5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCin' sa fie "grupurile de interese"?

Cin' sa fie „grupurile de interese”?

Seful statului si-a desavarsit opera de delegitimare si decredibilizare a actualu-lui Guvern, lansand luni, prin purtatorul sau de cuvant, un avertisment public fara precedent: „presedintele a avertizat asupra pericolului ca oameni din Guvern sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice. Seful statului a cerut Guvernului sa actioneze doar sub influenta programului de guvernare si nu a unor lucruri ce pot schimba decizia politica”. E mai mult un atac decat un avertisment. Si, poate, o mica razbunare. Logica ei trebuie cautata in discutia despre anticipate.
Acum sase luni Traian Basescu spunea ca e nevoie de alegeri inainte de termen pentru a scapa de „solutia imorala care este PUR”. Or acum seful statului arunca o grava suspiciune asupra intregului Guvern, fara sa mai arate cu degetul catre un partid anume. Tradus in limbaj popular, Basescu ii spune lui Tariceanu: daca mai stai mult in troaca guvernarii, risti sa te manance porcii. Iar porcii, pentru cei care au urechi sa auda, au guitat public de cateva ori, suficient de strident cat sa vedem cam pe unde trebuie cautate „grupurile de interese”.
Unul dintre oamenii care au tot interesul ca actualul Guvern sa ramana in picioare este cu siguranta Dinu Patriciu. Redutabilul om de afaceri, care a trait intr-o frumoasa noapte de mai o neplacuta experienta la Parchetul General, vrea acum sa dea statul roman in judecata. Dar tot el s-a aratat dispus sa nu se mai adreseze instantelor internationale daca va ajunge la o „intelegere amiabila” in tara. O „intelegere amiabila” care trebuie citita in dolari si in cifre cu multe zerouri. Or i-ar fi imposibil sa gaseasca un partener mai ingaduitor intr-o astfel de afacere, dar si in altele pe teme de petrol decat un guvern condus de Tariceanu. Premierul a avut actiuni la Rompetrol, i-a fost si i-a ramas pesemne un foarte bun amic. Unii liberali sustin chiar ca Dinu Patriciu ar fi facut mari presiuni ca Tariceanu sa nu-si dea demisia si ca si-ar fi folosit din plin puterea de convingere ca sefii PNL din tara sa voteze pentru mentinerea sa la varful partidului si Guvernului.
Un grup de interese vizibil de pe luna este reprezentat de oamenii lui Dan Voiculescu. George Copos s-a remarcat in aceste sase luni ca prosper om de afaceri, extinzandu-si investitiile in turism si fotbal si mai putin ca vicepremier. Un alt reprezentant PUR a strecurat recent pe masa Guvernului o „solutie imorala”, dar pe placul unor, sa le zicem, „grupuri de interese” – 8 la suta din actiunile PETROM sa fie vandute asociatiei patronate de Liviu Luca si nu fiecarui salariat in parte, cum spune legea. Proiectul lui Codrut Seres a fost in cele din urma retras, la presiunile a doi ministri apropiati lui Traian Basescu, insa tentativa lui Liviu Luca de a mai face rost de niste maruntis din bani publici nu poate fi trecuta cu vederea. Daca ar fi sa punem cap la cap dezvaluirile din presa legate de afacerile vicepremierului Gheorghe Seculici, identificam inca un posibil grup de interese. Doar ca de data asta este de rau pentru Basescu. Ii place sau nu, Seculici este ruda presedintelui si identificat drept omul lui.
Prim urmare, Tariceanu ar face bine sa nu-si mai piarda vremea intreband retoric „institutiile abilitate” care or fi grupurile de interese care roiesc pe sub nasul lui. Poate ar fi mai util sa se intrebe de ce Basescu a renuntat la orice delicatete, atacand Guvernul in aceeasi zi in care liderul PD s-a ratoit la Tariceanu, avertizand ca partidul sau nu e o anexa a PNL. Ce urmaresc de acum fostii sai parteneri de Alianta? Cu siguranta ceea ce nu-si doreste sub nici o forma Tariceanu: anticipatele. La randul sau, presedintele este obligat sa spuna ce stie. Daca a simtit nevoia unei iesiri publice, inseamna ca lucrurile au devenit foarte grave. Si ca nu mai e chip sa se inteleaga cu primul ministru.

Cele mai citite

Inflația, monedele slabe și deficitele bugetare frânează relaxarea monetară din Europa de Est

Băncile centrale din Europa de Est evită să reducă dobânzile, spre deosebire de tendința globală de ieftinire a creditului, pe fondul inflației persistente și...

Optimizarea Igienei cu Produse Profesionale: Tork, Lucart și Kiehl

Într-o lume în continuă schimbare, standardele de igienă joacă un rol esențial în asigurarea sănătății și siguranței atât acasă, cât și în mediile de...

PSD revine la masa negocierilor pentru formarea noului Guvern

PSD a reluat negocierile pentru formarea Guvernului, alături de PNL și UDMR, conform unor surse liberale citate de ProTV. Structura ministerelor este deja conturată:...
Ultima oră
Pe aceeași temă