1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCine este irakianul judecat în România pentru sprijinirea terorismului

Cine este irakianul judecat în România pentru sprijinirea terorismului

Irakianul Mohamad Al Dulaimi, trimis în judecată de procurorii DIICOT pe final de an pentru favorizarea mai multor membri ai organizaţiei teroriste Al Qaida, are puternice conexiuni cu mafia din justiţia română, el fiind arestat în 2008 şi pus liber foarte repede.

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au anunţat vineri că l-au trimis în judecată pe Mohamad Al Dulaimi, cetăţean irakian, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 33 alin. 1 lit. c din Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, adică pentru a găzduit şi sprijinit pentru a intra în ţară mai mulţi membri ai Al Qaida.

Istoria lui Al Dulaimi în România este mai mult decât interesantă, personajul având puternice legături cu clanurile ţigăneşti care au, la rândul lor legături cu mai mulţi magistraţi. El a intrat pentru prima oară în România la începutul anilor 2000 folosindu-se de acte false şi o altă identitate. A fost prins, expulzat şi a revenit în perioada 2006 – 2007, dar de data aceasta sub numele de Al Dulaimi.

Ulterior, pe 14 august 2008 Tribunalul Bucureşti admitea propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a lui Al Dulaimi şi a încă trei complici. Acuzaţia de atunci: trafic de migranţi. Irakianul a introdus în România mii de cetăţeni irakieni cu acte false.

Toţi cei arestaţi atunci au declarat recurs care a fost soluţionat o săptămână mai târziu de Curtea de Apel Bucureşti. La această instanţă vine decizia-şoc a magistraţilor care arată cât de bine conectat era Al Dulaimi la unele reţele subterane din justiţia din România. Astfel, pe 20 august, Curtea de Apel îl pune liber doar pe Al Dulaimi care era considerat de procurorii DIICOT chiar liderul grupului infracţional organizat constituit atunci pentru traficul de migranţi. „Decizia are cel puţin probleme de logică. E total aiurea să pui în libertate chiar liderul, cel care a gândit şi organizat infracţiunea şi să îi ţii arestaţi pe cei care au avut o contribuţie mai mică”, au explicat pentru RL surse judiciare.

Mai mulţi judecători, în vizorul DNA pentru eliberarea lui Al Dulaimi

Cum Al Dulaimi şi apropiaţii săi din România erau monitorizaţi în permanenţă de ofiţerii Serviciului Român de Informaţii ca urmare a informaţiilor deţinute de aceştia cu privire la faptul că ar fi sprijinit grupări teroriste, autorităţilor române le-a fost destul de uşor să afle cum a fost pus în libertate irakianul de Curtea de Apel Bucureşti.

Astfel, la scurt timp după eliberarea sa, Al Dulaimi a fost chemat la DNA să dea declaraţii referitor la legăturile sale cu Ion Migdal, fratele lui Fane Spoitoru. Irakianul recunoaşte că ar fi apelat la Migdal, căruia i-ar fi dat câteva zecii de euro prin iubita sa, pentru a fi pus în libertate. În acest context, în vizorul DNA intră şi judecătoarele Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu de la Curtea de Apel Bucureşti. În cele din urmă Al Dulaimi rămâne martor în dosarul de la DNA, iar procurorii anticorupţie îl trimit în judecată pe Migdal şi pe soţia lui Nuţu Cămătaru, pentru mai multe fapte de trafic de influenţă constând în aceea că ar fi promis unor persoane eliberarea din arest întrucât are influenţă la Curtea de Apel Bucureşti. Asta pentru că unul din clienţii lui Migdal ar fi fost chiar Nuţu Cămătaru, încercarea de eliberare a acestuia din urmă nefiind una reuşită la acel moment.

Piciarcă primeşte scoatere de sub urmărire penală pentru eliberarea lui Al Dulaimi, întrucât procurorii au nu putut proba decât existenţa unui cerc relaţional nu şi că aceasta ar fi primit efectiv banii, iar pentru Liliana Bădescu DNA dispune neînceperea urmăririi penale.

Doi poliţişti de la Crimă Organizată i-au cerut şpagă

La scurt timp după acest episod, Mohamad al Dulaimi a denunţat la DNA doi poliţişti de la Crimă Organizată, Ginel Mărgărit şi Daniel Cupe, care i-au cerut printr-un intermediar şpagă 30.000 de euro pentru a-i muşamaliza un alt dosar penal. După ce s-a interesat şi a aflat că cei doi poliţişti nu au nici un dosar penal în care este el vizat, Al Dulaimi a făcut plângere la DNA.
Mărgărit şi Cupe au fost prinşi în flagrant şi ulterior condamnaţi la câte patru ani de închisoare.

Membrii Al Qaida nu mai sunt în ţară

În ultimul dosar, procurorii DIICOT spun că sub identitatea sa reală sau folosind identităţi fictive şi prin intermediul a patru societăţi comerciale, special constituite în acest scop, Al Dulaimi a înlesnit intrarea/ieşirea în/din România şi prelungirea dreptului de şedere în ţară a unui număr de cinci cetăţeni irakieni, având cunoştinţă de împrejurarea că aceştia au sprijinit/săvârşit acte teroriste în favoarea organizaţiei teroriste AL QAEDA în Irak.

În mod concret, prin activitatea infracţională derulată, inculpatul a sprijinit intrarea pe teritoriul statului roman a cetăţenilor irakieni OMAR FARID AHMED, FALAH M. SALEM, AQEEL MOHAMMED DHUYAB, OMAR KH. ASSEY şi MUNTASIER KH. AASSI, persoane cercetate sau urmărite penal pentru săvârşirea de acte de terorism în numele organizaţiei AL QAEDA în Irak.

La acest moment, cetăţenii irakieni nu se mai află pe teritoriul României.

Al Dulaimi A. A. Mohamad se află în mod ilegal pe teritoriul statului român, deşi prin dispoziţia organelor legale a fost declarat indezirabil în România. El a fost condamnat până acum, în alte două dosare separate, la câte trei ani şi patru ani de închisoare pentru trafic de migranţi, ambele pedepse fiind cu suspendare.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au colaborat în această cauză cu autorităţile judiciare din Irak, Bulgaria, Ungaria şi Suedia.

Cauza a fost instrumentată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul DCCO -Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI. Procurorii D.I.I.C.O.T. au trimis cauza spre competentă soluţionare Curţii de Apel Bucureşti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă