22.9 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialCititorii ne scriu, autoritatile raspund

Cititorii ne scriu, autoritatile raspund

In acest numar al publicatiei noastre au raspuns cititorilor Primaria sectorului 1, Prefectura Judetului Mehedinti, Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, Prefectura judetului Olt si Editura Tehnica din Capitala. Am incercat in spatiul pe
care-l avem la dispozitie sa fim utili cititorilor nostri incercand sa-i ajutam.

Primaria sectorului 1 a trimis pe adresa redactiei urmatoarele: "Referitor la interventia dvs., privind cabinetele medicale fara curent electric trecute de curand in subordinea Administratiei Spitalelor din zona Poligrafiei nr. 4, va informam ca pana la inceputul lunii mai, spitalul Sfanta Maria avea contract direct cu Electrica, concesionarii, la randul lor, platind spitalului. Sectorul 1, prin Administratia Spitalelor, a preluat acest contract si urmeaza a fi redistribuita alimentarea cu curent electric fiecarui cabinet in parte – contracte individuale, contoare individuale. In momentul de fata acest proces are nevoie de ceva timp pentru a se derula, chiar daca Primaria face interventii pentru urgentarea finalizarii lui".

» Prefectura Judetului Mehedinti i-a comunicat dlui Constantin Pandici din Otelul Rosu, judetul Caras-Severin urmatoarele: "In urma verificarilor efectuate, Primaria comunei Devesel ne-a comunicat ca vi s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru intreaga suprafata de 14,1 ha, din care pentru 10 ha vi s-a eliberat titlul de proprietate, pentru diferenta de 4 ha sunteti validat in anexa nr. 50 pozitia 19, suprafata cu care nu ati fost pus in posesie intrucat nu v-ati prezentat la Comisia locala de fond funciar Devesel. Pentru clarificarea situatiei dvs. urmeaza sa va prezentati la Comisia locala pentru a vi se elibera titlul de proprietate".

» Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti i-a transmis dnei Liliana Ioana Lataretu din strada Lacul Plopului dr. 5, sectorul 5 ca i-a fost inaintata copia buletinului de calcul si decizia de pensie emise in conformitate cu prevederile HGR 1550/2004 de catre Casa locala de pensii a sectorului 5. Se precizeaza totodata ca au fost valorificate si sporurile si salariile inscrise in adeverintele inregistrate sub numerele 2383/E/din 8 august 2006.

» Prefectura judetului Olt ii aduce la cunostinta dnei Andrei Florentina Dumitrescu din comunea Redea ca "veteranii de razboi si vaduvele de razboi beneficiaza si de scutirea de plata a impozitelor si taxelor locale. Aceste scutiri se aplica si vaduvelor necasatorite ale veteranilor de razboi". Potrivit art. 284 alin 3 din Legea nr. 571/2003 republicata privind Codul Fiscal "impozitul pe cladiri si impozitul pe teren nu se aplica vaduvelor de razboi si vaduvelor veteranilor de razboi care nu s-au recasatorit. Dar conform art. 284 aliniatele 6 si 7 din Legea 571/2003 Cod Fiscal, scutirea de la plata impozitelor pe cladiri se aplica doar cladirii folosite ca domiciliu de persoanele fizice prevazute la aliniatele 1, 2 si 3 sau 4. Scutirea de la plata impozitului pe teren se aplica doar terenului aferent cladirii utilizate ca domiciliu de persoanele fizice prevazute la aliniatele 1, 2, 3 si 4. In consecinta, dna Dumitrescu nu este scutita de plata impozitului pe terenul agricol. Daca doreste, poate apela la renta viagera. Pentru aceasta se poate adresa cu o notificare catre biroul judetean de Renta Agricola Viagera Olt – ADS Olt, cu sediul in Slatina, str. Arcului nr. 20, judetul Olt, exprimandu-si intentia de a vinde sau arenda suprafata de teren agricola dorita".

» Editura Tehnica ii face cunoscut dlui Dinu-Ioanitiu Nechita ca intreaga documentatie financiar-contabila, deci inclusiv statele de salarii pentru perioada solicitata de dansul, nu se afla in gestiunea firmei.

» Ar fi bine ca pe talonul de pensie sa fie inscris si numarul de puncte rezultate din numeroasele recalculari, precum si valoarea punctului de pensie din momentul respectiv, ne-a scris dna Maria Ana Nicolau din Bucuresti.
Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) a raspuns dnei Nicolau in randurile care urmeaza: "Cuponul mandat de plata a pensiei constituie un mijloc de instiintare a pensionarilor despre drepturile de care beneficiaza in temeiul Legii 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si al altor legi cu caracter special. Rubricatiile si dimensiunea acestuia respecta standardul de document postal de plata convenit cu Compania Nationala Posta Romana (ANPR), prin Conventia de achitare a drepturilor de pensie. In acest sens, cuponul mandat de plata a pensiilor are rubricatii distincte pentru fiecare drept acordat (pensie, suma fixa pentru ingrijire etc.). Dimensiunea actualului mandat de plata a pensiilor nu permite introducerea de rubrici distincte pentru cele peste 10 tipuri de drepturi banesti acordate in baza legilor cu caracter special ce se achita o data cu pensiile din sistemul public. Modificarea dimensiunilor si a continutului de date ale acestui document de plata ar necesita avizul ANPR, precum si costuri suplimentare cu materialele, tehnica de calcul, transmiterea documentelor etc. CNPAS are in vedere modificarea formatului si a continutului cuponului mandat de plata o data cu implementarea noului sistem informatic integrat, care va permite inclusiv aceasta operatiune."

Cele mai citite

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă