7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialCine se teme de Cătălin Predoiu?

Cine se teme de Cătălin Predoiu?

Râsete, veselie, voie bună, relaxare și stand–up comedy. Ingredientele de succes utilizate de Alianța Creștin Liberală la mitingul organizat împotriva abuzului comis de Guvern, în cazul ordonanței de urgență privind migrația aleșilor locali. Plus un candidat la prezidențiale care fuge mâncând pământul când vede camerele de luat vederi. Un protest care a stârnit nu numai râsetele auditoriului, dar și pe cele ale fostului președinte al PNL, Crin Antonescu, specializat în mitinguri de amploare și acțiuni politice de anvergură din perioada de tristă amintire a USL.

În tot acest timp dreapta fierbe. La PDL dezamăgirea și frustrarea se accentuează pe zi ce trece. Lipsa unui candidat propriu, care să motiveze și să înflăcăreze armatele, se face simțită în tabără portocalie. Campaniile electorale care aveau în centru un candidat dinamic, viu, care genera emoție și pentru care democrat-liberalii și-ar fi dat și viața sunt deja istorie. În tabăra liberalilor lucrurile sunt și mai complicate. Venirea lui Johannis la conducerea partidului a marcat începutul disoluției PNL. Partidul este decimat la nivel parlamentar, și acum urmează dezintegrarea la nivel local. Liberalii, mai boemi de felul lor, nu rezonează cu rigiditatea neamțului. Johannis nu are anvergură de lider, iar acest lucru este tot mai vizibil.

Pe acest fundal, al nemulțumirilor tot mai crescânde din cele două partide și a prestației tot mai slabe a candidatului ACL, a apărut tot mai des ideea rocadei. Premierul desemnat al ACL, Cătălin Predoiu, în locul lui Johannis. Imediat ce ideea a început să fie tot mai apreciată, mașinăria specializată în linșaj public a Antenei 3 a și intrat în funcțiune. Obiectiv: ­demolarea posibilului înlocuitor al lui Johannis.

Atacurile venite dinspre PSD, dar și linșajul declanșat de Antena 3 la adresa lui Predoiu sunt de înțeles. Retragerea din cursă a unui candidat facil, cum este Klaus Johannis, nu este pe placul social-democraților. Sau al lui Victor Ponta. Confruntarea cu un politician din aceeași generație, dinamic și bun combatant, nu este o perspectivă pe placul doctorului Ponta. Johannis, în schimb, este contracandidatul perfect, mai ales că acesta își face singur anticampanie. Politrucul, investiția în case, votul pentru suspendarea președintelui și aprecierile cum că Traian Băsescu nu a realizat mai nimic în cele două mandate de președinte sunt numai câteva exemple.

Din perspectiva PSD, lucrurile sunt clare. Dar să aruncăm o privire și în curtea ACL.

În această campanie, între Klaus Johannis și Vasile Blaga s-a produs o simbioză perfectă. Cine a avut curiozitatea să urmărească programul deplasărilor efectuate de prezidențiabilul ACL a putut să ­observe că tandemul acestor deplasări este format din Johannis – prezidențiabil și Blaga – co-președinte al ACL, și nu Johannis și Predoiu, așa cum ar fi fost normal.

Klaus Johannis a ajuns președinte al PNL și candidat la prezidențiale din partea ACL în urma unor jocuri de culise, care au culminat cu demisia lui Crin Antonescu din fruntea partidului și retragerea acestuia din cursa pentru prezidențiale. Johannis știe că dacă pierde prezidențialele va fi aruncat imediat peste bord. Să nu uităm că PNL este singurul partid care își devorează fără milă președinții. Fie că se întoarce Antonescu, deși acesta declară că nu va mai fi niciodată președintele PNL, fie că apare un alt pretendent, Johannis nu va mai avea viață lungă în partid. „Dacă nu voi câștiga, voi rămâne copreședintele noului PNL, voi merge mai departe împreună cu partidul și vom câștiga alegerile parlamentare în 2016“ – declara în urmă cu ceva timp prezidențiabilul Klaus Johannis. Or, acest lucru va fi posibil doar dacă va avea un ajutor puternic. Iar acest ajutor nu poate veni decât din partea PDL.

Vasile Blaga a fost acuzat de foarte multe ori, în ultimele luni, de președintele Traian Băsescu că a gândit alianța cu liberalii pentru a-și salva scaunul din fruntea PDL, ca urmare a rezultatului dezastruos obținut în alegerile europarlamentare. Vasile Blaga, de asemenea, a declarat că ia în calcul retragerea din fruntea partidului abia după alegerile parlamentare din 2016. Obiectivul lui Vasile Blaga va fi să-și asigure continuitatea și să-și consolideze poziția de co-președinte al noului partid. Iar Johannis, un lider slab, comod, ocupat cu Primăria Sibiului, este partenerul ideal. Marioneta de la Grivco sau marioneta din Modrogan, Johannis este perfect pentru rolul de marionetă indiferent de sediul în care se află.

Rocada Johannis-Predoiu ar strica însă acest minunat aranjament. Blaga nu numai că ar pierde controlul campaniei, dar perspectiva unui alt președinte care să facă jocurile în partid nu este tocmai surâzătoare pentru liderul PDL. Amintirea înfrângerii suferite în fața tandemului Băsescu-Boc, în mai 2011, probabil că încă mai persistă. În aceste condiții, în care cei doi lideri ACL sunt extrem de favorizați de aranjamentul actual, întrebarea este cine se teme cel mai tare de Cătălin Predoiu. PSD (Ponta) sau ACL (Blaga-Johannis)?  

Cele mai citite

România și Polonia domină piața benzinei din Ucraina: OMV Petrom și PNK Orlen acaparează două treimi din piață

România și Polonia au continuat să fie principalele surse de benzină pentru Ucraina în 2024 Noutatea constă în dominația a două companii: OMV Petrom și...

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...

Martin Fourcade primește aurul olimpic la 14 ani distanță! Decizia TAS îl face campion la Vancouver 2010

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anulat rezultatele lui Evgheni Ustiugov din perioada 2010-2014, transformând argintul lui Martin Fourcade din 2010 în aur olimpic. Aur olimpic...
Ultima oră
Pe aceeași temă