10.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialCine nu vrea fondurile UE?

Cine nu vrea fondurile UE?

» Dezinteresul Guvernului, piedica in calea accesarii banilor.

» Mai putin de jumatate din patroni doresc fonduri UE.

» Doar 2,29% din intreprinzatori elaboreaza proiecte.

Cu numai o luna inainte ca multe dintre programele de acordare a fondurilor structurale sa devina operationale, intreprinzatorii romani sunt total nepregatiti pentru accesarea banilor. Potrivit unei anchete realizate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), pe un esantion reprezentativ de firme (1.178 de IMM-uri, din toate categoriile de varsta si din toate cele opt regiuni de dezvoltare), doar 2,29% din patronii autohtoni sunt in faza de elaborare a proiectelor pentru absorbtia fondurilor. Restul patronilor sunt pusi in situatia sa refuze banii nerambursabili de la UE, fie din cauza proastei informari, fie din cauza a tot felul de piedici care nu tin de ei. Printre aceste piedici se numara dezinteresul Guvernului, birocratia, functionarii putini si slab pregatiti care ar trebui sa ofere consultanta celor interesati de programele europene.
Peste jumatate din firmele mici si mijlocii din Romania (53,9%) nu si-au propus sa cheltuiasca vreodata fonduri europene. Cealalta categorie de intreprinzatori, care nu respinge posibilitatea accesarii banilor de la UE, se afla deocamdata in expectativa. Circa 31,41% din manageri arata ca inca se informeaza asupra fondurilor europene, iar 9,93% sustin ca asteapta momentul cand fondurile vor deveni operationale. Doar 2,46% din firmele investigate au contactat o firma de con–sultanta sau un patronat pentru a primi sprijin la conceperea proiectelor si numai 2,29% se gasesc in faza elaborarii proiectelor, a aratat Mirabela Borcos, coordonatoarea cercetarii.
Reprezentantii intreprinzatorilor au propus in repetate randuri Guvernului publicarea tuturor informatiilor referitoare la fondurile structurale pe un singur site internet, precum si elaborarea ghidurilor aplicantului, pentru fiecare dintre programele UE, inaintea obtinerii acordului Comisiei Europene, astfel incat cei interesati de finantari sa se poata pregati la timp de absorbtia banilor. Nici una dintre aceste propuneri nu a fost insusita insa de Executiv. CNIPMMR a identificat, pe langa cronicul dezinteres guvernamental, si alte piedici care stau in calea accesarii fondurilor structurale – birocratia, lipsa de transparenta, functionari slab pregatiti etc.
Faptul ca intreprinzatorii romani nu par interesati de accesarea fondurilor europene este pus, de catre vicepresedintele CNIPMMR, Valentin Cristea, pe seama proastei lor informari. In opinia lui, "angajatii guvernamentali care ar trebui sa-i consilieze pe patronii romani stau in birouri si nu au un target" pentru numarul celor carora trebuie sa le prezinte programele UE. "Statul ar trebui sa externalizeze aceste actiuni, sa le incredinteze unor ONG-uri sau firme private, care sa faca vizite la intreprinderi", a aratat Cristea.
"Administratia este principalul vinovat. Nu s-au aprobat si nu s-au lansat programele operationale sectoriale, s-au facut diverse permutari", a aratat Liviu Voinea, cercetator al Grupului de Economie Aplicata. El este insa convins ca patronii romani vor deveni mai interesati de fonduri atunci cand va exista cadrul institutional adecvat.

Optimism pentru 2008

"Patronii ar fi trebuit sa-si contureze planurile de afaceri fie singuri, fie primind asistenta din partea unei banci", a declarat analistul economic Daniel Daianu. Domnia sa este de parere ca, desi in acest an se va porni cu un procent foarte mic de absorbtie a fondurilor, anul viitor s-ar putea sa avem un salt considerabil. Daianu arata ca marele pericol din procesul absorbtiei ramane pierderea banilor pentru dezvoltarea rurala. "Nu subestimez insa semnalul pe care patronatele il trag. Multi dintre intreprinzatori sunt oameni care nu umbla cu smecherii, nu se pricep la proiecte, pentru ca sunt proceduri foarte dificile. Cele opt agentii regionale de dezvoltare, care au menirea sa acorde consultanta, n-au staff-uri si oameni foarte bine pregatiti, multi dintre angajatii lor pleaca in mediul privat si astfel lucrurile devin si mai complicate", a spus Daianu.

Cele mai citite

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă