15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCine preia conducerea al Qaeda

Cine preia conducerea al Qaeda

După moartea lui Osama bin Laden, medicul chirurg cu origini egiptene, Ayman al-Zawahiri, este  liderul terorist cu cele mai mari şanse să preia conducerea organizaţiei al-Qaeda, informează Reuters.

Jurnaliştii de la BBC au întocmit o listă cu 17 posibili succesori ai lui Osama bin Laden: Ayman al-Zawahiri, Abu Yahya al-Libi, Khalid al-Habib, Adnan el Shukrijumah, Atiyah Abd al-Rahman, Saif al-Adel, Mustafa Hamid, Saad Bin Laden, Hamza al-Jawfi, Matiur Rehman, Abu Khalil al-Madani, Midhat Mursi, Fahd Mohammed Ahmed al-Quso, Adam Gadahn, Nasser Abdul Karim al-Wuhayshi, Anwar al-Awlaki, Abou Mossab Abdelwadoud.

Zawahiri este descris ca cel mai apropiat de liderul al-Qaeda Osama bin Laden. Zawahiri şi bin Laden s-au întâlnit la mijlocul anilor 1980, când amândoi se aflau în oraşul pakistanez Peshawar  pentru a sprijini lupta mujahedinilor împotriva sovieticilor din Afganistan.

Născut în 1951 într-o familie proeminentă Cairo, Zawahiri este fiul unui profesor de farmacologie şi nepot al liderului religios al marelui imam al Al Azhar. Zawahiri a absolvit scoala medicală din Egipt în 1974.

El s-a alăturat Jihadului Islamic Egiptean încă de la fondare în 1973 şi a participat la asasinarea preşedintelui Anwar Sadat în 1981. Deşi a fost arestat, judecătorii l-au absolvit de vină la proces. El a făcut, totuşi, trei ani de închisoare pentru că avea o armă fără licenţă.

Zawahiri a difuzat zeci de mesaje privind atacurile din 11 septembrie asupra Statelor Unite în 2001. Luna trecută, Zawahiri a cerut musulmanilor să lupte împotriva NATO şi forţelor americane din Libia.

„Musulmani din întreaga lume, luptaţi împotriva cruciadei sioniste. Loviţi interesele sale peste tot unde puteţi să le atingeţi”, a declarat adjunctul lui Osama bin Laden, într-un mesaj audio dat publicităţii de centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste, SITE.

În ianuarie 2006, Zawahiri l-a numit pe Preşedintele SUA, George W. Bush, „măcelar” într-o casetă video, deoarece a lansat un atac care îl viza, în care au fost ucişi patru oameni nevinovaţi.

Care este rolul lui al Zawahiri in al-Qaeda?

Agenţiile de informaţii americane cred că al Zawahiri este cel mai important lider ideologic în cadrul al-Qaeda şi, probabil, de asemenea, principalul lider operaţional al activităţilor reţelei. Mulţi oficiali de combatere a terorismului cred că Zawahiri a avut un rol mai important decât ben Laden însuşi în planificarea tactică a atacurile din 11 septembrie.

Unde este al Zawahiri?

Se pare că al Zawahiri se ascunde în aceeaşi regiune ca bin Laden – undeva la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan. FBI-ul l-a numit cel de-al doilea cel mai dorit terorist, după bin Laden şi au oferit până la 25 milioane dolari pentru informaţii care duc la capturarea sa.

Osama bin Laden, un erou de neînlocuit

Specialistul în securitate naţională, Peter Bergen, consideră că al-Qaeda va fi afectată iremediabil de moartea lui bin Laden.

„Nu e nimeni care îl poate înlocui. Militanţii care se alătură al-Qaeda depun un jurământ de credinţă personală pentru el”, spune Bergen.

Preotul Anwar al Awlaki care joacă un rol de conducere în cadrul al-Qaeda în Peninsula Arabică, consideră că Zawahiri, „nu este un erou major la în jihad-ul global aşa cum a fost bin Laden care a luptat împotriva sovieticilor şi americanilor pentru două decenii”.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă