11.4 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialCine a luat mita?

Cine a luat mita?

Un politician roman a primit sase milioane de lire sterline mita in afacerea achizitionarii din Marea Britanie a fregatelor „Regele Ferdinand” si „Regina Maria”. Dezvaluirile au aparut in presa britanica o data cu anuntul arestarii lui George Barry, angajat al companiei care a intermediat vanzarea fregatelor, si a sotiei sale, Georgiana, de nationalitate romana. S-a aflat cu aceasta ocazie ca afacerea fregatelor a cuprins si un comision de mai mult de sapte milioane de lire sterline, din care numai un milion de lire a fost incasat de sotii George. Restul de sase milioane de lire a ajuns in buzunarele unui politician roman.

Au fost prinsi ca au incasat comisioane ilegale: Scandalul fregatelor cumparate de la britanici – primele arestari
O romanca si sotul ei de origine britanica au fost arestati miercuri la Londra, fiind acuzati ca au incasat ilegal un comision din vanzarea a doua fregate britanice catre Romania. Barry George, de 61 de ani, si sotia sa de origine romana, Georgiana, de 41 de ani, au fost arestati dupa ce politia a perchezitionat locuinta lor din Londra, de unde a confiscat o serie de documente.
George lucreaza pentru BAE Systems, cea mai mare companie britanica din domeniul apararii, si a intermediat vanzarea celor doua fregate. In centrul investigatiei desfasurate de Oficiul pentru Fraude Grave (SFO) se afla un "comision” in valoare de sapte milioane de lire sterline (circa zece milioane de euro), platit de BAE. Surse apropiate Ministerului Comertului si Industriei au declarat ca BAE a recunoscut ca s-a platit un comision, dar a refuzat sa spuna cine a primit aceasta suma.
Barry George ar fi primit 1% din valoarea contractului, in timp ce restul de 7% ar fi ajuns catre persoane necunoscute. Vecinii au declarat pentru cotidianul britanic "The Guardian” ca, recent, Barry si Georgiana George au cumparat si cel de-al doilea apartament de pe palier, ocupand acum intregul etaj al imobilului.

Firmele sotilor George

Sotii George conduc o companie romaneasca, Axis Trading, al carei profit a fost de un milion de lire sterline (circa 1,5 milioane de euro) in perioada tranzactionarii fregatelor. Barry George a detinut anterior alte doua firme mici de import-export si a fost inregistrat ca reprezentant BAE la conferintele guvernamentale din Romania. Acordul de tranzactionare a celor doua fregate britanice a fost incheiat in 2003, contra sumei de 116 de milioane lire sterline (aproximativ 168 de milioane de euro). Cumpararea celor doua fregate a fost cea mai mare tranzactie de echipamente militare efectuata de Romania dupa revolutie si a fost urmata de un contract de mentenanta a navelor, incheiat cu BAE in timpul guvernului Adrian Nastase. Romania dorea sa obtina sprijinul Marii Britanii pentru a adera la NATO si a motivat aceste tranzactii prin necesitatea de a combate contrabanda si traficul ilegal din Marea Neagra. Fregatele, redenumite Regele Ferdinand si Regina Maria, au fost construite in anii '80, la pretul de 120 de milioane de lire sterline fiecare (circa 180 de milioane de euro). BAE Systems, al carei nume oficial este British Aerospace, este una dintre cele mai mari companii de echipamente militare din lume, cu un profit de 15 miliarde de lire sterline (circa 22 miliarde de euro), dar a fost in numeroase randuri implicata in scandaluri de coruptie.

Cele mai citite

Ciucă nu mai are deloc încredere în PSD și nu va mai intra la guvernare cu acesta

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la preşedinţie, a declarat, miercuri, că "nu mai există niciun fel de încredere în Partidul Social Democrat", menţionând că...

Nicușor Dan, detalii despre referendum: Este necesară o prezenţă la urne de 30%

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat marţi că este necesară o prezenţă la urne de 30% pentru ca referendumul local să fie valid. Totodată, Biroul...

Secretul confortului termic: Cum să aerisești corect caloriferul

Aerisirea caloriferului te ajută șă economisești bani la facturi și să ai mai multă căldură în casă Pentru o funcționare eficientă a centralei termice și...
Ultima oră
Pe aceeași temă