Câteva sute de mii de lei este valoarea aproximativă a distrugerilor provocate de manifestanţi în cele patru zile de proteste care au avut loc în Capitală. Edilii spun că majoritatea pagubelor vor fi suportate de la bugetele locale, adică din banii contribuabililor.
Municipalitatea nu are o situaţie exactă a pagubelor produse în centrul oraşului şi le estimează la câteva sute de mii de lei, urmând ca fiecare instituţie să-şi realizeze o evidenţă proprie.
„Sunt pagube care ţin de Administraţia Străzilor, primăriile de sector, firme private etc. Fiecare va suporta partea lui. Bugetul Capitalei pe 2012 nu a fost încă aprobat, fiind la nivel de proiect. Deocamdată, chletuielile se fac pe baza bugetului de anul trecut şi urmează ca până la sfârşitul acestei luni să spunem aprobării bugetul pe 2012”, a declarat Mircea Raicu, viceprimar general.
El a estimat că reparaţiile vor dura două-trei săptămâni şi este foarte important ca manifestările violente să nu continue pentru ca lucrările să se termine cât mai repede. Zonele unde vegetaţia a fost distrusă vor fi replantate abia la primăvară, când vremea va permite. În părculeţul din faţa Teatrului Naţional unde a fost distrus pavajul din travertin, se vor face câteva cârpeli, urmând ca la primăvară să fie refăcut în totalitate.
Se reiau lucrările în centrul istoric
Constructorii care au lucrat la străzile din centrul istoric vor fi nevoiţi să reia munca, pentru a reface pavajele din care s-au scos piatra cubică şi borduri care au fost folosite ca arme de manifestanţi. „Lucrările de acolo nu au fost încă predate municipalităţii şi sunt în garanţie. Vom discuta cu comnstructorii să se ocupe de refacerea străzilor. Pagubele în zona aceasta nu sunt prea mari”, a precizat Mircea Raicu. De garduri, coşuri de gunoi, jardieniere şi alte obiecte de mobilier stradal distruse se vor ocupa primăriile de sector.
Administraţia Străzilor se va preocupa de refacerea semafoarelor afectate din zona Unirii, iar RATB îi aşteaptă pe reprezentanţii municipalităţii să repare amenajările din cele opt staţii care au fost distruse.
„Primăria Capitalei se ocupă de staţiile RATB, iar noi vom înlocui geamurile sparte de la patru tramvaie. Pentru noi nu au fost pagube deosebite, având în vedere faptul că aşa se întâmplă la aproape orice meci mai important din oraş. Autovehiculele noastre sunt asigurate contra actelor de vandalism”, a declarat Brânduşa Răiceanu, purtător de cuvânt la RATB.
Amenajări distruse în sectorul 4
În sectorul 4, bilanţul distrugerilor se ridică la 40.000 de lei şi va fi suportat de la bugetul local. „Zona cuprinsă între intersecţia de la Budapesta şi Piaţa Unirii a fost recent amenajată, au fost plantaţi arbori şi plante perene care au fost distruse în totalitate. Avem unul dintre cele mai mici bugete din Capitală şi vom fi nevoiţi să alocăm bani pentru a reface acea zonă, în loc să-i dăm pentru amenajarea unui alt loc”, a declarat Cristina Popa, purtător de cuvânt al Primăriei Sectorului 4.
Primăria va cheltui şi pentru un nou mobilier stradal (bănci, coşuri de gunoi, jardiniere, garduri etc.) şi va planta alţi arbori şi flori. Operaţiunile de refacere vor dura aproape două luni.