19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Chinezii vor să pună stăpânire pe lumea întreagă"

„Chinezii vor să pună stăpânire pe lumea întreagă”

Economistul Antoine Brunet, preşedinte al AB Marches şi autor al volumului „Aspiraţiile hegemonice ale Chinei”, consideră că Beijingul a provocat criza datoriei în Occident prin menţinerea subevaluării yuanului, într-un interviu publicat de săptămânalul Le Point, citat de Agerpres.

Declaraţiile Chinei după scăderea ratingului datoriei publice americane reflectă în esenţă două lucruri, afirmă economistul. „Mai întâi, ar fi timpul ca Statele Unite să-şi dea seama că cheltuiesc mai mult decât produc şi, apoi, SUA ar trebui să-şi reducă cheltuielile, mai ales pe cele militare. Este un lucru paradoxal, deoarece China contribuie de zece ani la dezindustrializarea Statelor Unite, dar şi a Europei. În loc să producem chiar noi, China ne obligă să cumpărăm produse made in China datorită monedei sale subevaluate. Acest lucru se traduce printr-un deficit bugetar, dar şi un deficit extern tot mai mare. Guvernele occidentale încearcă deci să menţină artificial activitatea prin creşterea cheltuielilor publice şi a consumului, cum se întâmplă în Franţa, cu prima de casare pentru automobile”, spune Antoine Brunet.

China este o ţară cu o importantă ascensiune economică, PIB-ul ei a depăşit deja de doi ani pe cel american, chiar dacă cifrele oficiale nu arată acest lucru, potrivit economistului citat. Producţia manufacturieră chineză a explodat, depăşind-o pe cea a SUA în 2010, la fel şi lucrările publice (construirea de autostrăzi, aeroporturi, porturi, imobile), au luat un avânt mai mare decât în SUA. China este şi primul consumator de energie primară din lume (cărbune, petrol, electricitate…), primul consumator de ciment, cupru, oţel. „Este imposibil să faci astfel de constatări şi să continui să crezi că PIB-ul chinez este pe jumătatea celui american! Menţinând an de an un excedent de 6 % din PIB, China are deci capacitatea de a destabiliza celelalte ţări din lume. Este vorba nu numai de ţările occidentale, ci şi de ţări precum India şi Brazilia. (…) Ea importă din Brazilia soia, zahăr, petrol, minereuri şi lemn, iar brazilienii se plâng că li se impun importuri contra unei mon
ede chineze depreciate”, adaugă economistul.

De la criza din 2008, care a slăbit din punct de vedere politic ţările occidentale, China îşi permite să nu-şi mai aprecieze moneda. Creşterea din iulie 2010 până în iulie 2011, de la 6,48 la 6,60 dolari/yuan a fost derizorie, afirmă expertul.

Deşi în mod normal, China ar avea interesul să-şi aprecieze moneda ca să controleze inflaţia, ea nu face acest lucru, potrivit economistului citat, deoarece ceea ce o interesează acum este să destabilizeze ţările occidentale, pe toate fronturile, economic, social, bugetar. Destabilizând finanţele publice, ea obligă, de exemplu, guvernele să revină asupra anumitor dispozitive sociale, ceea ce va provoca nemulţumirea oamenilor.

Acest lucru se explică prin faptul că „chinezii vor să pună stăpânire pe întreaga lume”, ei vor să detroneze SUA din poziţia de „hegemonie mondială”, afirmă Brunet. „Acest lucru nu se referă numai la economie. Chinezii aplică aceeaşi abordare şi pe plan teritorial, în cursa înarmărilor, prin alianţe diplomatice. China a încheiat cu Pakistanul o alianţă, a declarat că Marea Chinei de Sud îi aparţine, este preocupată de înarmare. Ea nu încetează să-i surprindă pe Occidentali cu noile sale capacităţi militare. Ceea ce explică de ce China le cere Statelor Unite să-şi reducă cheltuielile militare”, spune economistul.

China a reuşit în cursul ultimilor şase ani să găsească noi pieţe pentru exporturile ei în ţări exportatoare de materii prime, precum Rusia, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, Australia, America de Sud, şi multe ţări africane. China îşi diversifică deja rezervele de schimb. China este, de asemenea, la originea aprecierii coreene, braziliene, elveţiene, adaugă analistul.

Chinezii afirmă că sprijină datoria europeană prin cumpărarea de obligaţiuni ale ţărilor aflate în dificultate, dar ei „sunt nişte piromani care vor ca lumea să creadă că sunt pompieri”, spune economistul. „Planul lor este să împrumute Europa ca să pună stăpânire pe activele ei. Chinezii ştiu că nu-şi vor recupera banii sau speră acest lucru şi că vor pune mâna pe garanţiile acordate. Unii spun că trebuie să se profite de lichidităţile chineze pentru rezolvarea problemelor occidentale de finanţare. Dacă se face acest lucru, în câţiva ani, China va pune stăpânire pe întreprinderi precum Total Air Liquide sau Generali”, consideră economistul.

Ceea ce pot occidentalii să facă este, potrivit analistului, să impună Chinei măsuri de retorsiune până ce va ceda în ceea ce priveşte politica de schimb. Trebuie să se pună capăt jocului pe care-l face de zece ani şi să i se aplice taxe vamale de 100 % pe produsele made in China, concluzionează Antoine Brunet.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă