10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCine îi ia locul lui Gheorghe Nichita la Primăria Iaşului

Cine îi ia locul lui Gheorghe Nichita la Primăria Iaşului

Viceprimarul PSD al municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost desemnat, luni, să îl înlocuiască  pe Gheorghe Nichita, care a fost suspendat din funcţie după ce a fost plasat în arest la domiciliu, informează Mediafax.

Mihai Chirica a obţinut 19 voturi din totalul celor 24 de consilieri prezenţi la şedinţa extraordinară a Consiliului Local.

Toţi cei cinci consilieri locali ai PNL s-au abţinut de la vot.

Mihai Chirica a spus că aşteaptă ca justiţia să decidă dacă Gheorghe Nichita se va putea întoarce în funcţia de primar, dar că în această perioadă îi va prelua atribuţiile pentru a asigura funcţionarea oraşului.

“Vorbim de o situaţie cerută de prefectul judeţului, în urma suspendării primarului. Nu ne bucură situaţia creată, încercăm să păstrăm normalitatea în oraş. Nu mă voi muta în biroul de primar, rămân în biroul meu de viceprimar. Funcţia de primar se alege prin vot”, a spus Mihai Chirica.

În şedinţa extraordinară de luni, consilierii locali nu au votat şi un nou viceprimar al Iaşiului, în locul lui Mihai Chirica.

Consilierul PSD Daniel Mătăsaru, propus de partid pentru acest post, a solicitat plenului CL să amâne luarea unei decizii cu două săptămâni, când instanţa va decide dacă menţine arestul la domiciliu în cazul primarului suspendat, Gheorghe Nichita.

Liderul grupului de consilieri PNL din CL, Marius Dangă, a afirmat că prin desemnarea lui Mihai Chirica pentru a prelua atribuţiile de primar, “linia” Nichita este păstrată în Primăria Iaşi.

“Este o scenetă pusă la cale de PSD, că ar fi o bătălie între diverse aripi şi grupări din PSD. Linia Nichita este păstrată, nu discutăm de nicio schimbare, sunt aceleaşi vechi metehne. Consilierii PSD nu sunt parteneri reali pentru o schimbare reală în Primărie”, a spus liberalul Marius Dangă.

Gheorghe Nichita, aflat în arest la domiciliu în dosarul în care este cercetat pentru că ar fi apelat la angajaţii Poliţiei Locale ca să îşi urmărească fosta iubită, a fost suspendat din funcţia de primar al municipiului Iaşi, vineri, printr-un ordin emis de către prefectul judeţului, Dan Cârlan. Suspendarea este valabilă pe durata arestului la domiciliu.

Citeşte şi: Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, suspendat din funcţie

Primarul Gheorghe Nichita este cercetat în arest la domiciliu din 8 mai, decizie luată de Curtea de Apel Bucureşti, care a înlocuit hotărârea Tribunalului Bucureşti de cercetare a edilului sub control judiciar.

În acelaşi dosar, sunt cercetaţi, sub control judiciar, Liviu Hliboceanu, şeful Poliţiei Locale Iaşi, şi Ștefan Avîrvarei, șef serviciu în aceeaşi instituţie.

Gheorghe Nichita este suspectat în acest dosar că îi folosea pe angajații Poliției Locale Iaşi, instituție subordonată Primăriei, să supravegheze anumite persoane, iar directorul Poliției Locale îl ținea la curent cu toate detaliile legate de persoanele urmărite.

Procurorii DNA au dispus, în 1 mai, începerea acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a primarului Gheorghe Nichita, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic și operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Citeşte şi: UPDATE: Percheziții DNA la Iași. Primarul PSD Gheorghe Nichita le dădea ordine polițiștilor ieșeni. La adjunctul Poliției locale, procurorii au găsit țigări cu marijuana

Alături de el au fost reținuți atunci directorul general al Poliției Locale Iași, Liviu Hliboceanu, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (3 acte materiale) și abuz în serviciu, și Ștefan Avîrvarei, șef serviciu în cadrul Poliției Locale, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, complicitate la abuz în serviciu, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic și operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Adina Samson, șef de serviciu în Primăria Iași, cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relaţie de câţiva ani, l-ar fi denunţat pe acesta după ce el i-ar fi pus pe poliţiştii locali să o urmărească.

Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, s-ar fi folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe lângă angajați ai Poliției Locale și ai altor instituții din Primărie, pentru a-și urmări iubita și a amenința un bărbat cu care s-a întâlnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Adina Samson spunea că a fost lovită de edil, care o hărțuia și amenința că o va distruge, iar în septembrie 2014 i-a comunicat acestuia că vrea să încheie relația, precizând că în octombrie a făcut o plângere la Parchet împotriva primarului, după ce acesta a început să o urmărească și să o amenințe din momentul în care i-a spus că vrea să pună punct relaţiei. Ea mai spunea că niciodată nu a făcut o plângere la DNA și că singurul său demers a fost cel de la Parchet, din octombrie 2014, arătând, totodată, că îi spusese primarului că va mai face o plângere și că se vor vedea la tribunal.

În 7 mai, Gheorghe Nichita anunţa, printr-un comunicat de presă, că s-a autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte PSD la nivel naţional, dar şi din cea de preşedinte al PSD Iaşi. Nichita preciza că, până la clarificarea situaţiei sale juridice, atribuţiile de preşedinte al PSD Iaşi au fost preluate de către Victorel Lupu, prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD Iaşi.

Gheorghe Nichita este primar al Iaşiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă