19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCine sunt „dalmaţienii" social-liberali

Cine sunt „dalmaţienii” social-liberali

„România Liberă 〝 Ediţia de Transilvania※ vă arată candidaţii cu probleme care vor intra în cursă la alegerile din 2012. Săptămâna viitoare vor fi candidaţii PDL.

Uniunea Social Liberală şi-a definitivat în proporţie de peste 90 la sută lista candidaţilor la alegerile locale care vor avea anul viitor. În Transilvania şi Banat, listele vor fi dominate de liberali. Şase judeţe sunt complet galbene, ceea ce înseamnă că alianţa dintre PNL şi PC are candidaţi şi la Consiliile Judeţene şi la primării, iar în alte şase judeţe culorile sunt combinate, în timp ce doar un singur judeţ, Bistriţa-Năsăud, este complet roşu. Astfel, în Clujul, Alba, Hunedoara, Maramureş, Bihor şi Arad candidaţii sunt cei ai ACD (PNL-PC), în timp ce în Satu Mare, Mureş, Sălaj, Sibiu, Timişoara, Caraş-Severin există liste mixte.

Problemele lui Nicoară

La Cluj candidaţii desemnaţi sunt Horia Uioreanu la Consiliul Judeţean şi Marius Nicoară la Primărie. Acesta din urmă a deţinut în mandatul precedent funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean, iar acum este senator. După câţiva ani petrecuţi în Consiliul Local, Horia Uioreanu a devenit, în 2004, deputat.
Marius Nicoară a fost pus pe lista „dalmaţienilor※, adică a candidaţilor cu probleme, de către Coaliţia pentru Alegeri Locale Curate în anul 2008. El a fost anchetat de DNA în mai multe dosare, inclusiv cel legat de atribuirea terenului pe care se află Iulius Mall Cluj.

Însă în nici unul dintre dosare, Marius Nicoară nu a fost trimis în judecată. El păstrează reputaţia unui bun manager, care a adus în Cluj investitori precum Nokia ori Emerson.

Cercetatul Atanasiu

La Alba, va intra în cursă fostul ministru al Apărării, poziţie din care a cerut, în iunie 2006 retragerea trupelor din Irak, ceea ce a provocat un foarte mediatizat scandal politic. Teodor Atanasiu a mai fost şi preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului. El va candida la preşedinţia Consiliului Judeţean şi va face tandem cu colegul său de partid de la PNL, Călin Potor, care este deputat. Teodor Atanasiu a fost, la rândul său, anchetat de DNA în scandaluri de corupţie, iar faptul că a fost pus sub urmărire penale a provocat demisia sa din postul de ministru. Teodor Atanasiu a mai fost ales preşedinte al CJ Alba în 2004.

Ciprian Dobre (PNL) este un tânăr deputat, care înainte de 2008 a ocupat şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş. El va face pereche cu social-democratul Cornel Brişcaru, care va candida la Primăria Târgu Mureş. Brişcaru este secretarul general al  PSD Mureş şi va trebui să-l înfrunte în alegeri pe Dorin Florea, actualul primar. Interesant la Brişcaru este că înainte de a face parte din PSD a fost membru PNL. Această trecere i-a adus reputaţia de §traseist politic§.

Cotroversatul Cherecheş

Teodor Ardeleanu (PNL), fost senator între 1992-1996 pentru PUNR şi apoi consilier judeţean, va candida pentru funcţia principală în acest for. Din anul 2008 el este director al Bibliotecii judeţene Petre Dulfu din Baia Mare. Pentru primărie liberalii mizează în continuare pe Cătălin Cherecheş, care a fost ales cu doar câteva săptămâni în urmă, după ce fostul primar, Cristian Anghel, a fost condamnat pentru fapte de corupţie Deşi Anghel a fost şeful campaniei la alegeri, relaţiile lui Cherecheş cu predecesorul său sunt destul de încordate după ce actualul primar a spus că fostul edil al oraşului Baia Mare nu ar mai avea ce să caute printre membrii PNL. Cătălin Cherecheş a fost contestat pentru faptul că a trecut prin mai multe partide într-un singur mandat de deputat, precum şi pentru faptul că a decis izgonirea romilor din nişte cartiere periferice ale Băii Mari.

La Satu Mare, USL vine cu o pereche bicoloră, Adrian  Ştef (PNL) la Consiliul Judeţean şi Dorel Coica (PSD) la Primăria Satu Mare. Ştef este vicepreşedinte al CJ Satu Mare din 2008 şi lider al organizaţiei judeţene a PNL. Coica este medic, consilier local şi preşedinte al organizaţiei municipale a PSD Satu Mare. La alegerile trecute cei doi au fost contracandidaţi în cursa pentru primăria Satu Mare.

În Bihor senatorul Cornel Popa (PNL) va candida la preşedinţia Consiliului Judeţean, iar Ilie Bolojan (PNL) va încerca să obţină un nou mandat la Primăria Oradea. El este primar din 2008 şi a fost înainte prefect şi secretar general al Guvernului Tăriceanu. La rândul său, Popa va încerca să conducă CJ Bihor, după două mandate în Parlamentul României. El a fost şi deputat, între 2004 şi 2008.

Judeţul roşu

În Bistriţa-Năsăud, se pare că alegerile au fost simplu de făcut – deputatul Radu Moldovan, care este şi preşedintele filialei judeţene a PSD, la Consiliu Judeţean, iar Ovidiu Creţu, tot PSD, la Primărie. Edilul va încerca astfel să câştige un nou mandat. El a declarat recent într-un interviu ca cel târziu până în anul 2020 locuitorii oraşului să circule şi cu tramvaiul. Aste ar însemna ca Ovidiu Creţu să mai candideze cel puţin încă o dată după 2012. La Sibiu lucrurile nu sunt prea clare. Ioan Cindrea (PSD) va candida pentru Consiliul Judeţean, iar Partidul Conservator încă nu a decis cine se va încumeta să-l înfrunte pe Klaus Johannis, liderul Forumului Democrat al Germanilor din România. Cindrea este preşedintele organizaţiei judeţene a PSD din 1996 până în prezent. El a fost deputat în trei mandate

Securiştii Moloţ şi Marc

La Hunedoara, liberalul Mircea Moloţ va încerca să câştige un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean, iar la Primărie va candida conservatorul Petru Mărginean. Mircea Moloţ a fost acuzat de către directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului, Marius Oprea, care este colegul său în PNL, de faptul că ar fi fost colaborator al Securităţii. Mircea Moloţ a destructurat organizaţia PNL, după ce l-a dat afară din partid pe primarul din Deva, Mircia Muntean, care a plecat la UNPR.

La Sălaj, Cei doi preşedinţi de filiale ai PSD, respectiv PNL, adică Tiberiu Marc şi Radu Căpâlnăşiu, vor candida primul la Consiliul Judeţean, al doilea la Primărie. Tiberiu Marc a fost ofiţer al fostei Securităţi. §Ştiam acest lucru, atunci când l-am pus prefect, pentru că omul are o carte de muncă, în care scrie unde a lucrat§, declara, acum câţiva ani, fostul ministru PSD al Administraţiei, Octav Cozmâncă. La rândul său, Radu Căpîlnaşiu a fost membru PD, dar a fost dat afară din partid de un alt fost securist, care conduce în prezent PDL.

Contracandidatul eternului Ciuhandu

La Timiş, preşedintele PNL din judeţ, senatorul Nicolae Robu, speră într-o campanie fără lovituri sub centură. El va avea greaua misiune de a face o figură bună pentru a-l detrona pe Gheorghe Ciuhandu care se pregăteşte de un nou mandat. Maria Grappini, (PC) era şi ea în cărţi pentru Primărie, dar USL a decis să meargă pe mâna unui bărbat. La Consiliul Judeţean va candida Titu Bojin (PSD).

Ioan Cristina, preşedintele PNL Arad, ca candida pentru Consiliul Judeţean după o bătălie destul de serioasă în interiorul partidului cu Ionel Ciupe, vicepreşedintele organizaţiei judeţene. În ceea ce priveşte Primăria, s-ar putea ca luptele să nu se fi finalizat, însă cele mai multe voci îl dau ca sigur pe Gavril Popescu. Preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar, a declarat că s-a ţinut cu dinţii de o posibilă candidatură pentru vreunul din oamenii săi, dar nu a reuşit şi-i va susţine pe colegii din PNL. La Caraş-Severin, Ioan Popa (PNL), un prosper om de afaceri, va candida pentru CJ. USL încearcă în prezent să-l convingă pe actualul primar al municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu (independent), să intre în luptă pentru un nou mandat, susţinut în principal de PSD. 

Cele mai citite

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...

Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală din România, Centrokinetic, în achiziția celei de-a opta clinici...

Grupul de turism rtk se lansează în România

rtk romania, subsidiara locală a rtk international (cu o rețea de peste 3.000 de agenții de turism afiliate în străinătate), anunță oficial deschiderea activității...
Ultima oră
Pe aceeași temă