11.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialCine este atacatorul din Arizona

Cine este atacatorul din Arizona

Jared Lee Loughner, 22 de ani, autorul atacului din Tucson, Arizona, în care şase persoaneau murit, iar un membru al Congresului SUA a fost grav rănit, avea probleme mentale.

Jared Lee Loughner a fost reţinut de trecători şi predat poliţiei imediat după comiterea atacului armat din parcarea supermarketului din oraşul Tucson, Arizona, soldat sâmbătă cu rănirea gravă a congresmanului democrat Gabrielle Giffords şi moartea a şase persoane, printre care un judecător şi o fetiţă de numai 9 ani. Investigaţiile presei cu privire la viaţa sa au scos la iveală o serie de indicii care ar fi putut prevesti gestul său. Chiar dacă Loughner nu avea decât antecendente penale privind acte fără violenţă, el făcuse în ultima vreme o serie de gesturi care stârniseră preocuparea apropiaţilor săi şi care sugereau cel puţin o stare de alienare, dacă nu probleme psihice mai grave, informează New York Times.

„La revedere! Să nu fiţi supăraţi pe mine!”

Suspectul postase pe pagina sa a reţelei Myspace o fotografie cu un manual de istorie a Statelor Unite cu o armă deasupra cărţii şi o listă cu cărţile preferate, care includea „Mein Kampf” de Adolf Hitler şi „Manifestul Comunist” al lui Karl Marx. El postase pe Youtube şi câteva înregistrări video în care vorbea confuz despre cotaţia aurului şi cum va fi el trezorierul unei noi monede globale, pentru controlul mental pe care susţinea ca îl poate exercita asupra altora, dar şi despre unităţile speciale ale poliţiei americane (SWAT). „Există motive să credem că această persoană ar putea avea probleme mentale”, a declarat şeful poliţiei locale, precizând că bărbatul era cunoscut de forţele de ordine după ce a formulat ameninţări la adresa unor persoane în trecut.

Loughner denunţa, de asemenea, pe internet, guvernul federal, despre care afirma că l-ar fi păcălit sau că ar profita de el, fără însă a preciza coerent în ce mod ar fi fost o victimă a administraţiei. Cu câteva ore înaintea atacului, el a postat pe MySpace un mesaj în care îşi ia la revedere şi le cere prietenilor: „Să nu fiţi supăraţi pe mine!”.

Apelul către prieteni ar putea fi însă tot mesajul unui om cu probeleme mentale, pentru că, aşa cum îşi aduc aminte colegii săi de la facultatea de unde fusese exmatriculat, Loughner era un singuratic care nu avea prieteni. Profesorii şi colegii săi începuseră să fie îngrijoraţi în legătură cu comportamentul tânărului, care de multe ori întrerupea cursurile cu izbucniri deplasate, dacă nu de-a dreptul incoerente. Într-una dintre aceste crize, el o numise pe o colegă „teroristă” după ce aceasta mărturisise în clasă că făcuse o întrerupere de sarcină.

Complice dat în urmărire

Poliţia şi FBI, care, la cererea preşedintelui Obama, a preluat ancheta, consideră că Lough-ner nu a acţionat singur. Autorităţile examinau ieri şi un colet suspect primit la biroul parlamentar al lui Giffords. Poliţia a dat publicităţii, duminică dimineaţă, o fotografie a unui bărbat cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani, posibil complice al lui Loughner. Bărbatul brunet a fost văzut în locul unde a avut loc incidentul armat. El purta blugi închişi la culoare şi o jachetă bleumarin.

Consecinţe politice

Atacul lui Loughner, în urma căruia Giffords a ajuns în stare gravă la spital (medicii afirmă că reprezentanta democrată are şanse de supravieţuire), a marcat şi atmosfera politică ultratensionată de la Washington, tragedia oferind ocazia unui armistiţiu între administraţie şi opoziţia conservatoare. Camera Reprezentanţilor a decis să amâne dezbaterile legislative programate pentru săptămâna viitoare, în care republicanii, într-un gest de frondă după câştigarea alegerilor din noiembrie, intenţionau să încerce în mod simbolic să anuleze reforma asigurărilor de sănătate – cel mai important proiect al primilor doi ani din mandatul lui Obama. În paralel, chiar dacă Loughner nu şi-a dezvăluit motivele, presa din SUA a atras atenţia că gestul său ar fi putut fi influenţat de discursul vitriolant care a cuprins clasa politică americană, în special după formarea mişcării ultraconservatoare Tea Party. Chiar dacă reprezentanţii mişcării pe care Giffords reuşise să o înfrângă la legislative în districtul său electoral au condamnat atacul şi au respins orice legătură cu Loughner, majoritatea comentatorilor de stânga au subliniat că nu o dată Tea Party a apelat la o retorică inflamantă şi la instigări la violenţă în lupta sa împotriva iniţiativelor politice ale administraţiei SUA.

Alt incident armat, soldat cu doi morţi

Într-un incident fără legătură cu măcelul din Tucson, două persoane, printre care un agent de poliţie, au fost ucise şi alte patru au fost rănite într-un atac armat care a avut loc duminică dimineaţă, în faţa unui club de noapte din oraşul american Baltimore. Potrivit poliţiei, incidentul a avut loc după ce agenţii de ordine interveniseră pentru a aplana o altercaţie care avusese loc în club.

Cele mai citite

Digitalizarea cărților de identitate electronice: Când vor fi gata noile acte

Executivul a adoptat recent o hotărâre ce sprijină lansarea proiectului „D4eID — Digitalizare pentru promovarea cărții de identitate electronice”. Conform Hotărârii de Guvern nr. 1.407,...

Economia României în declin: Profiturile scad, pierderile cresc

Semne de încetinire economică în 2023, după bilanțul financiar a peste 900.000 de companii Conform datelor furnizate de Registrul Comerțului pentru zf.ro, cifra de afaceri...

Ambasada SUA de la Kiev, închisă temporar, din cauza unui posibil atac aerian major

Departamentul pentru Afaceri Consulare de Stat al SUA a transmis că Ambasada SUA la Kiev a primit informații despre un potențial atac aerian semnificativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă