15.4 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCinci oameni care au schimbat în bine faţa Clujului

Cinci oameni care au schimbat în bine faţa Clujului

În timp ce mii de funcţionari şi de politicieni din România percep funcţiile publice doar drept o oportunitate pentru a se căpătui, în Cluj-Napoca există oameni care fac enorm pentru comunitatea din care fac parte. România liberă – Ediţia de Transilvania – Banat a ales cinci personalităţi care, departe de lumina reflectoarelor, au ales să muncească zi de zi în folosul celor mulţi. Iată numele acestor clujeni, în ordine aleatorie.

Cristina Grigorean a creat un centru de asistenţă medicală prin telefon

Unul dintre cele mai inovatoare proiecte sociale din Cluj din anul 2013 a fost creat de specialiştii Fundaţiei Părinţi în România. Este vorba de o organizaţie neguvernamentală formată prin dezvoltarea la nivel naţional a Fundaţiei Părinţi Clujeni, cea care a reuşit, în parteneriat cu fostul deputat Mircia Giurgiu, azi consilier al ministrului delegat pentru Dialog Social, să elimine mâncarea de tip fast-food din şcolile din România. Cristina Grigore a reuşit să creeze, în parteneriat cu medicul Călin Lazăr, directorul medical al Spitalului Clinic de Copii, un call center cu totul aparte.

Prin intermediul acestuia, cadrele medicale special instruite pot să acorde asistenţă medicală prin telefon părinţilor ale căror copii suferă de diferite afecţiuni. Desigur, acest tip de asistenţă medicală nu elimină controalele medicale ori asistenţa medicală oferită la spital, ci doar ajută la rezolvarea unor probleme mai uşoare, de genul răcelilor de sezon de care suferă copiii.

Call centerul de la Spitalul Clinic de Copii din Cluj reprezintă un ajutor deosebit în cazul copiilor bolnavi din comunităţile izolate din zone precum Munţii Apuseni. ”Acest cell center este o iniţiativă cu totul deosebită, care îmbină competenţele medicale cu soluţii furnizate de tehnologia modernă. Poate reprezenta un model la nivel european”, spune Ion Moldovan, specialist în asistenţă socială.

Dănuţ Gheorghe Pintea, sufletul satului Corneşti

Cele mai multe dintre relatările referitoare la Biserica Ortodoxă Română din ultimii ani s-au rezumat la dezvăluiri legate de clerici veroşi, lacomi de bani, sau la preoţi care se rezumă să repete mecanic ritualuri milenare, fără să fie preocupaţi deloc de adaptarea mesajului christic la lumea de azi. Departe de aceste ştiri, preotul ortodox Dănuţ Gheorghe Pintea din satul Corneşti a reuşit să demonstreze că lumea rurală românească nu este condamnată să zacă în uitare şi în sărăcie.

În satul cu doar câteva zeci de fumuri, el a început să construiască un spirit comunitar care aminteşte de vremurile evanghelice. Preotul ortodox a creat o sală de mese, în care, la sărbători, toţi membrii comunităţii servesc masa împreună. Astfel, comunitatea este pusă în situaţia în care ignorarea celor bătrâni, săraci, bolnavi sau singuri devină imposibilă.

Tot părintele Dănuţ Gheorghe Pintea a organizat o tabără de vară prin intermediul căreia copiii au fost invitaţi să descopere tainele picturii bizantine pe sticlă şi a organizat un cor renumit, care l-a încântat pe mitropolitul ortodox din Cluj, IPS Andrei Andreicuţ. Preotul din Corneşti este pe cale să finalizeze un azil de bătrâni, dar şi o biserică, în contextul în care faima sa de duhovnic atrage sute de oameni în fiecare duminică, ce vin din toate colţurile ţării pentru a participa la liturghia oficiată în satul pierdut între colinele şi văile Transilvaniei.

Pamela Roussos-Raţiu, vedeta mondială care învie tradiţiile ardelenşti

Pamela Roussos – Raţiu, fosta soţie a interpretului Demis Roussos şi actuala soţie a lui Indrei Raţiu, fiul regretatului lider ţărănist Ion Raţiu, este o celebritate de talie mondială. Ea a renunţat la o viaţă tihnită în Marea Britanie sau în Statele Unite ale Americii, pentru a relua, alături de soţul ei, Indrei Raţiu, şi de cumnatul său, Nicolae Raţiu, tradiţia familiei marelui memorandist Ioan Raţiu, de promovare a intereselor românilor ardeleni. Dacă în secolele trecute, activitatea familiei Raţiu a fost concentrată pe lupta politică, pe activitatea ecleziastică şi pe cea culturală, acum activitatea familiei Raţiu pune accent pe promovarea tradiţiilor autentice transilvănene, pe redescoperirea gastronomiei ardeleneşti şi pe susţinerea unor iniţiative economice deosebite. Pamela Roussos – Raţiu organizează cel mai frumos eveniment gastronomic din România, Dinner in the Forest. Invitaţii din toată lumea descoperă savoarea preparatelor culinare din Transilvania, dar şi contribuie financiar la susţinerea unor obiective culturale de mare valoare din această regiune.

Mircea Marţian, preotul care îi aduce pe copii la Cristos

Unul dintre cei mai respectaţi preoţi din Cluj este părintele Mircea Marţian, cel care conduce parohia greco-catolică Andrei Mureşanu. El a reuşit să transforme capela Sfântul Iosif, amenajată la demisolul catedralei greco-catolice în construcţie în Piaţa Timotei Cipariu într-unul dintre cele mai vii focare de viaţă spirituală din Transilvania şi din Banat. În fiecare duminică, această capelă, din parohia păstorită odinioară de marele preot unit Ion Agârbiceanu, intrat în galeria clasicilor literaturii române, devine neîncăpătoare pentru credincioşii care asistă la cele trei liturghii.

Cea mai animată este liturghia copiilor, cu cântece şi predici adaptate puterii de înţelegere a celor mici, care vin cu plăcere pentru a asista la serviciul divin. Parohia organizează în fiecare vară tabere de zi pentru copii, în care ei deprind tainele modelajului, ale picturii icoanelor pe sticlă sau vizitează diferite obiective turistice din oraş, Copiii au parte de cursuri de cateheză, în care învaţă bazele credinţei creştine, au ore de cor, de citară, flaut şi pian, studiază limba engleză, franceză şi italiană sau primesc ajutor la lecţii. Există şi un cerc de dansuri populare, unul de artă plastică şi clubul micului actor. Parohia are diferite tipuri de pastoraţie adaptate fiecărei categorii de vârstă, dar şi programe sociale destinate celor săraci. În ficare marţi, persoanele aflate în evidenţa parohiei, indiferent de confesiunea lor religioasă, primesc gratuit pâine. Părintele Mircea Marţian este asistat în activitatea sa de preoţii Titus Sas şi Florin Isac.

Simona Baciu a creat o şcoală de elită pe banii săi

În Cluj-Napoca, una dintre cele mai bune şcoli este Transylvania College. Este vorba de o şcoală creată de Simona Baciu, care a crescut de la an la an până când a intrat în elita şcolilor britanice din afara graniţelor Regatului Unit. Transylvania College este, în acest moment, singurul loc în care copiii din familiile de expaţi din Cluj pot beneficia de educaţie după curricula Cambridge, de la grădiniţă până la liceu. Şcoala creată de Simona Baciu a acoperit un gol important din sistemul clujean de educaţie şi oferă noi argumente pentru investitorii şi managerii străini care vor să vină în Transilvania, dar care doresc să ofere membrilor familiilor lor o calitate a vieţii cât mai apropiată de cea din Occident.

Cele mai citite

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...

Drăgușin, criticat după meciul din Carabao Cup! Tottenham a învins dramatic pe Coventry

Deși Tottenham a reușit să întoarcă scorul și să se califice în optimile Carabao Cup, prestația fundașului Radu Drăgușin a fost criticată dur de...

Momente de neuitat pentru Anca Dumitra. Actrița a născut

Anca Dumitra și soțul ei, Manfred Spendier, trăiesc momente de neuitat, devenind recent părinți pentru prima dată. În cursul zilei de ieri, cei doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă