Un fenomen ingrijorator are loc la Iasi, agravindu-se de la an la an: marirea virstei medii a medicilor din sistem. In ultimii doi ani, 10% dintre medicii ieseni au plecat din tara. Majoritatea acestora sint specialisti tineri, sub 40 de ani. In ultimii 3 ani, virsta medie a medicilor din spitalele iesene a crescut cu 2 ani, de la 47 la 49 de ani. Iar tendinta este de crestere si mai accentuata. Experienta mai mare a celor ramasi nu poate insa compensa deficitul de personal calificat. Ce se va intimpla insa cind specialistii de acum nu vor mai fi? Cine le va lua locul? Vom importa medici asiatici? Anestezistii si chirurgii toracici au devenit deja raritati in sistemul sanitar. Nici alte specializari nu se „simt” prea bine.
Plecarea medicilor la munca in strainatate „imbatrineste” iremediabil sistemul sanitar iesean. Daca media de virsta a celor care pleaca a fost in ultimii doi ani de 33 de ani, media celor care au ramas continua sa creasca de la an la an, in momentul de fata fiind de 49 de ani. Cei care conduc sistemul sanitar iesean spun ca situatia nu are sanse sa se schimbe in bine in viitorul apropiat, mai ales atit timp cit medicii tineri nu-si pot gasi un loc de munca aici din cauza blocarii posturilor. Chiar si medicii plecati deja in strainatate si care si-ar dori sa se intoarca in tara se vad nevoiti sa ramina printre straini pentru ca „in tara nu ne vrea nimeni”.
Dr. Gabi Olaru este rezident de medicina de urgenta in anul IV si de jumatate de an e plecat la un stagiu intr-un spital modern din Belgia. Desi dorinta lui este sa practice medicina in Romania, tinarul medic recunoaste ca nu va accepta sa fie somer atit timp cit in Belgia poate cistiga si 6.000 de euro lunar ca medic specialist. In 2010 au plecat in strainatate 253 de medici din Iasi, alti 217 facind acelasi lucru in 2011 pina in luna septembrie, adica aproape 10% din totalul medicilor din oras. Tragic este insa faptul ca unele specialitati nu mai pot fi acoperite in spitalele iesene. De la inceputul acestui an au plecat aproape jumatate dintre anestezistii ieseni.
Majoritatea medicilor plecati au sub 40 de ani
Dr. Gabi Olaru a ales sa faca un stagiu de un an intr-un spital din Belgia pentru ca a vrut sa se perfectioneze in domeniul sau, respectiv medicina de urgenta. Nici un moment nu a planificat sa ramina definitiv acolo, de la bun inceput plecind cu ideea ca se va intoarce in Iasi si va aplica tot ce a invatat nou in Belgia. Tinarul medic are deja aproape jumatate de an de cind se afla in Belgia, si situatia din tara a reusit sa-i mai domoleasca din entuziasmul intoarcerii acasa. „Am venit in Belgia sa cunosc un alt sistem medical, sa invat de la belgieni cit pot de mult si sa am posibilitatea de a vizita Europa. Nu am venit pentru bani. Intentia mea este sa ma intorc in tara, dar daca nu voi gasi un post care sa imi convina, profesional vorbind, ca material stiu cum sta situatia, ma intorc in Belgia. Am invatat multe lucruri in Belgia si as vrea sa le pun in practica in Romania, dar daca imi va fi greu sa profesez ca urgentist in Romania, iau calea Vestului ca multi altii. Eu vreau sa fac medicina de urgenta in Romania, dar nu ma pot lupta de unul singur”, a declarat dr. Olaru, aflat inca in Belgia in momentul de fata.
Ca dr. Olaru mai sint sute de medici ieseni. Datele prezentate intr-o statistica realizata de catre Colegiul Medicilor Iasi arata ca pe parcursului anului 2010 au plecat la munca in strainatate, beneficiind de contracte definitive sau stagii pe durata determinata, 253 de medici ieseni. Media de virsta a celor plecati este de 33,3 ani, cei mai multi dintre ei incadrindu-se in categoria 31-40 de ani, respectiv 104 medici de toate specialitatile. De asemenea, 96 dintre medicii plecati din tara au virste intre 25 si 30 de ani, cei mai putini fiind cei cu virste peste 40 de ani, respectiv 53 de medici rezidenti, specialisti si primari. Cifrele se mentin aproximativ la fel si in acest an, cu precizarea ca este vorba de o statistica realizata doar pe opt luni, nu pe intreg anul 2011.
Astfel, de la inceputul acestui an au plecat din Iasi la munca in strainatate 217 medici, 86 dintre ei avind virste cuprinse intre 25 de ani si 30 de ani. Alti 83 de medici plecati au virste intre 31 de ani si 40 de ani, restul de 48 de medici avind virste peste 40 de ani. In Iasi mai sint in momentul de fata aproximativ 3.360 de medici si 2.500 de rezidenti.
„Sistemul sanitar poate deveni mai prost din cauza epuizarii medicilor”
Plecarea tinerilor medici provoaca atit un deficit major de personal in spitalele iesene, cit si o „imbatrinire” a sistemului sanitar.
„Media de virsta a medicilor care ramin in spitalele noastre a crescut in ultimii trei ani, de la 47 de ani la 49 de ani, si deocamdata tendinta de crestere este constanta. Sistemul iesean imbatrineste din cauza plecarii tinerilor pentru ca acestia nu si-au mai gasit loc aici din cauza blocarii posturilor. In medicina se face transfer de cunostinte de la o generatie la alta si acum medicii ramasi nu prea mai au cui sa transfere asa ceva. Pe termen mediu si lung vom avea probleme. Pe termen scurt insa apare epuizarea, de la o anumita virsta obosesti mai repede, iar sistemul sanitar poate deveni mai prost din cauza epuizarii fizice si mentale a medicilor”, a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Problemele cu care se confrunta tinerii medici par sa se fi agravat din momentul in care s-a decis blocarea posturilor. „Tinerii termina rezidentiatul si nu au unde sa se angajeze. Au si ei familii de intretinut si nu pot face asta doar efectuind garzi, fara a avea un loc de munca stabil, asteptind sa se deblocheze posturile. Pentru cei care au trecut de o anumita virsta e mai greu sa plece, au deja un post asigurat, copii de crescut si le este mai greu sa o ia de la capat in alta tara. Sistemul imbatrineste si este exclusiv vina guvernantilor, care nu-i motiveaza pe tineri sa ramina”, a precizat dr. Anda Paulet, medic primar in Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon”.
„Peste zece ani vom fi obligati sa aducem medici din strainatate”
De asemenea, pe linga faptul ca pleaca in mare parte medici tineri, o alta problema este reprezentata de faptul ca pleaca medici din specialitati care au deja un deficit major de personal. Astfel, de la inceputul acestui an au plecat la munca in strainatate 19 medici ieseni specializati in anestezie si terapie intensiva, cei mai multi dintre ei cu virste sub 30 de ani. „Aparent, n-ar fi multi anestezisti care au plecat, insa daca se ia in calcul faptul ca la inceputul anului erau 39 de anestezisti din care au plecat 19, situatia se schimba radical. Practic, jumatate dintre anestezistii ieseni au plecat, lasind posturile vacante. Au plecat si 41 de medici de familie, insa acestia erau 453 de toti, asa ca procentul se schimba”, a adaugat prof.dr. Astarastoae.
Alti 25 de anestezisti plecasera pe parcursul anului precedent. De asemenea, medicii din Clinica de Chirurgie Toracica a Spitalului de Pneumoftiziologie spun ca plecarea unor colegi a lasat goluri care nu mai pot fi acoperite. „Chirurgia toracica este o disciplina destul de ingusta, in toata tara sint mai putin de zece clinici cu acest specific, astfel ca nu exista prea multe posturi pentru tinerii specialisti. In mod normal ar trebui ca fiecare spital judetean sa aiba cel putin un chirurg toracic. De multe ori avem probleme cu pacientii care fac complicatii pentru ca au fost tratati de medici care nu sint specializati pe acest domeniu. In ultimul timp au plecat patru colegi din clinica tocmai pentru ca nu aveau postul asigurat, iar salariul nu le permite sa se perfectioneze sau sa-si intretina familia”, a declarat dr. Mugurel Bosanceanu, chirurg toracic in cadrul clinicii.
Astfel, daca in Iasi un chirurg toracic poate ajunge la un salariu de maximum 800 de euro cu tot cu garzi, in strainatate, intr-un spital public, un medic cu aceasta specialitate poate cistiga si 6.000 de euro lunar, in sistemul privat putindu-se ajunge chiar si pina la 15.000 de euro. „Sint oameni care meritau o sansa in tara lor, meritau sa li se ofere conditii sa performeze aici. Pleaca tinerii si ramin cei cu virste peste 40 de ani pentru ca au radacini mai adinci aici si le este mai greu sa o ia de la capat. Problema este ca peste zece ani vom fi obligati sa aducem medici din strainatate, pentru ca deficitul de personal va fi extraordinar de mare. Pe noi cine ne mai trateaza peste 10-20 de ani?”, mai spune dr. Bosanceanu.
In acelasi timp, medicii spun ca plecarea tinerilor inseamna un efort mai mare din partea celor ramasi. „E adevarat ca de obicei ramin in tara oamenii cu experienta mai bogata dobindita prin realizarea a numeroase interventii, insa e un efort deosebit pentru ei sa acopere un numar foarte mare de pacienti”, a adaugat si prof.dr. Eugenia Popescu, sefa Clinicii de Chirurgie Maxilo-Faciala din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”.