22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialCine este în spatele "Revoluţiei Române în imagini": Nu ne interesează să...

Cine este în spatele “Revoluţiei Române în imagini”: Nu ne interesează să facem politică sau să găsim ţapi ispăşitori

Revoluţia Română din 1989 a ajuns pe Facebook. În urmă cu aproape două săptămâni, Claudiu Baciu (40 de ani) şi Alex Baciu (34 de ani) au pus bazele paginii “1989-Revoluţia Română în imagini”.

Deşi pagina a strâns, până acum, 2862 like-uri, Claudiu spune, pentru romanialibera.ro, că nu îşi propun să răspundă la întrebări de tipul “Cine a tras în noi după 22?“, ci doar să creeze o comunitate de oameni pasionaţi de subiect.

E cel puţin la fel de interesant pentru mine să privesc şi să analizez cum arăta societatea atunci, în momentul cînd oamenii se eliberau de frică şi priveau cu atîta speranţă spre viitor”, punctează regizorul şi scenaristul Alex Baciu.

Ideea proiectului despre Revoluţia Română în Imagini îi aparţine lui Alex Baciu, după cum menţionează Claudiu. “Eu găsisem pe Internet, acum câţiva ani, un material filmat de 4 ore din decembrie 1989, Alex avea şi el trei DVD-uri, si ne-am gândit că ar fi bine să le tăiem şi să le punem pe bucăţi la dispoziţia celor interesaţi”.

Totuşi, Alex povesteşte că au fost şi oameni care nu au înţeles ideea proiectului şi “au devenit foarte virulenţi în comentariile pe care le-au făcut unor imagini sau filme. Am primit şi încurajări de la jurnalişti care au scris de-a lungul anilor despre revoluţie”.

Şi Claudiu explică: “Noi punem la dispoziţia oamenilor o arhivă foto/video. şi atât. Nu ne interesează sa facem politică sau să găsim ţapi ispăşitori”.

Decembrie 1989: “Cel mai important eveniment istoric la care voi fi părtaş în viaţa asta”

Deşi avea numai 12 ani şi jumătate, Alex spune că a rămas cu amintiri “destul de vii”. În plus, a debutat ca scenarist, împreună cu Răzvan Rădulescu şi Radu Munteanu, cu “Hârtia va fi albastră”(despre noapte de 22-23 decembrie 1989).

Îmi amintesc, în special, ce am văzut la televizor. Ceva îmi spune că este cel mai important eveniment istoric la care voi fi părtaş în viaţa asta”, explică Alex.

În 1989, Claudiu primise ordin de încorporare în armată. “Aşa că evenimentele din decembrie m-au prins la unitatea 01948 din Ploieşti. În 22 decembrie, am fost în dispozitivul de apărare al sediului Comitetului Central din Ploieşti- Casa Albă, cum i se spunea. După aceea, am păzit de terorişti diverse obiective din Municipiul Ploieşti.

Printre altele, am fost uitat 48 de ore pe un turn de apă de la intrarea în oraş, aşa că nu prea am avut timp să mă uit la televizor în acele zile. Din păcate, am avut parte şi de un incident nefericit în acele zile. Un soldat cu care eram prieten, bucureştean şi el, a fost împuşcat din greşeală în cap de un alt coleg“, îşi aminteşte el.

Proiectul “1989-Revoluţia Română în Imagini” conţine 183 de fotografii care spun povestea Revoluţiei, surprinsă de amatori, de fotoreporteri străini şi români, precum şi 14 înregistrări, care însumează 49 de minute.

Cele mai citite

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...
Ultima oră
Pe aceeași temă