19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCine investeşte un miliard de euro în Galaţi

Cine investeşte un miliard de euro în Galaţi

Criza de la centrala nucleară de la Fukushima şi efectul pe care l-a avut în evoluţia politică din Germania, prin pierderea de către Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a alegerilor în landurile Baden-Württemberg şi Rhenania-Palatinat, readuc în actualitate dezbaterile în legătură cu investiţiile în producţia de energie, la acest moment fiind în ascensiune, aşa cum o demonstrează evoluţiile din Germania, curentul de opinie ce se opune producţiei de energie în centrale nucleare. În acest context, edilii Galaţiului se pot lăuda cu o investiţie importantă, de aproximativ 1 miliard de euro, în construirea unei termocentrale pe cărbune, derulată de grupul ENEL (Italia) în asociere cu Global International 2000 din Bucureşti. În 2007, Global International 2000 din Bucureşti a concesionat în Zona Liberă Galaţi o suprafaţă de 36,5 ha în Zona Liberă Galaţi, pentru 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire a concesiunii cu încă 24 de ani. Este cea mai mare suprafaţă concesionată într-o zonă liberă din România. Centrala va produce 800 Mw şi va funcţiona pe bază de cărbune adus din Ucraina.

Deşi aceasta presupune un consum zilnic de 200 tone de cărbune, impactul ei asupra mediului este minim prin adoptarea „Tehnologia pentru Cărbune Curat” (TCC), recunoscută pe plan mondial ca tehnologia cu cel mai redus impact asupra mediului. Termocentrala va utiliza „cazane ultrasupracritice”, de presiune şi temperaturi ridicate, care permit îmbunătăţirea randamentului, reducerea substanţelor poluante şi minimalizarea costurilor de producţie. TCC implică şi folosirea de filtre sofisticate pentru captarea no-xelor, iar apa folosită este integral recuperată. Fluxul tehnologic principal este completat de un sistem de administrare a materiei prime, care asigură transportul şi depozitarea cărbunelui în condiţii de perfectă siguranţă din punctul de vedere al pro¬tecţiei mediului. Tehnologia include şi un sistem computerizat de monitorizare a întregului ciclu de producţie. Pentru viitor, ENEL ia în calcul şi o extindere a producţiei de energie electrică până la 2000 Mw, ceea ce ar face din ca termocentrala de la Galaţi să fie cea mai importantă capacitate de producţie din sud-estul Europei.

Controverse

Dincolo de aspectele pur tehnice, investiţia are parte şi de unele controverse, pentru că patronul Global International 2000, Boris Golovin, a fost ofiţer în Spetnatz, trupele speciale ale urmaşului serviciului de spionaj al armatei sovietice. Firma lui Golovin este un furnizor important de cărbune pentru centralele termice din România, Deva, Iaşi şi Suceava.

Echivalentă a unui reactor nuclear

În etapa de construire a centralei vor fi create peste 2.000 de locuri de muncă. Datorită gradului avansat de automatizare, în activitatea de producţie vor fi implicaţi numai 150 de energeticieni. La o producţie de 800 Mw, termocentrala de la Galaţi este comparabilă cu un reactor nuclear, în condiţiile în care, spre exemplu, în luna ianuarie, producţia celor două reactoare de la Cernavodă a fost de 1.001 Mw.

În acest context, a apărut şi la Galaţi o reacţie, dar evident, în contratimp! Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi (AJPS) Galaţi, care a primit contractul de administrare a celor 8.247 ha ale Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului a anunţat că se opune construirii termocentralei, care este în zona parcului. AJPS nu a dat avizul cerut de ENEL şi nici nu are de gând să o facă. „Asociaţia noastră, care este administratorul unei arii naturale protejate situate în vecinătatea Zonei Libere, nu şi-a dat avizul pentru construirea acestei termocentrale. Suntem de acord cu folosirea tuturor surselor de energie, care însă nu au un efect şi un impact negativ asupra mediului înconjurător. Din acest motiv nu am dat un răspuns pozitiv atunci când ni s-a solicitat acordul, atât din partea firmei italiene”, a declarat preşedintele AJPS, psihologul Ion Ştefan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă