14.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialClonele dupa Brancusi, rebotezate

Clonele dupa Brancusi, rebotezate

– Primarul din Uricani refuza sa demoleze copiile realizate dupa operele lui Constantin Brancusi.

Dupa ce a fost amenintat de proprietarii de drept ai operelor brancusiene "Poarta sarutului" si "Masa tacerii", care au fost copiate fara respectarea drepturilor de autor de catre primarul din Uricani, Danut Buhaescu a gasit cum sa scape de o eventuala raspundere penala: le-a schimbat numele. Astfel, in loc de Poarta Sarutului, la Uricani a aparut "poarta de intrare", iar « Masa tacerii" a fost rebotezata "masa centru".

Intr-o adresa trimisa catre Primaria Targu Jiu – proprietarul celor doua opere ale lui Cosntantin Brancusi – primarul orasului Uricani, Danut Buhaescu, pretinde ca solicitarea de demolare ale clonelor amplasate ilegal intr-un parc din oras nu are fundament. "Mentionam ca nu se pune problema existentei unor imitatii ale Mesei Tacerii si a Portii sarutului, in proiect existand doar o intrare denumita chiar Poarta de intrare si o masa ornamentala amplasata in centrul Parcului, denumita Masa centru, care nu au nimic in comun cu lucrarile marelui sculptor roman existente in Targu Jiu", scrie Buhaescu.

Primarul orasului Uricani nu isi mai aduce aminte ca el a vorbit prima data despre "simbolistica brancusiana" si chiar a anuntat ca ar vrea sa oficieze casatorii sub "poarta sarutului" din Uricani. In plus, ambele obiecte seamana izbitor cu cele din Targu Jiu, realizate de Constantin Brancusi.

Cu ajutorul unor fonduri guvernamentale, Primaria Uricani a amenajat un parc situat in centrul orasului, unde a clonat mai multe opere ale marelui sculptor Constantin Brancusi, ale caror originale se afla in Targu-Jiu. In mijlocul parcului aflat in curs de amenajare troneaza Masa Tacerii, cu cele 12 scaune, toate realizate din marmura, iar intrarea se face prin Poarta Sarutului.

REACTIE
Gheorghe Voican, directorul executiv al societatii Visarta, cea care in Romania se ocupa de gestionarea drepturilor de autor rezultate din operele lui Brancusi, a anuntat ca vor sesiza Politia si Parchetul in situatia in care primarul nu va da jos lucrarile si, a cerut distrugerea clonelor ilegale. "Firma noastra nu a primit nici o cerere de reproducere a operelor lui Brancusi. Ea nici nu putea fi aprobata, dar nu s-a cerut nici un acord pentru o astfel de lucrare", a declarat Voican.

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, un nou succes în campionatul Greciei

PAOK Salonic, formația pregătită de tehnicianul român Răzvan Lucescu, a obținut un nou succes în prima ligă elenă, după ce s-a impus pe terenul...

Nepoata lui Sorin Oprescu a ajuns secretar de stat în  Ministerul de Externe 

La sfârșitul acestei săptămâni, premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Iulian Fota din funcția de secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Externe,...

PSD conduce detașat în preferințele bucureștenilor

Cel mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS în București, în perioada 9-23 februarie, arată că PSD...
Ultima oră
Pe aceeași temă