19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCiclismul, afara de la Olimpiada din cauza dopajului?!

Ciclismul, afara de la Olimpiada din cauza dopajului?!

» Nenumaratele scandaluri de dopaj care macina lumea ciclismului de cativa ani ar putea avea un rezultat dramatic: eliminarea acestei discipline de pe lista de la Jocurile Olimpice – o premiera neagra pentru intreaga miscare sportiva.

» Bomboana pe coliva a fost pusa de actuala editie a Turului Frantei, care se incheie la finalul acestei saptamani

Turul Frantei… muribund!
Vestitul Tur de ciclism al Frantei este muribund. Mai multe ziare aparute ieri chiar ii anunta decesul, scriind ca dupa 104 ani de existenta celebra competitie sportiva si-a dat obstescul sfarsit in Pireinei, in localitatea Orthez. Presa daneza adopta acelsi ton funebru. Se afirma ca pe buna dreptate Rasmunssen (poreclit Kyllking) a fost aruncat de propriii coechipieri in groapa cu lei. Totul a inceput dupa ce ambitiosul kazac Vinokurov, ce parea ca are din nou sansa de a castiga turul, in ciuda ranilor multiple de care suferea, a fost depistat pozitiv. Trisase recurgand la o transfuzie sanguina care i-a sporit cantitatea de globule rosii din sange, deci si rezistenta la probele de forta si de viteza. La catva timp dupa anunt si dupa ce echipa Astana a fost nevoita sa se retraga din competitie, un alt  ciclist a fost depistat pozitiv de dopaj cu testosteron. Iar seria neagra a culminat cu eliminarea celui care era dat deja castigator al turului, danezul Rasmussen, pe care tot coechipierii sai l-au obligat sa renunte, dupa ce deja fereratia daneza de ciclism il exclusese din echipa nationala. S-a ajuns la momentul adevarului. Rasmussen se eschivase de doua ori, in trecutul recent, de la controale, dar niciodata nu a fost dovedit pozitiv. Cu toate acestea, presiunea coechipierilor si a federatiei sale nationale tocmai acest lucru afirma. "stim ca liderul din actuala competitie triseaza, nu avem dovezi, dar ii cerem sa se retraga! E un moment grav, care umbreste Turul Frantei, deja maculat in cateva editii precedente de cazuri de dopaj. Dar e si un moment al adevarului pe care alte sporturi de competitie inca nu au curajul sa-l abordeze", suna unele comentarii din Franta.

La ora acuala anumite tertipuri de dopaj pot fi detectate, altele nu. Ciclistii necinstiti mizeaza pe acest decalaj, dar totusi in ciclism se petrec cele mai dese controale, in timp ce fotbalistii sau alti sportivi care se dopeaza in general pot sta linistiti.
Mai multi responsabili din Turul Frantei preconizeaza instituirea unui sistem complex, care sa permita verificarea datelor biologice ale fiecarui competitor profesionist pe o perioada mai lunga de timp. Acest lucru ar reclama investitii enorme si o structura logistica destul de complicata. Unii cred ca ar merita facut acest efort pentru a fi eliminati si restul trisorilor.
Alti cunoscatori ai situatiei afirma ca de fapt nu exista ciclist de performanta care sa nu se dopeze intr-un fel sau altul, fiindca limitele rezistentei fizice umane au fost atinse si chiar depasite.
Cei mai pasionati sustinatori ai celebrei "bucle" sunt scarbiti de pervertirea spiritului sportiv, trecut pe planul al doilea din cauza marilor interese financiare care au acaparat turul. Putini sunt cei care mai spera ca zilele glorioase ale competitiei oneste vor reveni in hexagon. z

» Retragerea lui Michael Rasmunssen, detinatorul tricoului galben si favorit la castigarea Turului Frantei cu patru zile inainte de sosirea la Paris, a venit dupa alte doua cazuri de dopaj.
 
» Asupra lui Rasmunssen existau de asemenea suspiciuni de dopaj, dar ciclistul nu a fost localizat in vederea efectuarii unor controale antidoping inopinate.
 
» Rasmunssen a parasit competitia la cererea conducerii echipei sale Rabobank pe motiv de neincredere.  

Amenintare
Sub acoperirea anonimatului, un membru al Comitetului International Olimpic (CIO), citat de AFP, a precizat ca ar putea fi luata decizia de a elimina ciclismul dintre disciplinele olimpice in cadrul sesiunii CIO de la Copenhaga din 2009. Daca va fi cazul, ciclismul va fi interzis la Jocurile Olimpice din 2016. "Ciclismul este o preocupare serioasa pentru membrii CIO. Este ingrozitor pentru imaginea miscarii olimpice. Scandalurile se succed unele dupa altele si exista o posibilitate serioasa ca ciclismul sa fie retras de pe lista disciplinelor de la Jocurile Olimpice", a spus sursa citata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă