7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialCinci milioane de maşini urmărite cu şapte camere video

Cinci milioane de maşini urmărite cu şapte camere video

Ministerul Transporturilor a introdus astăzi rovinieta electronică, în baza căreia, teoretic, şoferii ar trebui să scape de grija documentelor care dovedesc plata taxei de drum. În realitate, acest sistem nu este încă pus la punct, deşi a costat 35 milioane de lei.

Şoferii nu vor mai fi obligaţi, teoretic de azi, să prezinte talonul maşinii la cumpărarea unei roviniete din benzinării, nici să lipească abţibildul în parbriz şi să prezinte chitanţa la controlul Poliţiei Rutiere, ca urmare a faptului că la 1 octombrie a intrat în vigoare rovinieta electronică. Grupul care a câştigat dreptul de a implementa proiectul în urma unei licitaţii controversate, şi anume asocierea UTI/Novensys promisese un sistem complex, integral informatizat, care permitea cumpărarea rovinietelor inclusiv online, de pe un telefon mobil cu acces la internet sau printr-un simplu SMS. Contractul a costat 35 milioane de lei, dar, cu toate acestea, şoferii nu beneficiază încă de aceste facilităţi. În timp ce Compania de Drumuri susţine că plata taxei se va înregistra automat într-o bază de date confruntată permanent cu imaginile video luate din trafic, poliţia cere în continuare hârtii ca dovezi ale plăţii. Benzinarii adâncesc şi mai mult confuzia, spunând că plata rovinietei se va face ca şi până acum.

Cum ar funcţiona noul sistem

Potrivit Ministerului Transporturilor, sistemul funcţionează excelent: „Conducătorul auto îi comunică operatorului (spre exemplu angajatului benzinăriei de unde cumpără vinieta – n.r.), pe proprie răspundere, numărul maşinii pentru care vrea să cumpere rovinieta, tipul vehiculului şi perioada de valabilitate a rovinietei. Operatorul introduce în calculator numărul autovehiculului iar sistemul generează, automat, toate datele de identificare, precum şi categoria vehiculului, dar şi numele proprietarului”, spune CNADNR. Simpla menţiune a numărului de înmatriculare va trebui să permită vânzătorului de viniete să afle numele proprietarului şi tipul vehiculului, cu ajutorul unei baze de date comună între vânzătorii de viniete, Poliţia Rutieră şi CNADNR. „După achitarea tarifului, cumpărătorul primeşte un bon de casă sau factură, dacă solicită, în locul vechiului autocolant (care se lipea pe parbriz).

Plata este înregistrată automat în baza de date centrală  şi este păstrată pe toată perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare” ne spun cum ar trebui să funcţioneze sistemul oficialii companiei. Datorită existenţei acestei baze de date verificabilă instantaneu din orice punct al ţării, şoferii nu ar mai mai avea de ce să prezinte la un control al poliţiei nici măcar bonul de casă eliberat la cumpărarea vinietei. Verificarea va putea fi făcută prin citirea numărului de înmatriculare al vehiculelor aflate în trafic de către camere video fixe amplasate pe drumurile naţionale sau de echipajele mixte Poliţie-CNADNR dotate cu camere mobile şi confruntarea acestor nume cu cele din  baza de date a autovehiculelor pentru care s-a eliberat rovinietă. „În cazul în care numărul nu este găsit, se interoghează baza de date a DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor) pentru identificarea contravenientului. Toate aceste operaţiuni au loc online, în doar câteva secunde”, spune CNADNR.

Poliţia Rutieră. „E doar un pilot”

Şeful Poliţiei Rutiere, comisarul şef Lucian Diniţă, nu este însă de aceeaşi părere cu oficialii de la CNADNR. „Acest sistem de control electronic al rovinietei este un proiect pilot, ce va fi implementat în prima etapă doar pe câteva tronsoane rutiere. Dacă va da rezultate bune, atunci va fi implementat la nivel naţional. Până atunci, pe drumurile unde nu sunt instalate aceste sisteme de control electronic, poliţiştii rutieri îi vor putea controla pe şoferi dacă au roviniete”, a explicat pentru România Liberă comisarul şef Lucian Diniţă. El a adăugat că şoferii prinşi fără roviniete valabile vor fi amendaţi contravenţional cu 500-1.000 de lei şi li se va reţine certificatul de înmatriculare al maşinii. „Sistemul de control electronic al rovinietei aparţine în exclusivitate CNADNR. Identificarea o face sistemul CNADNR-ului şi tot această instituţie îl va sancţiona pe şoferul respectiv”, a adăugat comisarul şef Lucian Diniţă.

Benzinarii cer în continuare talonul

Benzinarii susţin că „sunt pregătiţi” să aplice sistemul, dar declaraţiile lor arată contrariul. Întrebat dacă începând de mâine va fi suficient numărul de înmatriculare pentru eliberarea rovinietei, şeful unei benzinării din Bucureşti ne-a declarat că, dimpotrivă, va fi solicitat talonul maşinii ca şi până acum. În timp ce Poliţia susţine că va cere la verificări bonul de casă, oficialii CNADNR spun că acesta nu mai e necesar. Spre binele şoferilor este recomandat, totuşi, ca aceştia să deţină măcar bonul de casă pentru a-l arăta Poliţiei. Deocamdată verificarea rovinietei pe cei 16.000 de kilometri de drumuri naţionale se face cu şapte camere fixe amplasate pe DN2A, DN2, DN17 (2 buc.), DN7, DN5 şi DN6 şi a unui număr de echipaje mixte Poliţie-CNADNR dotate cu terminale al căror număr nu a putut fi precizat ieri de către oficialii CNADNR.

Cele mai citite

Justin Bieber i-a dat „unfollow” pe Instagram lui Hailey Bieber

În ultimele ore, internetul a explodat cu știrea că Justin Bieber i-a dat "unfollow" lui Hailey Bieber pe Instagram, ceea ce a provocat un...

Donald Trump anunță investiții de 500 de miliarde de dolari în inteligența artificială

Donald Trump a dezvăluit un plan ambițios de investiții de până la 500 de miliarde de dolari în infrastructura de inteligență artificială (AI), informează...

Lingușirea ca politică de stat

Din 20 ianuarie, liderii lumii au pășit pe scena geopolitică mondială, cu o combinație de precauție și curiozitate. Lingușirea, ca monedă de schimb, va...
Ultima oră
Pe aceeași temă