4.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCinci remedii naturiste pentru nopți de vis

Cinci remedii naturiste pentru nopți de vis

Peste 30% din populația globului suferă de insomnie, iar unul din patru oameni a suferit de insomnie cel puțin o dată în viață, arată cifrele oficiale. O afecțiunie obositoare care nu ne lasă să ne odihnim, insomnia poate deveni periculoasă dacă nu o prevenim sau nu o tratăm cum trebuie.

Insomnia este caracterizată prin incapacitatea de a adormi sau de a menține un somn constant și satisfăcător pe parcursul nopții. Specialiștii din domeniu încadrează insomnia în trei mari categorii: insomnia acută, care durează mai puțin de o săptămână, insomnia pe termen scurt, între o săptămână și trei săptămâni, și insomnia cronică, atunci când vorbim de perioade care depășesc o lună. Se estimează că 10% dintre oameni suferă de insomnie cronică.

Aparent banale, insomniile au un impact puternic atât asupra sănătății, cât și asupra buzunarului persoanei afectate, datorită productivității scăzute și rezultatelor slabe la muncă. De obicei persoanele cele mai afectate de insomnie sunt femeile trecute de 60 ani, însă aceasta nu este o regulă.

Afecțiunea se poate manifesta cu precădere și la bărbați sau tineri, mai ales în contextul unui ritm cotidian din ce în ce mai alert. Printre pericolele la care se expun insomniacii se numără probleme cardiace, accidente vasculare, hipertensiune arterială, diabet și depresie. În plus, s-a demonstrat că oamenii care suferă de insomnii au șanse mai mari să cadă pradă alcoolismului sau abuzului de medicamente. Chiar dacă primul lucru pe care trebuie să-l faceți dacă observați că sunteți insomniac este să mergeți la medic, alternativ, puteți apela la o serie de remedii naturiste care vă pot ajuta să aveți un somn liniștit.

1. Ceai sau pastile de valeriană

Folosirea valerianei este unul dintre cele mai vechi remedii naturiste împotriva insomniei. Fie sub formă de ceai sau de pastile, planta reprezintă un aliat de succes în cursa pentru un somn bun. Cu toate acestea, valeriana nu funcționează pentru toată lumea, prezintă o serie de contraindicații și trebuie urmat un tratament de cel puțin
două – trei săptămâni pentru a da roade.

Faptul că nu dă depedență sau senzația de cap greu dimineața, face ca valeriana să fie un remediu popular în cazul insomniilor. Cu toate acestea, aveți grijă să nu consumați valeriană dacă luați sedative sau antihistaminice. De asemenea, nu este indicat să amestecați valeriana cu alcoolul sau dacă aveți probleme cu ficatul.

2. Renunțați la cafea și cafeină 

Este foarte important să urmați o dietă care să contribuie la reducerea cofeinei din băuturi și alimente și să adăugați în dietă acele alimente care vă ajută să adormiți mai repede și să aveți un somn mai bun. Un prim pas, desigur, îl reprezintă renunțarea la cafea sau la orice alte produse care pot conține cofeină, precum ceaiul, băuturile răcoritoare, ciocolata sau chiar unele medicamente.

Evitați dulciurile cel puțin înainte de culcare, deoarece ele afectează echilibrul glucidic din organism. În momentul în care consumați dulciuri, glicemia crește rapid într-o perioadă scurtă de timp, însă după aceea scade vertiginos. Astfel, este posibil ca în timpul nopții să vă scadă glicemia și să vă treziți, de exemplu, că vă este foame. Pentru a încuraja instalarea somnului, puteți consuma înainte de culcare biscuiți din cereale integrale. Aceștia conțin o serie de aminoacizi care ajută la formarea melatoninei, hormonul care induce somnul. În plus, este bine să mâncați alimente bogate în magneziu, acesta fiind un adevărat sedativ natural.

Magneziul se găsește în semințe, cereale integrale și legume cu frunze de un verde închis.

3. Lavandă, mușețel, ylang-ylang

Lavanda este unul dintre cele mai populare sedative naturale. S-a demonstrat că aceasta crește numărul de ore dormite, perioada de somn adânc și că îi face pe oameni să se simtă mai revigorați. Un lucru bun este acela că lavanda acționează foarte rapid.

Pentru efecte imediate puneți un săculeț de lavandă sub pernă, picurați două-trei picături de ulei de lavandă într-o batistă și inhalați aerul sau adăugați uleiul atunci când faceți baie. Alte uleiuri care pot ajuta în remedierea problemelor de somn sunt uleiul de mușețel și ylang-ylang.

4. Muzică liniștită

Muzica este considerată hrană pentru suflet. În același timp, este excelentă și în combaterea insomniilor. Înainte de culcare ascultați muzică liniștită, eventual sunete din natură. Este binecunoscut faptul că astfel de sunete liniștitoare sporesc calitatea somnului.

5. Mișcare moderată seara

Lipsa mișcării fizice contribuie la instalarea problemelor cu somnul, deoarece se acumulează tensiune musculară care, nedescărcată, poate duce la insomnii.

Mișcarea în timpul serii ajută la un somn mai profund. Totuși, nu faceți mișcare prea aproape de ora somnului deoarece exercițiile fizice pot crește nivelul de adrenalină, care vă poate ține cu ochii deschiși toată noaptea.

Cele mai citite

Horoscop 16 noiembrie 2024. Vești neașteptate pentru fecioare

Horoscop 16 noiembrie 2024. Previziuni interesante și utile pentru fiecare zodie, subliniind momente cheie și recomandări pentru a trece peste provocările zilei. Horoscop 16 noiembrie...

Horoscop 17 noiembrie 2024. Gemeni, atenție la sănătate

Horoscop 17 noiembrie 2024. Ziua promite momente de claritate și stabilitate în plan sentimental, dar și provocări care te invită să privești lucrurile dintr-o...

Comisia Europeană reduce prognoza de creștere economică a României și avertizează asupra deficitului bugetar ridicat

Comisia Europeană a redus semnificativ estimările de creștere economică pentru România în 2024, prognozând un avans de doar 1,4%, față de estimarea anterioară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă