19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialChinezii tin in cantonament 96.000 de sportivi pentru JO 2008!

Chinezii tin in cantonament 96.000 de sportivi pentru JO 2008!

Atletismul romanesc are in palmares 34 de medalii olimpice, dintre care 10 de aur, 14 de argint si 10 de bronz. La editia trecuta a Jocurilor Olimpice, la Atena, in 2004, reprezentantii nostri au obtinut doua medalii de argint – Marian Oprea la triplusalt si Ionela Tarlea Manolache  la 400 m garduri – si una de bronz – Maria Cioncan, la 1500 m.

Cu un an inainte de startul intrecerilor olimpice de la Beijing, componentii lotului nostru olimpic nu se pot lauda cu performante deosebite. In ciuda faptului ca aspirantii nostri la echipa olimpica nu au prea multe motive de lauda, actualul presedinte al forului de specialitate, Sorin Matei, nu este ingrijorat. Mai mult, inca sub efectul rezultatelor peste asteptari obtinute de romani la recent-incheiatele intreceri de anvergura la tineret, juniori si cadeti, seful FRA afiseaza un optimism debordant si isi exprima convingerea ca atletii nostri se vor intoarce cu cel putin o medalie si de la Beijing.

– Pareti foarte optimist cu un an inainte de startul Jocurilor Olimpice de la Beijing. Aveti motive intemeiate?
— Dupa parerea mea, stam bine. In mare, lotul este deja cunoscut si cred ca vom obtine rezultate bune la Beijing. Nu vreau sa dau nume, din superstitie, dar sunt convins ca sportivii nostri de valoare vor urca pe podium.  
– Cati atleti si-au realizat deja baremurile pentru Olimpiada?
— Nu stiu exact. Sunt cativa, dar pentru noi nu este important momentul in care se obtine calificarea la Olimpiada. Spre deosebire de alte sporturi, la atletism perioada in care se pot realiza baremurile se intinde pana aproape de startul intrecerilor olimpice, iar pentru atleti constituie chiar un avantaj sa-si realizeze baremul in anul olimpic. Nu este exclus, de pilda, ca sportivi care si-au castigat dreptul de a merge la Beijing in acest an sa ramana acasa daca anul viitor nu-si  vor reconfirma valoarea.
– Veti avea o delegatie mai numeroasa decat la Atena?
— Cred ca vom fi tot pe-acolo. Politica noastra actuala este sa selectionam toti sportivii care si-au realizat baremurile A sau B (n.r. – baremul A, cu grad de dificultate mai mare, permite tarilor participante la Jocurile Olimpice sa inscrie cel mult doi sportivi in fiecare proba, spre deosebire de baremul B, cu grad de dificultate mai scazut, care permite inscrierea unui singur sportiv pe proba).
– Presedintele COSR, Octavian Morariu, a fost insa foarte strict in ceea ce priveste acest aspect si a spus ca din lotul pentru Beijing nu vor face parte decat sportivi care si-au realizat baremurile A.
— Personal, consider ca este de datoria noastra sa ii propunem la lot pe toti sportivii cu sanse de a obtine rezultate onorabile la Jocurile Olimpice. Evident, ultimul cuvant il va avea Comitetul Olimpic si Sportiv Roman.
– Cati sportivi se afla in momentul de fata in pregatire olimpica?
— Deocamdata lotul este format din 19 atleti, dar numarul lor poate fi modificat pana in luna iunie 2008, cand se vor trimite listele finale la forul international. O prima reesalonare a lotului se va face la finalul acestui an, pe baza rapoartelor si analizelor pe care conducerea federatiei le va efectua impreuna cu antrenorii.
– V-ati gandit la un stagiu de pregatire in China, unde umiditatea este mult mai ridicata decat la noi, iar la alte discipline este considerata un adversar redutabil?
— Inca nu stiu daca vom merge in pregatire in China. Sa vedem daca vor exista oferte. Oricum, pentru un atlet clima nu ar trebui sa fie considerata un adversar, pentru ca noi suntem obisnuiti sa concuram pe orice vreme. O verificare importanta in perspectiva Jocurilor Olimpice de la Beijing putem insa considera Campionatele Mondiale de la Osaka, din Japonia (n.r. – 25 august-5 septembrie). Practic, acolo vor fi aproape aceleasi conditii climaterice. Vom merge cu noua zile inainte, pentru acomodare, si in functie de cum vor decurge lucrurile pe pamant nipon ne vom contura si planul de bataie pentru Beijing.
-» Vor fi chinezii mai periculosi decat la alte editii ale JO?
— Cu siguranta ca da. Potrivit informatiilor pe care le avem, chinezii au tinut in cantonamente un numar urias de sportivi, peste 96.000, iar investitiile ar speria pe oricine. Este clar ca s-au antrenat mai bine ca oricand si vor incerca sa cucereasca cat mai multe medalii. La fel de bine cum s-au pregatit gazdele au facut-o insa si celelalte tari participante, motiv pentru care se anunta o lupta foarte grea.
– Succes!

REGRES
"Varfurile" au probleme
Cel mai reprezentativ exponent al echipei Romaniei, Marian Oprea, care in 2006 a avut un inceput de sezon excelent si isi propusese sa cucereasca titlul european la triplusalt si sa stabileasca un nou record, abia a obtinut medalia continentala de bronz. A urmat apoi o serie de accidentari si o perioada a trebuit sa stea pe tusa, Oprea revenind in activitatea competitionala doar de cateva luni. De cealalta parte, Ionela Tarlea Manolache, cu dureri la spate, nu numai ca in ultima vreme nu a mai "amenintat" podiumul in intrecerile la care a participat, dar a fost pe punctul de a renunta la performanta. Singurul "plus" al actualului lot olimpic al Romaniei a fost Nicoleta Grasu, care, dupa perioada postnatala, a revenit in forta si a cucerit bronzul la aruncarea discului la Europenele de anul trecut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă