21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialChişinău: Băsescu singur în faţa ruşilor. Şi a românilor

Chişinău: Băsescu singur în faţa ruşilor. Şi a românilor

Reacţia Ministerului de Externe de la Moscova la afirmaţiile recente ale preşedintelui român Traian Băsescu referitoare la evenimentele din 1941 este una isterică şi redactată în limbajul ultimaturilor din iunie 1940, scrie analistul Constantin Tănase într-un articol publicat în ziarul Timpul de la Chişinău, citat de Agerpres.

Autorul articolului intitulat „Băsescu singur în faţa ruşilor. Şi a românilor” constată că, în timp ce Traian Băsescu este învinuit de către ruşi de fascism şi nazism, iar presa rusă „s-a aruncat să-şi apere Rusia”, presa română şi politicienii români „n-au sărit să-şi apere preşedintele” şi „onoarea României”.

„În acest caz, a-l apăra pe Băsescu înseamnă a apăra onoarea României. Băsescu este primul preşedinte român care a avut curajul să le spună ruşilor un adevăr pe care nimeni nu a îndrăznit să-l rostească. România de azi nu mai e România de ieri. Românii de azi nu mai vor să treacă Prutul, să-şi recupereze „moşia pierdută astă-vară”, indiferent de cine ar fi semnat ordinul – de Ion Antonescu, Traian Băsescu. Sau de Mihai Eminescu”, consideră Constantin Tănase.

Ziaristul critică în continuare şi lipsa de atitudine din partea politicienilor şi a presei de la Chişinău, „românească” şi aproape „unionistă”, în timp ce Ministerul de Externe de la Chişinău „tace adânc, cu adânci semnificaţii, respectând astfel tradiţionala laşitate a „diplomaţiei moldoveneşti” de la „90 încoace”.

Moscova s-a declarat joi indignată de afirmaţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, potrivit cărora el ar fi putut în 1941 să trimită soldaţi pentru a participa la atacul împotriva Uniunii Sovietice. „Este absolut evident că o asemenea sfidare obraznică, ce îndreptăţeşte agresiunea fascistă şi profanează memoria a milioane de victime ale fascismului, este inadmisibilă”, a afirmat MAE rus.

 

Cele mai citite

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...

Ministrul Energiei anunţă măsuri speciale pentru a pregăti reţeaua energetică în faţa condiţiilor meteorologice extreme

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat finalizarea unui nou comandament energetic, cu scopul de a pregăti România pentru fenomenele meteorologice extreme prognozate în următoarele...
Ultima oră
Pe aceeași temă