1.7 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăSpecialCine este George Băeşu, noul şef de la Restituirea Proprietăţilor: fost deputat...

Cine este George Băeşu, noul şef de la Restituirea Proprietăţilor: fost deputat PSD de Vrancea, finul lui Marian Oprişan, doctor sub îndrumarea lui Adrian Năstase

Premierul Victor Ponta l-a numit, marţi, pe George Baesu, fost deputat PSD de Vrancea, la şefia Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), una dintre instituţiile cheie pentru rezolvarea problemei restituirii proprietăţilor şi care a fost acuzată de-a lungul timpului că ar fi netransparentă şi că ar găzdui un sistem corupt care controlează despăgubirile, scrie HotNews.ro.

Băeşu o înlocuieşte pe Dorina Danielescu, retrasă de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor prin decizie a premierului Victor Ponta, în 23 mai.

Citeşte şi Mafia de stat de la restituirea proprietăţii

Noul şef al ANRP, George Băeşu, până acum consilier economic la Ambasada României din Grecia, este pus de Alianţa pentru o Românie Curată pe lista neagră a politicienilor „pătaţi” şi este acuzat că a votat în parlament mai multe aspecte împotriva statului de drept. Băeşu este absolvent de drept şi şi-a dat doctoratul în 2011 sub îndrumarea fostului premier Adrian Năstase.

Băeşu a fost deputat PSD de Vrancea în legislatura 2004-2008, iar anterior, între 2001 şi 2004, a fost prefect de Vrancea în timpul Guvernării PSD.

Citeşte şi Bombă. Dezvăluiri incredibile despre Mafia de la Restituirea proprietăţilor. 80% dintre dosare nu conţineau nici măcar certificatele de moştenitor. Află de ce au fost blocate despăgubirile

Probabil, numirea mea a venit de la nivelul organizaţiei judeţene Vrancea a PSD. Pentru că organizaţia PSD şi primul ministru m-au nominalizat pentru o poziţie unde lucrurile nu sunt deloc simple, reprezintă un mandat de încredere. Voi încerca să clarific situaţia proprietăţilor de la nivelul instituţiei, să realizez un cadru legislativ care să limpezească situaţia restituirii proprietăţilor pentru că sunt foarte mulţi oameni afectaţi”, a declarat Băeşu pentru Ziarul de Vrancea.

Potrivit CV-ului său de pe site-ul Camerei Deputaţilor, George Băeşu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, este licenţiat al Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu şi a urmat Colegiul Naţional de Apărare din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

Citeşte şi Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, arestat pentru corupţie

Şi-a dat doctoratul în 2011 sub îndrumarea lui Adrian Năstase

George Băeşu şi-a luat doctoratul în 2011, în cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti, cu teza „Organizaţii interparlamentare” condusă de către fostul premier Adrian Năstase.

Băeşu mai are un master în „Dreptul Afacerilor” obţinut în 2006 la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucureşti.

George Băeşu este finul preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan care i-a botezat unul dintre copii. Cu toate acestea, Băeşu nu a fost în relaţii prea bune cu Oprişan, pe care în 2006 îl acuza că se apropie prea mult de Traian Băsescu şi că l-a invitat pe preşedinte la festivităţile de la Focşani de 24 Ianuarie, potrivit Gândul.

Citeşte şi Dorina Danielescu a fost retrasă de la conducerea Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor

 
Pentru criticile aduse lui Oprişan, George Băeşu a fost suspendat 6 luni din PSD de către preşedintele partidului de atunci, Mircea Geoană. 

George Băesu apare pe listele negre ale Alianţei pentru o Românie Curată, în Top 10 candidaţi pătaţi la alegerile parlamentare din 2008.

Citeşte şi Când vor fi despăgubiţi foştii proprietari de case naţionalizate

Despre Băeşu se scrie că „a propus şi a votat amendamentele care transformă Codul de Procedură Penală într-un scut al infractorilor, criticate de Comisia Europeană; a votat amendamentele la legea Agenţiei Naţionale de Integritate care i-au limitat prerogativele; a votat amendamentele la legea privind sancţionarea faptelor de corupţie prin care se elimină din rândul faptelor penale acordarea creditelor cu încălcarea normelor de creditare şi folosirea acestora în alt scop decât cel declarat; a propus şi a votat amendamentele în urma cărora ANI nu se mai ocupa decât cu verificarea corectitudinii formularelor declaraţiilor de avere”. În plus, se mai precizează că Baesu „a votat în 2006 proiectul de lege prin care procurorii şefii sunt propuşi de CSM în loc de ministrul justiţiei. Nu a semnat Pactul pentru Statul de Drept 2008”, potrivit Româniacurata.ro.

Citeşte mai multe despre George Băeşu pe HotNews.ro.

Cele mai citite

Impactul AI în sectorul financiar: Băncile ar putea reduce 200.000 de locuri de muncă

Peste 200.000 de locuri de muncă din sectorul bancar la nivel global ar putea dispărea în următorii 3-5 ani, pe măsură ce inteligența artificială...

Ryanair reduce zborurile din Spania: Decizie influențată de taxele de aeroport exagerate

Ryanair, compania aeriană irlandeză low-cost, a anunțat că va reduce zborurile pe șapte aeroporturi regionale din Spania în această vară. Motivul invocat de companie...

Primăria Capitalei, venituri record din parcări în 2024

Primăria Capitalei a generat venituri semnificative în 2024 prin administrarea locurilor de parcare, a anunțat Nicușor Dan. Conform primarului general Nicușor Dan, Compania Municipală Parking...
Ultima oră
Pe aceeași temă