22.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialClinton încalcă protocolul japonez

Clinton încalcă protocolul japonez

Secretarul american de stat Hillary Clinton a oferit propria sa versiune de protocol în cursul unei întâlniri cu familia imperială a Japoniei – o strângere de mână şi un sărut pe obraz, potrivit NewsIn.

Venită să exprime susţinerea Statelor Unite faţă de o Japonie îndurerată, Clinton şi-a asumat libertatea de a o săruta pe Împărăteasca Michiko pe obraz şi de a-i strânge mâna Împăratului Akihito, relatează portalul 7sur7. Oficialul american nu s-a înclinat, aşa cum cere protocolul.

Preşedintele american Barack Obama a ales să se încline în faţa Împăratului nipon în cursul unei vizite în arhipelag, în noiembrie 2009. El a fost criticat vehement de opozanţii săi conservatori, care au văzut în acest gest o dovadă de slăbiciune a SUA sub conducerea sa. Casa Albă a explicat să preşedintele nu a făcut decât să respecte tradiţia niponă.

Japonezii au un respect imens pentru Împărat. Potrivit legendei, Akihito este al 125-lea suveran dintr-o dinastie apărută în secolul al VII-lea şi este desecendentul direct al zeiţei soarelui, Amaterasu. Abia în 1945, după capitularea Japoniei în faţa aliaţilor, Hirohito, tatăl lui Akihito, a renunţat la statutul divin.

Potrivit Constituţiei japoneze, intrată în vigoare după Al Doilea Război Mondial, împăratul este „simbolul naţiunii şi unităţii poporului”. Deşi este oficial şeful statului, el a avut numai un rol onorific şi nu exercită nicio funcţie publică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă