Mii de constanteni au celebrat Pastele Blajinilor. Cimitirele din oras au devenit neincapatoare pentru toti cei care au dorit sa-si aduca aminte de rudele ingropate aici. Credinciosii au depus ofrande pe morminte si au impartit pomeni, in cimitir, langa biserica si vecinilor. Automobile parcate la intamplare, aglomeratie, nervi. Langa Cimitirul central nu se mai gasea nici un loc de parcare, iar la cele doua porti de intrare lumea facuse coada.
Pastele Blajinilor este momentul cand oamenii isi intorc fata de la cele lumesti si petrec inca o data sarbatoarea Pastelui, de data aceasta intr-un mod spiritual, cu cei care nu mai sunt. Traditia populara spune ca Pastele Blajinilor, supranumit Pastele Mortilor, se celebreaza la o saptamana dupa Paste si este o sarbatoare dedicata spiritelor mosilor si stramosilor trecuti la cele vesnice. Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului, Liliana Nadlac, spune ca bisericile tin, in aceasta perioada, slujbe de pomenire si ca oamenii impart pomeni constand in oua, coliva, cozonac, vin si pasca. In acest mod, si blajinii pot sarbatori Pastele.
Blajinii, se spune, sunt cei dintai oameni de pe pamant, cei care sustin stalpii cerului si pamantului, fiind apoi adoptati de crestini. Despre ei se spune ca locuiesc intr-o tara foarte departata, undeva spre marginea pamantului sau chiar sub pamant, ascunsi de lumea noastra. Mici la trup, blajinii dau dovada de calitati morale deosebite, cum ar fi blandetea, bunatatea si simplitatea, un adevarat model de conduita pentru crestini. Singura legatura a blajinilor cu lumea noastra este in preajma Pastelui. Ei sunt anuntati de Invierea lui Iisus prin cojile de oua aruncate pe apa curgatoare in Vinerea Mare sau in Sambata Pastilor de gospodine. Cojile plutesc timp de opt zile pana ajung la blajini. Se spune ca din oul ramas intr-o astfel de coaja se satura 12 suflete.