20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCine îl învinge pe Obama?

Cine îl învinge pe Obama?

„Nu sunt de acord cu Obama în toate aspectele, dar îl stimez şi am încredere în el”, spune un anume Ed, din Carolina de Nord, în clipul prin care preşedintele american în exerciţiu şi-a lansat, luni, candidatura pentru un nou mandat la Washington DC.

Teoretic, s-ar găsi alte milioane şi milioane de americani care să nu fie de acord cu Barack Obama şi care, pe deasupra, să nu-l respecte îndeajuns astfel încât să-l voteze iar, după cum anunţă Ed că va face. Practic, rivalii republicani nu au reuşit până acum să iasă în public decât cu o singură intenţie de candidatură, fostul guvernator al statului Minnesota, Tim Pawlenty.

Sarah Palin, Mitt Romney, Newt Gingrich…

Alte nume din panoplia prezidenţiabilă a republicanilor sunt Mitt Romney, fostul guvernator al statului Massachusetts, Newt Gingrich, fostul purtător de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, Mike Huckabee, ex-guvernator al statului Arkansas, Haley Barber, guvernatorul în funcţie al statului Mississippi şi – un nume într-o mare măsură apreciat şi contestat – Sarah Palin, propunerea pentru funcţia de vicepreşedinte a lui John McCain, adversarul lui Barack Obama din 2008.

…Donald Trump

De pe lista „şi alţii” fac parte cunoscutul magnat din industria imobiliară Donald Trump, guvernatorii Mitch Daniels (Indiana) şi Chris Christie (New Jersey), Hermann Cain, fost director al unui lanţ de pizzerii, şi un alt personaj feminin, Michele Bachmann, membră a Congresului.

 Obama, greu de bătut

Reticenţa oponenţilor lui Obama de a intra în cursa prezidenţială – acum când mai sunt 20 de luni până la momentul decisiv – poate arăta o lipsă de încredere că preşedintele SUA poate fi învins, analizează BBC.

Într-adevăr, într-un sondaj realizat de Pew Research Center în luna martie, 47 la sută dintre respondenţii americani au indicat că l-ar realege pe Barack Obama. Dar aceeaşi cercetare indică un procent însemnat, de 37 la sută, al cetăţenilor SUA care ar vota împotriva lui Obama. Din acest punct de vedere, şeful de la Casa Albă stă pe aceeaşi poziţie pe care o ocupa George W Bush înaintea celui de-al doilea mandat şi e mai bine cotat decât era Bill Clinton într-un moment identic.

Analistul BBC Mark Mardel consideră că, cel puţin deocamdată, lui Barack Obama exclud opoziţia republicană. Mardel enumeră fragilitatea economiei americane, sistemul de sănătate şi intoleranţa unei părţi a electoratului faţă de teme precum războiul din Afganistan, bombardamentele din Libia şi închisoarea din Guantanamo.

„Totul începe cu noi”

Iar clipul lansat, luni, pe interenet, de echipa de campanie a lui Obama pare să ia în considerare toate nemulţumirile acumulate în societatea americană. Barack Obama nici nu apare în spot, lăsând locul suporterilor săi care vorbesc despre cum ar putea să-şi păstreze favoritul la Casa Albă, concluzia lor devenind sloganul startului timpuriu de campanie: „Totul începe cu noi”. Este considerată o strategie de tip „firul ierbii”, care în prima sa fază va include deplasări din uşă în uşă. Doar aşa consideră staff-ul lui Obama că va putea convinge votanţii de orientare liberală sau cei independenţi, care l-au criticat pe Barack Obama pentru măsurile luate din 2009 încoace.

Obama caută un miliard de dolari

Un alt semn că susţinătorii lui Obama se aşteaptă la un an electoral dificil este intenţia de a strânge o finanţare mai mare decât în 2008. Ar fi vorba despre un miliard de dolari, în comparaţie cu 750 de milioane, suma de care a dispus echipa lui Barack Obama acum trei ani.

Publicaţia americană The Washington Post încearcă să prefigureze de pe acum felul în care va arăta cursa prezidenţială, bazându-se pe susţinerea tradiţională a candidaţilor democraţi în statele americane. Astfel, jurnaliştii de la Washington Post calculează că Obama se poate baza deja pe victorie în 17 state, însumând 229 de voturi aşa-numite electorale, cu 41 mai puţin decât are nevoie pentru a obţine un nou mandat. Iar Statele esenţiale în deciderea preşedintelui american pentru perioada 2013-2016 ar urma să fie Florida, Ohio, Colorado, New Mexico, Nevada şi Arizona.

Bineînţeles, calculele nu pot anticipa exact cum va decurge campania electorală. Iar Barack Obama ştie că, dacă va pierde, va deveni doar al treilea preşedinte american, de la Al Doilea Război Mondial încoace, care nu reuşeşte să-şi păstreze funcţia pentru un al doilea mandat.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă