21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCine este generalul american Wesley Clark, noul consilier al lui Ponta, şi...

Cine este generalul american Wesley Clark, noul consilier al lui Ponta, şi ce legătură are cu gazele de şist

Premierul Victor Ponta l-a prezentat, joi, la Guvern pe generalul american în rezervă Wesley Clark, anunţând că acesta a acceptat să îl consilieze pe probleme strategice, de securitate şi economie, potrivit Mediafax.

Wesley Clark a fost comandant NATO şi candidat la alegerile pentru Casa Albă, din 2004.

Potrivit Hotews.ro, Clark este membru în Consiliul director al companiei BNK Petroleum, o companie petrolieră unde George Soros a cumpărat 20% din acţiuni prin intermediul fondului său de investiţii Quantum Partners LP.
 
Potrivit site-ului oficial, compania în conducerea cărei ase află Wesley Clark are operaţiuni în domeniul gazelor de şist în Polonia.

Numirea sa vine într-un moment în care, deşi a promis un moratoriu asupra exploatării gazelor de şist, Guvernul Ponta a dat aviz negativ unei propuneri legislative care interzicea exploatarea gazelor de şist. Vezi detalii AICI.

Clark a condus campania din 1999 a NATO de bombardare a obiectivelor sârbeşti din Kosovo şi a fost unul dintre primii critici ai războiului SUA din Irak.

El a fost protagonistul unui episod extrem de tensionat, cînd comandantul forţelor britanice de sub comanda NATO a refuzat să deschidă focul împotriva forţelor ruse masate în Aeroportul din Pristina, aşa cum ordonase gen. Wesley Clark. „Nu am de gînd să pornesc al treilea război mondial”, ar fi spus comandantul britanic

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă