19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCine este românul ucis la misiunea ONU din Afganistan

Cine este românul ucis la misiunea ONU din Afganistan

Arderea unui Coran în Florida loveşte până în România. Filaret Moţco, locţiitor al şefului biroului de la Mazar-i-Sharif al Misiunii de Asistenţă a ONU în Afganistan, a fost ucis în timpul unei brutale manifestaţii de protest faţă de gestul pastorului american Terry Jones.

Moţco lucra la Secţia de Afaceri Politice a Biroului ONU din Mazar-i-Sharif şi era „un ofiţer cu o impresionantă carieră internaţională în domeniul instituţiilor internaţionale”, potrivit Ministerului de Externe, care a condamnat atacul şi a cerut autorităţilor afgane să-i aducă în faţa justiţiei şi să-i condamne pe autorii atacului.

Moţco (43 de ani) a participat la operaţiunile din centrul ONU din Kandahar, în Tadjikistan, în Federaţia Rusă, în Caucazul de Nord, în Cecenia, în Kârgâzstan şi în alte operaţiuni ale unor organizaţii internaţionale. Românul era din comuna suceveană Izvoarele Sucevei, unde mai locuiesc mama sa, în vârstă de 83 de ani, şi doi fraţi, iar la dorinţa acestora bărbatul ar putea fi înmormântat în satul natal. Românul a fost ucis alături de alţi şase angajaţi ai ONU, după ce protestatarii furioşi au luat cu asalt sediul instituţiei, fără a mai ţine seama că aceasta are statut de reprezentanţă diplomatică.

Protestul a început după ce un cleric de la moscheea centrală a oraşului i-a îndemnat pe credincioşi să ceară ONU să ia măsuri împotriva pastorului care a dat foc Coranului. Şeful biroului ONU de la Mazar-i-Sharif, Staffan de Mistura, a povestit cum s-a derulat atacul. El şi colegii săi, inclusiv Moţco, s-au refugiat într-o încăpere securizată a clădirii, însă uşa acesteia nu a rezistat atacului manifestanţilor. Cei trei colegi europeni ai săi au fost descoperiţi şi „ucişi unul după altul”, cu arme de foc, iar Mistura a scăpat pentru că protestatarii l-au crezut musulman. Nici unul dintre oficialii ONU nu a fost decapitat, aşa cum s-a scris în presă, a mai spus el. De altfel, protestele continuau şi ieri în provincia afgană Kandahar, împotriva pastorului Terry Jones. Două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 34 au fost rănite în timpul manifestaţiilor.

Pastorul Terry Jones spune că e devastat de uciderea angajaţilor ONU, dar că nu se simte vinovat pentru atac.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă