala a intrat în reparații și că va fi gata pe 12 septembrie.

Există și reversul medaliei. În județul Constanța sunt localități care au școli noi, dotate cu tot ceea este necesar, de la bănci moderne la aer condiționat și chiar scaune de piele. Inspectorul școlar general a dat ca exem­ple școlile din Poarta Albă, Valului Traian și Peștera.

În ceea ce privește asigurarea de manuale pentru elevi, reprezentanții ISJ au precizat că pentru clasele V-X s-au încheiat, pentru completarea stocurilor de manuale prin retipărire, 15 contracte în valoare de 369.986 lei. Pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a s-a aplicat pentru prima dată prevederea din Legea Educației Naționale conform căreia elevii ciclului superior al liceului beneficiază de manuale gratuite. Pentru asigurarea acestor manuale au fost încheiate 26 de contracte în valoare de 1.130.217 lei.   

Cele mai citite

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....

Constrângeri și schimbări în 2024

Conform celui mai recent studiu Coface, sectoarele construcții și imobiliare se confruntă cu provocări semnificative în 2024, o combinație de probleme legate de...

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă