7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialCimitirul din Olanesti si podul din municipiul Suceava stau sa se surpe

Cimitirul din Olanesti si podul din municipiul Suceava stau sa se surpe

Guvernul a convocat ieri o videoconferinta urgenta cu prefectii pentru a inventaria noile distrugeri provocate de inundatii si de alunecarile de teren. Rand pe rand, prefectii din judetele afectate au prezentat premierului rapoarte despre pagubele inregistrate si au cerut sprijin financiar pentru masurile de prevenire a unor dezastre asemanatoare.
Prefectul de Valcea, Anuta Handolescu, a raportat ca in judetul sau ploile din ultima perioada au afectat 416 gospodarii, dintre care 30 au fost evacuate, iar opt case sunt in pericol sa se darame. Handolescu a mai spus ca 30% din lucrarile hidrotehnice efectuate in perioada 2002-2004 au fost deteriorate. Cimitirul din Olanesti este, de asemenea, in pericol de a se surpa, cu riscul iesirii cosciugelor la suprafata.
Nici in Suceava lucrurile nu stau deloc bine. O persoana a decedat, fiind luata de ape, iar podul de peste raul Suceava (situat pe drumul european E 85) risca sa se darame din cauza debitului foarte mare al apelor daca nu va fi consolidat urgent. Prefectul de Suceava a declarat ca acest pod este de marimea celui de la Maracineni, din judetul Buzau. Tot in Suceava exista 15 localitati afectate de alunecarile de teren, 16 poduri si podete distruse, iar umflarea raului Humor a pus in pericol o parte din orasul Gura Humorului.
In Alba, apa a patruns in 242 de gospodarii, iar 40 de persoane (dintre care 16 cetateni straini) au fost surprinse de viitura la Manastirea Ramet. Insa, desi ieri drumul de la manastire devenise cat de cat practicabil, turistii nu voiau sa plece de acolo. „Daca doresc sa paraseasca locatia, turistii trebuie sa mearga 2 kilometri pe jos circa o jumatate de ora si noi ii asteptam cu masini, dar ei nu si-au manifestat dorinta sa plece”, a declarat prefectul de Alba, Cosmin Covaciu.
In Olt, revarsarile de rauri si parauri de la granitele cu judetele Arges si Valcea au afectat 560 de case si opt poduri. Cateva dintre case stau gata sa se darame. Au fost distrusi circa 80 de kilometri de drumuri judetene si comunale si au pierit in apele de jumatate de metru, potrivit prefectului judetean, circa 1.500 de gaini si alte animale mici.
Cinci familii de rromi din judetul Satu Mare, ale caror case din chirpici s-au prabusit, au fost cazate temporar intr-o scoala din Tasnad, autoritatile locale asigurandu-le toate lucrurile necesare supravietuirii. In Arges, bilantul pagubelor, prezentat de prefect, este urmatorul: 26 de localitati afectate, 321 de gospodarii distruse si 3.394 hectare de teren inundate.

Pompele lucreaza nonstop

In Timis, ultimele ploi n-au mai provocat pagube atat de insemnate cum s-a intamplat la finele lunii mai-inceputul lunii iunie, dar totusi au reusit sa mai inunde 200 de hectare de teren (situate pe cursul de amonte al raului Bega) si sa afecteze 74 de case. Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a precizat ca aceste case nu sunt, din fericire, in pericol sa se prabuseasca.
Draganescu a aratat ca pompele lucreaza nonstop, reusindu-se evacuarea apelor de pe circa doua treimi din suprafata inundata: „Au mai ramas 9.000-10.000 de hectare sub apa, adica mai putin de o treime. Pompele scot peste 90.000 metri cubi pe ora”. Prefectul a mai spus ca sunt prezente in zonele inundate cele 16 pompe unguresti, opt pompe din Finlanda (care au fost deja donate consiliului judetean), doua pompe din Franta, opt pompe ale Aversa si Petromservice si noua pompe ale Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare. In Timis, exista in continuare 2.318 sinistrati, dintre care unii sunt cazati la rudele ale caror case n-au fost distruse.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă