11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialClasamentul celor mai scumpe servicii publice din țară

Clasamentul celor mai scumpe servicii publice din țară

Serviciul de iluminat public este cu 4 lei mai scump la Focșani decât la Brăila – reiese dintr-o hartă interactivă din care românii pot afla cât de eficiente sunt autoritățile din orașele în care locuiesc.

Prima hartă interactivă a serviciilor publice municipale, lansată ieri de Institutul pentru Politici Publice (IPP), le permite românilor să afle cât de costisitoare sunt serviciile oferite de autoritățile locale din orașul în care locuiesc, în comparație cu alte orașe din țară. Platforma online “Plătesc taxe – merit servicii de calitate” compară costul accesului la servicii publice și performanța autorităților locale în furnizarea  serviciilor de salubritate, alimentare cu apă și canalizare, ­termoficare, iluminat public și transport urban, folosind informații provenind din surse oficiale.

“Portalul new.ipp.ro permite comparații între localități (datele fiind reflectate în clasamente naționale) și urmărește deopotrivă să stimuleze un management transparent al resurselor publice la nivelul decidenților locali (de multe ori un cost ridicat pentru un serviciu se justifică prin calitate sporită/investiții consistente și vizibile), dar și un comportament civic corespunzător în comunitățile urbane”, se arată într-un comunicat al IPP.

Pe locul întâi în țară este clasificat serviciul cel mai ieftin, iar clasamentul crește pe măsură ce cresc și tarifele solicitate de autoritățile locale. “Harta serviciilor sprijină cetățenii să ceară explicații pentru a înțelege de ce accesul la serviciul public de transport local costă 2 lei/persoană la Timișoara și doar 1,35 lei/persoană la Baia Mare, de exemplu sau care ar fi explicațiile pentru care accesul la serviciul de iluminat public de la Focșani este mult mai costisitor (5,76 lei/locuitor/an) decât accesul la același serviciu în Brăila (1,24 lei/locuitor/an)”, conform reprezentanților Institutului pentru Politici Publice.

Oricine poate contribui

Harta este interactivă deoarece permite participarea directă a utilizatorilor la actualizarea datelor conținute, prin transmiterea de mesaje, inclusiv fotografii, despre modul în care este asigurat accesul la fiecare serviciu dintre cele menționate,  la evaluarea managemen­tului serviciilor și, în final, la stabilirea  “Celui mai performant municipiu”. “Monitorizând de peste 10 ani performanța în furnizarea serviciilor de utilități publice în toate marile comunități urbane din România, IPP îndeamnă cetățenii să nu rămână indiferenți atunci când, în drum spre serviciu/școală/casă, văd o  groapă în mijlocul drumului rămasă astfel de foarte mult timp, o țeavă spartă, o gură de canalizare fără capac, cabluri atârnând pe stâlpi sau orice alt aspect caracterizând un management defectuos al serviciilor publice susținut și din taxele și impozitele pe care le plătesc conștiincios”, se arată în comunicatul prin care se anunță lansarea hărții interactive.

Datele prezentate ieri se referă la anul 2013 și au fost colectate în perioada octombrie-noiembrie 2014 de la primăriile municipiilor reședință de județ. Astfel, putem afla că cea mai ieftină apă livrată agenților economici este la Sibiu, la doar 2,28 lei/mc, că la Iași 45% din energia termică livrată prin rețelele centralizate se pierde sau că ponderea colectării selective a deșeurilor este de numai 0,58% la Galați.   

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă