22.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialCinci sportivi se lupta pentru un loc la JO din 2008

Cinci sportivi se lupta pentru un loc la JO din 2008

» Ciclismul romanesc a fost reprezentat in premiera la Jocurile Olimpice in 1952, la Helsinki, de Ion Ionita.

» A doua prezenta a Romaniei la JO a fost consemnata dupa opt ani, in 1960, la Roma, cand lotul nostru a numarat patru sportivi.

» Ultima participare a unui ciclist roman la JO s-a inregistrat dupa 24 de ani, la Atena, in 2004, unde Ovidiu Tudor Oprea s-a clasat pe locul 37.

 

Pentru jocurile olimpice de la beijing, din 2008, ciclismul romanesc nu are deocamdata calificat nici un reprezentant, dar conducerea forului de specialitate este optimista in forta sportivilor nostri de a obtine biletele pentru JO. Singura ramura a acestui sport unde Romania are sanse sa fie reprezentata la Beijing este proba de cross-country MTB (mountain bike). Vasile Salajan, secretarul general al Federatiei Romane de Ciclism, este convins ca pana la finalul anului echipa noastra reprezentativa va obtine punctajul care sa-i asigure prezenta la JO din China.

» Ce anume va determina sa fiti optimist in ceea ce priveste prezenta ciclismului nostru la JO din 2008?
— In momentul de fata suntem pe locul 29 in clasamentul mondial, iar pentru a avea un reprezentant la Beijing Romania va trebui sa se regaseasca intre primele 24 de tari. Pana la finalul anului mai avem cinci concursuri la care vom merge si la care vom putea acumula puncte pentru a urca in ierarhie. Lotul olimpic este format din cinci ciclisti, trei titulari – Ovidiu Tudor Oprea, Lucian Logigan si Marius Petrache – si doua rezerve – Ioan Mogos si Attila Madaras, iar cele mai bune trei rezultate intra in calculul punctajului echipei Romaniei. Evident, daca am putea participa la mai multe competitii, pentru ca sunt cate doua-trei concursuri pe saptamana, sansele de a obtine biletele pentru Beijing ar fi si mai mari. Din cauza costurilor foarte ridicate trebuie sa ne limitam insa participarile doar la intrecerile unde avem cele mai multe sanse sa castigam. Speram insa ca pana la finalul anului sa reusim sa intram in primii 24. Apoi consiliul de conducere al federatiei va desemna ciclistul cel mai in masura sa ne reprezinte la Beijing, care de obicei, desi nu este obligatoriu, este cel cu cele mai multe puncte acumulate.
» La celelalte probe de ce nu putem nici macar spera?
— La sosea poate la editia urmatoare a Jocurilor Olimpice vom reusi o calificare. Dupa revolutie a fost dezastru la nivel de cluburi. O mare parte au disparut, iar numarul rutierilor a scazut dramatic. Abia in ultimii ani a mai inceput sa se miste treaba deoarece s-au mai dezmeticit conducatorii cluburilor care au invatat sa fie manageri buni, adica cersetori. Pentru ca de fapt, in conditiile actualei legislatii, nu poate fi vorba de sponsorizari, ci de pomeni.
Marea noastra realizare la ciclism pe sosea speram sa fie includerea turului Romaniei in programul UCI (n.r. – Uniunea Ciclista Internationala). Cat despre ciclismul pe velodrom, cu o pista la Dinamo veche de 50 de ani, la care se fac carpeli si un velodrom la Craiova fara nici un fel de facilitati, adica vestiare sau macar grupuri sanitare, nici nu poate fi vorba de olimpiada.

» BMX, ultima proba de ciclism acceptata la Jocurile Olimpice si introdusa incepand cu editia de anul viitor, are adepti in Romania?
— Sigur ca da. In primul rand, forul international se straduieste sa implementeze in toate tarile din Balcani aceasta disciplina destul de noua trimitand o serie de specialisti. Avantajul este ca bicicletele sunt mai ieftine, in jur de 200-300 de euro, nu cateva mii ca celelalte, iar intrecerile sunt foarte spectaculoase. Este mai mult un show pe biciclete si deocamdata la noi se practica ca agrement. Pentru performanta ne lipsesc pistele, dar avem deja oferte si cum costurile nu sunt foarte mari (n.r. – o pista de BMX costa in jur de 100 000 de euro) s-ar putea sa avem cat de curand o astfel de pista.

» Revenind la participarea la Beijing. In caz de calificare, veti avea suficiente fonduri pentru pregatirea olimpica?
— Nici nu se pune problema. Cu siguranta vom primi fonduri suficiente de la Agentia Nationala pentru Sport si Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, iar daca nu ne vor ajunge banii vom apela la resurse extrabugetare.

» Care ciclist roman are in momentul de fata cele mai multe sanse de a ajunge in China?
— Putem spune ca Ovidiu Tudor Oprea este principalul favorit, avand cele mai multe puncte acumulate. In plus, el are si mai multa experienta, deoarece a participat si la editia trecuta a Jocurilor Olimpice. Cu toate acestea, daca Romania obtine dreptul de a inscrie un sportiv in competitia olimpica, conducerea federatiei poate delega pe oricine. De regula, pe sportivul cel mai in forma si cu cele mai bune rezultate.

» Succes!

Cele mai citite

Libanul afirmă că raidurile aeriene israeliene au ucis peste 180 de persoane

Israelul a atacat sute de ținte ale Hezbollah în raiduri aeriene care, potrivit autorităților sanitare libaneze, au ucis cel puțin 182 de persoane, fiind...

România, pe marginea prăpastiei pe fondul derapajelor financiare din anul electoral

România se află într-o situație economică precară, iar riscurile asociate derapajelor financiare sunt mai vizibile ca niciodată. Într-un an electoral în care măsurile economice...

Încă un pas până la ora de iarnă 2024. Mai multă lumină naturală dimineața

În 2024, România va trece oficial la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Această schimbare va însemna că ceasurile se...
Ultima oră
Pe aceeași temă