19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialClinton și Trump au intrat pe ultima turnantă spre Casa Albă

Clinton și Trump au intrat pe ultima turnantă spre Casa Albă

În „swing states“, fosta secretară de stat din Administraţia Obama este deja considerată învingătoare. La fiecare patru ani, aceste state dau direcţia în campaniile prezidenţiale.

Pentru cei doi candidaţi la prezi­denţialele americane, sărbătoarea „Labor Day“, prima zi de luni din septembrie, a marcat o accelerare în campania pentru scrutinul din 8 noiembrie. O întâlnire majoră este așteptată la finele lunii – prima dezbatere între Hillary Clinton și Donald Trump, prevăzută pentru 25 septembrie, la universitatea Hofstra din Hempstead, statul New York.

La Hillary Clinton, nimic nu este lăsat la întâmplare. Pregătirile au fost începute deja de câteva săptămâni, având la comandă două personaje-cheie – Ron Klain și Karen Dunn, asistaţi de directorul de campanie John Podesta. În ultimele săptămâni, Donald Trump a ocupat terenul mediatic în timp ce candidata democrată a fost mai discretă. Sondajele arată, de altfel, o ascensiune a miliardarului în statele-cheie, chiar dacă Hillary Clinton este în continuare în frunte. Luni, Hillary Clinton și-a marcat reintrarea politică invitând presa în noul său avion de campanie, un Boeing 737, decorat cu sloganul candidatei „Mai puternici împreună“, pentru o conferinţă de presă, prima din decembrie. Ea și-a exprimat preocuparea pe tema ingerinţei ruse în alegerile americane și a subliniat „atracţia bizară pentru dictatori“ a lui Donald Trump.

„Ne confruntăm cu o problemă foarte gravă. Nu am avut nici­o­dată o putere străină acuzatoare deja implicată în procesul nostru electoral… Nu am avut niciodată candidatul unuia din principalele noastre partide care să ceară rușilor să pirateze“. Trump, candidatul republican, l-a salutat pe Putin, președintele rus, și a cerut Moscovei să descopere zecile de mii de e-mail-uri „dispărute“ din perioada în care Clinton era secretar la Departamentul de Stat american.

Republicanii, în panică

Donald Trump, care nu a participat la nici o dezbatere de șapte luni – de la sfârșitul primarelor republicane – nu pare presat să se pregătească. Ar putea recurge la sprijinul noului său director de campanie, Steve Bannon și pe mulţi alţii, dar pare să se bazeze doar pe el însuși. Principala necunoscută pentru Hillary Clinton ţine de caracterul imprevizibil al adversarului său, candidat care poate juca totul, ceea ce observatorii numesc „Let Trump be Trump“, care poate lansa insulte sau să-și ironizeze adversara. Dar, această lipsă de pregătire, comparativ cu campania în beton armat a lui Hillary Clinton, plonjează statul-major republican în panică.

Ohio decide?

Statele Unite au un sistem special de vot. Pentru a atinge numărul sacru de 270 mari electori, trebuie adunaţi cei aleși din fiecare stat. Ştiind că statele sunt dotate cu un număr de mari electori proporţional populaţiei și a importanţei lor, California este statul cu cel mai mare număr de mari electori, 55. Majoritatea statelor se bazează pe principiul „winner takes it all“: câștigătorul ia toţi marii electori.

Logica vrea ca toţi candidaţii să meargă în fiecare stat pentru a obţine o majoritate de mari electori favorabili lor. Numai că de mai multe decenii nu se mai procedează în acest mod, unele state fiind deja împietrite într-o tabără sau alta și astăzi este imposibil să obţii o mare victorie a unei tabere sau alteia. Vremurile s-au schimbat și odată cu ele modul de a duce o campanie. De exemplu, putem cita California sau statul New York ca adevărate bastioane democrate, în timp ce Texas sau Indiana rămân solid atașate Partidului Republican. De unde importanţa capitală a „swing states“, state-balanţă, mai indecise, care la fiecare patru ani decid de care parte a balanţei vor înclina electorii. Au o importanţă înainte de toate  matematică, pentru că marii lor electori sunt necesari pentru atingerea barei de 270. De exemplu, Ohio e caz particular, de numeroși ani (din 1964), acest stat votând „pentru învingător“. Există chiar un dicton: „Where Ohio goes, so does the nation“ („Unde merge Ohio, merge și naţiunea“. 

Ohio, Pennsyl­va­nia și Florida, trei state-cheie, vor vota pentru candidata democrată, estimează numeroși observatori. Suficient pentru a câștiga 347 de mari electori, cu 77 mai mulţi decât este necesar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă