17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCIA investigat de procurorii americani: Moartea suspectă a unui deţinut in Irak

CIA investigat de procurorii americani: Moartea suspectă a unui deţinut in Irak

O instanţă federală americană va investiga moartea unui suspect de terorism care se afla în 2003 în custodia CIA în închisoarea irakiană Abu Ghraib, acuzaţiile referindu-se la posibile crime de război şi acte de tortură, informează Mediafax.

Manadel al-Jamadi, un deţinut irakian poreclit „Omul de gheaţă” (pentru că încercase să îşi răcească trupul pentru a părea mort), a fost găsit mort în 2003 în celula sa de la Abu Ghraib.

La opt ani de la incident, procurorul american John Durham a început să cheme martori în faţa unui juriu federal din Virginia în cazul crimei comise pe 4 noiembrie 2003.

Revista Time a obţinut o copie a dosarului, ancheta referindu-se la posibile crime de război, acte de tortură şi infracţiuni federale.

Un militar american deja a fost judecat în cazul uciderii lui al-Jamadi, mai precis în legătură cu circumstanţele arestării acestuia, dar a fost găsit nevinovat. Suspectul de terorism fusese rănit în timpul aresării de către trupele speciale americane, dar aceste răni nu i-au provocat moartea, fiind predat în custodia CIA.

Se pare că în prezent obiectul anchetei ar fi „un civil”, cel mai probabil agentul CIA Mark Swanner, care l-a interogat pe al-Jamadi cu puţin timp înainte de decesul acestuia.

Deocamdată nu se ştie la ce crime de război se referă acuzaţiile, dar orice presupusă infracţiune atribuită CIA ar afecta grav imaginea Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA.

Cele mai citite

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...

Manchester City riscă să fie exclusă din toate competițiile! „Procesul secolului” în plină desfășurare

Manchester City se confruntă cu o anchetă istorică pentru 115 nereguli financiare, iar clubul riscă sancțiuni drastice, inclusiv eliminarea din toate competițiile interne. Începând cu...

Pepe a dezvăluit detalii despre prima sa relație serioasă

Pepe și-a amintit de prima sa iubire, Dana Gheorghe, o femeie care a jucat un rol important în viața sa la începutul carierei sale...
Ultima oră
Pe aceeași temă