23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCine sunt cei 32 de suporteri ai maidanezilor

Cine sunt cei 32 de suporteri ai maidanezilor

Un grup de 30 de parlamentari şi actriţele Brigitte Bardot şi Pamela Anderson acţionează pentru drepturile animalelor care trăiesc pe stradă. Primii au contestat legea la Curtea Constituţională, în timp ce vedetele s-au adresat Bruxelles-ului.

Legea care permite eutanasierea câinilor vagabonzi după 14 zile de la capturare, adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, a fost contestată la Curtea Constituţională de un grup de 30 de parlamentari. Grupul consideră că o astfel de măsură nu conduce la împiedicarea înmulţirii şi proliferării animalelor libere, ci traumatizează societatea civilă, „demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România“, potrivit Mediafax. Parlamentarii, care reprezintă toate partidele politice, mai puţin UDMR, au solicitat Curţii să declare neconstituţional actul normativ şi să-l retrimită spre analiză la Parlament. Printre semnatarii contestaţiei se numără parlamentarii Călin Popescu Tăriceanu, Haralambie Vochiţoiu, Dumitru Pelican, Cristiana Anghel şi Ioan Ghişe, potrivit sursei citate.

Este a doua oară când legea privind câinii fără stăpân ajunge la CCR, tocmai pentru că permite eutanasierea maidanezilor. În ianuarie 2012, judecătorii constituţionali au admis neconstituţionalitatea prevederilor privind eutanasia, ceea ce a blocat actul normativ după un traseu de patru ani prin Parlament. Iar de atunci documentul a stat încă un an şi jumătate la Camera Deputaţilor, care s-a grăbit să-l adopte după ce, la începutul lunii septembrie, un copil de 4 ani a fost ucis de câinii comunitari.

Brigitte Bardot revine

Pe de altă parte, o mai veche susţinătoare a drepturilor maidanezilor, Brigitte Bardot, a anunţat că, împreună cu actriţa Pamela Anderson, doreşte o intervenţie a preşedintelui Consiliului European în România pe tema „genocidului împotriva animalelor“, potrivit unei scrisori publicate pe site-ul Fundaţiei Brigitte Bardot, citată de Mediafax.

„Prin vocile noastre, care reprezintă milioane de alte voci, ne facem purtătoarele de cuvânt ale opiniei publice internaţionale scandalizate de genocidul împotriva animalelor, fără precedent, care se anunţă în România, un stat membru al Uniunii Europene“, afirmă cele două. Ele militează pentru sterilizarea câinilor, măsură pe care o consideră mult mai eficientă. Fostul star francez consideră că principalul vinovat pentru situaţia actuală este preşedintele ţării. „Domnul Băsescu nu vrea să audă nimic, el lasă câinii să se reproducă, pentru ca apoi să pună miliţiile morţii să intervină. Este o ruşine pe care Europa nu trebuie să o accepte“, se subliniază în scrisoare.

Brigitte Bardot a mai avut o confruntare pe aceeaşi temă cu şeful actual al statului în 2000. Atunci a avut loc prima încercare mai serioasă de rezolvare a problemei câinilor vagabonzi din Bucureşti, când primarul de la acea vreme al Capitalei, ­Traian Băsescu, a declanşat o campanie de eutanasiere a acestora. Deşi acţiunea a început în forţă, a fost oprită în scurt timp din cauza protestelor organizaţiilor de protecţie a animalelor, care susţineau că metoda este barbară şi ineficientă. Primarul a cedat şi când în ţară a sosit Brigitte Bardot, cu care Traian Băsescu a semnat un protocol de neagresiune. Totuşi, campania de eutanasiere a continuat, dar mult mai discret şi, cel puţin pe hârtie, între 2001 şi 2008 au fost omorâţi circa 150.000 de câini, potrivit datelor Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Generale a Bucureştiului. Cifra este însă contestată de ONG-urile din domeniu, care susţin că, în realitate, în spatele acesteia se ascund doar scurgeri de fonduri.

Cele mai citite

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă