15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCioloş, despre criza refugiaţilor: state UE au impresia că nu sunt ascultate

Cioloş, despre criza refugiaţilor: state UE au impresia că nu sunt ascultate

Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei franceze www.ouest-france.fr, că statele Uniunii Europene trebuie să discute problema integrării imigranţilor, fără ca UE să impună de sus ţărilor membre decizii în această chestiune, fapt ce a dat impresia unor state că nu sunt ascultate.

Dacian Cioloş a spus că Uniunea Europeană nu trebuie să se baricadeze în faţa fluxului migrator dar, concomitent, trebuie să consolideze integritatea frontierelor sale şi să arate că poate control procesul. ”Nu trebuie să ne baricadăm. În acelaşi timp însă, trebuie asigurată protecţia frontierelor europene. Este un element de bază pentru a arăta coerenţa proiectului european. Nu baricadelor şi da protecţiei frontierelor, cu un control al fluxurilor migratorii”, a spus prim-ministrul pentru www.ouest-france.fr, potrivit News.ro.

El a avertizat că impunerea unor soluţii a dat impresia anumitor state membre că nu sunt ascultate la nivelul Uniunii, referindu-se la cotele obligatorii de refugiaţi. ”Unii au încercat să-şi impună soluţiile proprii. Există astăzi state membre care au impresia că nu sunt ascultate. Nu ajunge să pui o cifră şi repartizezi cote între ţări. Trebuie să discutăm de capacitatea noastră de a integra aceşti migranţi. Uitaţi-vă la problemele din anumite metropole europene. Astăzi, se iau decizii dar ele nu sunt aplicate. Se dă impresia că Europa este un sistem care impune de sus în jos, fără dezbatere. Nu aşa se creează încredere”, a declarat Cioloş.

Referitor la reuniunea de la Bratislava a Consiliului European, din 16 septembrie, Cioloş a spus că Uniunea trebuie să vină cu proiecte care să crească gradul său de coeziune şi nu să creeze un nucleu dur de state membre care relanseze construcţia europeană.

”Europa va fi relansată cu proiecte care să adune europenii şi nu să-i separe în blocuri de interese. Ce interesează oamenii este cum creăm condiţiile creşterii economice pentru a asigura prosperitatea. Cum să colaborăm pentru a asigura securitatea. Se vede presiunea terorismului, a imigraţiei, toate astea îngrijorează cetăţenii europeni (…) Bratislava poate fi un punct de plecare în jurul subiectelor care ne unesc”, a mai spus Cioloş.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă