22.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialCIA a publicat 13 milioane de documente din fosta arhivă secretă. Unele...

CIA a publicat 13 milioane de documente din fosta arhivă secretă. Unele pagini se referă la fenomenul OZN

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a Statelor Unite a anunțat miercuri că deschide accesul public, pe Internet, la circa 13 milioane de documente desecretizate. Potrivit anunțului, aceste documente pot fi consultate pe site-ul propriu al CIA.

Documentele includ un volum extrem de mare de informații și sunt deja grupate de CIA pe categorii. Una dintre ele se referă la un proiect de construire a unui tunel secret la Berlin, în timpul Războiului Rece, în perioada în care care orașul era ocupat de trupele americane, britanice și sovietice.

Decizia CIA de publicare a unui asemenea volum de informații, cândva confidențiale, este comentată de BBC, care susține că agenția de spionaj a luat această decizie după lansarea unui acțiuni în justiție, pe acest subiect, de către un ONG. Înaintea acestui proces, documentele, deși desecretizate, puteau fi consultate doar într-un sediu al CIA din Maryland. Efectul acestei acțiuni în justiție a fost că arhivele sunt acum disponibile și online. 

Dintre documentele publicate de CIA, unele sunt rapoarte asupra unor experimente psihice sau extrasenzoriale, grupate în cadrul proiectului Stargate. Alte documente desecretizate se referă la observarea unor OZN.

Din categoria cercetărilor cândva secrete ale americanilor este acum publicată, printre altele, o reţetă pentru cerneală invizibilă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Revolut introduce, în prag de vacanță, o nouă funcție de securitate pentru a proteja fondurile clienților de hoții de buzunare

Revolut, banca digitală cu peste 3,5 milioane de clienți retail în România și 40 de milioane la nivel global, introduce funcția Protecția Fondurilor, un...

Topul motivelor pentru care românii ar refuza un job

69% dintre angajații români participanți la un studiu internațional spun că ar refuza o ofertă de job dacă ar avea o experiență neplăcută la...

Zeci de mii de firme au ,,dispărut” de la începutul anului, potrivit datelor oficiale

Un număr de 32.626 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele patru luni din 2024, cu peste 44% mai multe comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă