13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCine este mareşalul căruia Mubarak i-a predat puterea

Cine este mareşalul căruia Mubarak i-a predat puterea

Mareşalul Mohamed Hussein Tantaui, şeful Consiliului militar căruia preşedintele Hosni Mubarak i-a încredinţat puterea vineri, este un pilon al aparatului politico-militar egiptean, reticent la schimbare, relatează Mediafax.

În vârstă de 75 de ani, el este ministru al Apărării din 1991. El este de asemenea la conducerea Consiliului suprem al Forţelor armate, o instanţă care reuneşte principalii lideri militari şi căreia preşedintele Hosni Mubarak i-a încredinţat gestionarea afacerilor ţării când a demisionat.

Armata s-a angajat vineri să nu se substituie “legitimităţii dorite de popor” şi să ia măsuri pentru a implementa “schimbările radicale” cerute de manifestanţi, însă comandantul său este un apropiat al fostului preşedinte.

Ofiţer al Forţelor terestre, mareşalul Tantaui a participat la conflictele din 1956 (Canalul Suez), 1967 (Războiul de Şase zile) şi 1973 (Războiul de Iom Kipur).

O telegramă diplomatică americană obţinută de WikiLeaks, datând din 2008, dezvăluie câteva lucruri despre acest om, la fel de secret ca instituţia pe care o conduce.

Documentul îl descrie ca fiind “şarmant şi curtenitor”, dar “bătrân şi reticent la schimbare”.

“Mubarak şi el se concentrează asupra stabilităţii regimului şi menţinerii statu-quo-ului până la sfârşitul zilelor lor. Ei pur şi simplu nu au energia, înclinarea sau viziunea asupra lumii pentru a face lucrurile diferit”, continuă documentul.

Armata pe care o conduce primeşte un ajutor considerabil din partea Statelor Unite, în urma acordurilor de pace cu Israelul din 1979. Washingtonul îi acordă în prezent asistenţă în valoare de 1,3 miliarde de dolari pe an.

Vineri, ministrul, recunoscut de manifestanţi în timp ce circula prin apropierea Palatului prezidenţial din Cairo, a salutat mulţimea care sărbătorea plecarea lui Mubarak.

Majoritatea adversarilor regimului au salutat reţinerea de care a dat dovadă armata în timpul revoltei, contrar poliţiei, acuzată de numeroase violenţe. Manifestaţiile au fost marcate de nenumărate scene de fraternizare între protestatari şi armată.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă