In Franta, protestele impotriva reformei pietei muncii continua neabatut. Situatia escaladeaza pe zi de ce trece, in special de cand sindicatele au decis sa se alature miscarii protestatare studentesti, dand un ultimatum guvernantilor de a retrage legea ce instituie contractul primei angajari in munca (CPE) pentru tineri pana in data de 17 aprilie.
In ultimele zile, protestele au imbracat mai mult forma unor blocade, ieri-dimineata studentii ocupand mai multe autostrazi si poduri din Limoges si Marseilles. La Toulouse, tinerii demonstranti au reusit sa blocheze un convoi rutier care transporta fragmente ale unui avion tip Airbus A380. Cu o zi inainte, sute de demonstranti au patruns in birourile din Montpellier ale partidului de guvernamant, UMP, de unde au scos mobilierul si documentele, pe care le-au impartit trecatorilor. Grevele continua la aproximativ 300 de scoli de pe intreg teritoriul tarii, precum si la 60 din cele in total 84 de universitati.
Intre timp, la Paris se intetesc speculatiile referitoare la o eventuala demisie a premierului Dominique de Villepin, dupa ce primele discutii ale reprezentantilor Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP) purtate miercuri cu membri ai sindicatelor nu au condus la nici un fel de rezultat. Presa centrala analiza ieri pe larg o declaratie a premierului – anume ca intentioneaza ca zilele urmatoare sa se dedice in detaliu crizei si sa traga toate concluziile ce se impun. Analistii francezi dadeau doua interpretari declaratiei in cauza: fie premierul este determinat sa demisioneze, fie, din contra, va ramane la sefia guvernului, dar va retrage controversata lege CPE. „La ce mai foloseste Villepin?”, se intreba, ieri, retoric „Le Parisien”.
Potrivit cotidianului „Le Monde”, ministrul de Interne Nicholas Sarkozy ar fi spus ca, daca sindicatele vor continua sa refuze oferta de negociere a guvernului, CPE va fi in mod cert aplicat. Dar Sarkozy considera reforma lui Villepin oricum esuata, noteaza presa franceza, pe cand analistii britanici apreciaza ca „piticul” din Hexagon (aluzie la statura mica a lui Sarkozy) „se prezinta ca un om al compromisului, intarindu-si mitul de om providential” („The Times”). Alte comentarii sunt dedicate subminarii autoritatii premierului prin presedintele Chirac, care hotarase ca reforma sa „intre in vigoare fara sa fie aplicata”.
Vremuri grele pentru premier, luat peste picior cam de toata lumea. Astfel, liderul socialist Jean-Marc Ayrault l-a intrebat miercuri pe Villepin in plenul Adunarii Nationale: „Domnule prim-ministru, cine, va rog, mai guverneaza astazi Franta?”