25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCine îi girează pe radicalii maghiari din România

Cine îi girează pe radicalii maghiari din România

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a devenit, sâmbătă, preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar, când a avut loc cel de-al treilea Consiliu Naţional al formaţiunii.

Kover, care se numără printre fondatorii FIDESZ, partid aflat la guvernare în Ungaria, a declarat, la Târgu-Mureş, unde a avut loc evenimentul, că pentru el nu este doar o onoare, dar şi o datorie să accepte noua poziţie care i s-a oferit.

Ce spune naţionalistul Kover

El a spus chiar că nu acceptă această funcţie onorifică în calitate de preşedinte al Parlamentului de la Budapesta, nici în cea de preşedinte al Consiliului Naţional al FIDESZ, ci ca om public, ca membru al naţiunii maghiare.

„O accept pentru că împreună cu voi, dragi prieteni, cred în continuare că politica şi morala nu pot fi despărţite una de cealaltă. Vă aşteaptă un an greu, inclusiv politicul maghiar din Transilvania va avea un an greu şi un an şi mai greu vă aşteaptă pe voi pentru că puterea mass-media, cea economică şi cea politică nu vor fi cu voi”, a spus Kover.

Acesta a precizat că existenţa mai multor formaţiuni care să reprezinte comunitatea maghiară nu o va diviza pe aceasta, ci, din contră. Această afirmaţie vine în contradicţie cu politica dusă până acum de UDMR, care a încercat să-i convingă pe liderii CNS şi PCM, precum şi ai CNMT să nu fărâmiţeze electoratul maghiar deoarece astfel vor pierde posibilitatea de a avea aleşi în parlamentul românesc sau în cel european.

„În 2008, PCM a dovedit că concursul politic în Transilvania nu slăbeşte, ci atât numeric, cât şi valoric face mai puternică reprezentarea maghiarimii din România. PCM a reuşit să intre în alegeri şi aproape 100.000 de maghiari l-au votat şi a reuşit să intre în opoziţia UDMR în comunităţile locale. În Ţinutul Secuiesc a primit aproape 40% din voturile comunităţii şi în multe locuri este în majoritate în consiliile locale”, a mai spus Laszlo Kover.

Vicepreşedintele Parlamentului Ungariei : Jobbik va face totul pentru unirea maghiarilor din Bazinul Carpatic

La rândul său, vicepreşedintele Parlamentului Ungariei, Zoltan Balczo, care este şi vicepreşedintele formaţiunii extremiste Jobbik, a declarat, la acelaşi eveniment, că formaţiunea sa va face totul pentru ca naţiunea maghiară din Bazinul Carpatic să se unească.

„Aceşti ultimi ani au făcut ca noi, în Bazinul Carpatic, să simţim că suntem membri ai aceleiaşi naţiuni. Aceasta s-a confirmat şi cu ocazia şedinţei Consiliului Naţional Secuiesc de la Budapesta (care a avut loc în noiembrie 2010) când pe Parlamentul Ungariei a fost arborat drapelul secuiesc. Atunci Casa Ţării (Parlamentul – n.r) a devenit Casa Naţiunii. Noi cei din Casa Ţării trebuie să facem mai multe pentru ca Casa Ţării să devină a Naţiunii. În numele Jobbik facem totul ca naţiunea maghiară din Bazinul Carpatic să se unească”, a spus Balczo. Acesta a spus că astfel începe să fie plătită o datorie care a început în data de 5 decembrie 2004, când a avut loc referendumul pentru acordarea dublei cetăţenii maghiarilor din afara graniţelor ţării. La acel moment, cetăţenii Ungariei au respins această posibilitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă