„Politicieni ai dreptei, sfădiţi-vă liniştiţi, Ponta lucrează pentru voi!“
– Vreau să vă dau o veste bună!
– Era şi cazul, dar nu prea credem. De unde veşti bune în zilele noastre?
– Anunţ, aşadar, că dreapta noastră (aproape în totalitate) se va reuni într-un singur partid mare. Partid, spun, nu alianţă.
– Fii serios, dom’le. Şi cum se va numi?
– Habar n-am.
– Cine o va conduce?
– Nu ştiu.
– Ce ideologie va afişa?
– Nici asta nu ştiu, dar pesemne că ceva popularo-liberalo-democrato-conservatoro-naţional.
– Când se va întâmpla minunea?
– Probabil că înainte de alegerile generale din 2016.
– Bine, dar ceea ce se vede acum contrazice flagrant această profeţie: PDL pare fracturat profund, chiar dacă în final nu-i va mai exclude pe „intelectuali“. Oricum, sub conducerea lui Blaga el se îndreaptă spre nadir, pentru a ne exprima poetic, sau spre un 7-8%, spre a ne exprima prozaic. Mişcarea Populară, susţinută de Băsescu, îl ameninţă de pe dreapta şi partidul ieşit de acolo va smulge poate şi grupul Udrea de la PDL. De pe stânga îl ameninţă grupul dizidenţilor din PNL în frunte cu Chiliman, poate chiar Tăriceanu. Dinapoi pândeşte neo-DA–ul lui MRU şi Aurelian Pavelescu, asta pentru a nu mai vorbi despre Mihail Neamţu cu a sa Nouă Republică, care planează vultureşte pe deasupra tuturor. Cum să se reunească atâtea ambiţii, cum să se aplatizeze atâtea orgolii, ce par a fi invers proporţionale cu forţa reală a grupării? Cum să se renunţe la atâtea combinaţii şi interese de grupuscul în favoarea binelui general? Îi vedeţi pe liderii dreptei (mă refer desigur la cei aflaţi în opoziţie) – Chiliman, MRU, Blaga, Tăriceanu, Udrea, Macovei, Preda, Neamţu şi, ultimul pe listă, Băsescu – fie şi numai dându-şi mâna la o întrunire generală „a dreptei“ şi făcând fie şi o „poză de familie“ împreună? Vise, vise! Şi apoi cine va săvârşi minunea asta, rivalizând cu mitologicele munci ale lui Hercule?
Totuşi, nu glumesc. Autorul – ce-i drept, indirect şi care nu ştie ce face, dar lucrează temeinic în acest scop – va fi chiar Victor Ponta şi partidul său, PSD.
Într-adevăr, s-a aflat că printre amendamentele constituţionale dorite şi propuse de PSD se află şi acela conform căruia, după alegerile generale, preşedintele va fi obligat să încredinţeze formarea guvernului politicianului propus de partidul cu cele mai multe mandate. Nu-i vorba, aşadar, de alianţa cu cele mai multe mandate, ci numai de partidul aflat în această situaţie. Or, până acum, din 1990 încoace, cu o singură excepţie, la limită, în 2008 (când PDL a obţinut 3 mandate în plus), partidul cu cel mai mare număr de mandate a fost PSD (FSDN, FDSN, PSDR). Dacă această regulă ar fi existat în actualele Constituţii, iar configuraţia parlamentului după alegeri ar fi fost identică, nici în 1996, nici în 2004 opoziţia nu ar fi obţinut mandatul de a forma guvernul, chiar dacă ar fi beneficiat de alegerea ca preşedinţi a lui Emil Constantinescu, respectiv Traian Băsescu. Mandatul l-ar fi primit PSD care, foarte probabil, ar fi reuşit ulterior să constituie în jurul său o majoritate în parlament.
Citeşte continuarea pe Revista 22