4.1 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialCioran, scos la licitaţie de ziua lui

Cioran, scos la licitaţie de ziua lui

Profitând de amplele manifestări dedicate în aceste zile, în Franţa, centenarului Emil Cioran, casa pariziană de licitaţii Binoche & Giquello scoate astăzi la vânzare o serie de documente ce i-au aparţinut gânditorului român născut pe 8 aprilie 1911 la Răşinari, care a cizelat ca un bijutier limba franceză.

La Bucureşti, Cioran este sărbătorit „româneşte” prin colocvii şi simpozioane.

Printre obiectele pentru care iubitorii cu dare de mână ai lui Emil Cioran se vor înghesui mai mult ca sigur se numără scrisori ale scriitorului către părinţii şi fratele său în care le povesteşte despre greutăţile prin care trecea ca emigrant sărac la Paris, paşaportul său, diplome, acte, bilete de tren, abonamente la diferite biblioteci din Paris, printre care şi abonamentul la Biblioteca Naţională, o serie de notiţe de mână scrise în româneşte reprezentând fişe de lectură pe marginea lucrărilor unor mari filosofi precum Kant, Hegel, Pascal sau Céline. Vor fi scoase la vânzare şi manuscrisele în româneşte ale cărţilor „Lacrimi şi Sfinţi”, „Cartea amăgirilor” şi „Îndreptar pătimaş”. Mare parte dintre documentele scoase la licitaţie datează din adolescenţa şi tinereţea lui Cioran, dinainte de mutarea sa definitivă în Franţa în 1940, printre acestea numărându-se şi o scriere de pe vremea când autorul avea 17 ani.

„Ideal ar fi ca aceste documente, manuscrise şi acte să rămână la un loc”

În ciuda faptului că cele mai multe dintre manuscrisele, scrisorile şi notiţele din acest inedit „lot Cioran” sunt scrise în limba română, expertul Frédéric Castaing, cel care s-a ocupat de pregătirea obiectelor Cioran ce vor face subiectul licitaţiei, într-un interviu acordat la RFI a declarat că este convins că se vor găsi foarte mulţi cumpărători, fie colecţionari privaţi, fie instituţii publice precum universităţi sau biblioteci. „Ideal ar fi ca aceste documente, manuscrise şi acte să rămână la un loc, un ansamblu ca atare, nu să fie dispersate în dreapta şi în stânga. De altfel, legislaţia franceză permite ca la sfârşitul licitaţiei, în cazul în care o instituţie îşi exprimă interesul, să se poată aduna toate lucrurile la un loc, apoi se licitează din nou, începând cu suma totală a preţurilor atinse de fiecare obiect în parte.

Astfel, întregul poate fi cumpărat de o singură instituţie, lucru care nu poate decât să-i satisfacă pe toţi cei care sunt pasionaţi de cercetare sau de istoria gândirii”, a spus Castaing. Expertul a ţinut să precizeze că documentele ce vor fi licitate nu au nici o legătură cu mult mediatizatele caiete cu ma¬nuscrise ale lui Cioran, în număr de 37, care au făcut obiectul unui proces între Simone Baulez, patroana firmei de curăţenie care a debarasat locuinţa scriitorului, primind de la actualul proprietar al casei, fratele iubitei lui Cioran, dreptul de a lua din imobil orice doreşte, şi Biblioteca Doucet, căreia Simone Boue, partenera de viaţă a scriitorului, îi lăsase prin testament toate manuscrisele lui Cioran. Potrivit lui Castaing, documentele ce vor fi scoase azi la licitaţie de casa Binoche & Giquello provin de la familia unui prieten al lui Cioran.

Cioran, sărbătorit la Bucureşti

O serie de evenimente – multe simpozioane, lecturi şi colocvii – vor marca şi la Bucureşti centenarul Cioran. Un eveniment inedit este cel intitulat „Cioran în stradă”, organizat de Ambasada Franţei şi de Institutul Francez, în care artistul plastic Dan Perjovschi va face pe unul dintre zidurile institutului un desen dedicat autorului româno-francez. S-au auzit deja în peisajul intelectual bucureştean şi voci critice, cum este cea a lui Nicolae Manolescu, care a acuzat faptul că în ţara noastră nu s-au mai editat lucrările autorului, aceasta în ciuda faptului că editura Humanitas a tot publicat volume semnate de Emil Cioran, unele în mai multe reeditări, inclusiv faimoasele Caiete ce au apărut anul trecut în trei volume. Cel mai nou titlu din Seria Cioran de la Humanitas este „Demiurgul cel rău”, editura având în pregătire şi o reeditare a volumului „Despre neajunsul de a te fi născut”.

Cele mai citite

Zelenski acuză Rusia că ascunde numărul victimelor din rândul soldaților nord-coreeni

Președintele Zelenski acuză Rusia că ascunde pierderile suferite de soldații nord-coreeni implicați în luptele din regiunea Kursk împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent. Președintele Ucrainei,...

Honda și Nissan, în discuții pentru aprofundarea colaborării și o posibilă fuziune

Honda și Nissan se află în negocieri pentru a-și aprofunda legăturile, posibilitatea unei fuziuni fiind discutată, potrivit declarațiilor făcute miercuri de două surse, notează...

Critici la adresa organizatorilor Australian Open după acordarea unui wildcard Simonei Halep

Decizia de a-i permite româncei să joace în calificările turneului din 2025 a generat controverse, cu fanii împărțiți între nemulțumire și recunoștință. Organizatorii Australian Open...
Ultima oră
Pe aceeași temă