19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialChinezii spioneaza hotelurile si restrictioneaza internetul

Chinezii spioneaza hotelurile si restrictioneaza internetul

» Un senator american acuza China ca intentioneaza sa spioneze hotelurile in timpul Jocurilor Olimpice.
» China va restrictiona accesul jurnalistilor la internet in timpul Jocurilor Olimpice.

China intentioneaza sa spioneze invitatii care vor fi cazati la hotelurile detinute de grupuri straine in timpul Jocurilor Olimpice, a afirmat senatorul american Sam Brownback, relateaza AFP. "Guvernul chinez a creat un sistem pentru a spiona si colecta informatii despre invitatii (cazatii – n.r.) la hoteluri in timpul Jocurilor Olimpice", a declarat senatorul republican de Kansas.
El a afirmat ca "mai multe lanturi hoteliere internationale" au confirmat ca au primit dispozitii de a instala sisteme logistice pentru a supraveghea activitatea. "Aceasta inseamna ca jurnalistii, familiile atletilor, aparatorii drepturilor omului si alti vizitatori vor fi supusi unui proces de colectare de informatii abuziv din partea Biroului chinez pentru securitate publica", a spus el.
Brownback a precizat ca a mai fost alertat de catre reprezentantii organizatiilor pentru apararea drepturilor omului privind planurile autoritatilor de la Beijing de a supraveghea utilizarea internetului din hotelurile internationale, iar ulterior conducerile respectivelor hoteluri au confirmat aceasta informatie.

Senatorul a refuzat sa dea publicitatii numele hotelurilor, afirmand ca acestea ar risca sa piarda dreptul de a opera in China si ca ar putea fi amendate sever daca nu respecta ordinele Beijingului. "Nu vor sa faca asta. Sunt obligati sa o faca", a denuntat Brownback. "Daca sunt identificate clar, s-ar putea confrunta cu masuri de reprimare din partea guvernului comunist", a adaugat el.
Echipa senatorului le-a inmanat jurnalistilor documente cu traducerea in limba engleza a instructiunilor de instalare a dispozitivelor de supraveghere pana la sfarsitul lunii iulie. Documentele au fost primite de hoteluri, potrivit lui Brownback. "Daca refuzati instalarea sau daca opriti sistemul dupa instalare, veti fi pasibili de pedeapsa", precizeaza documentul transmis de autoritatile chineze, potrivit traducerii in limba engleza, mentionand amenzi de 732 dolari de persoana si 2.197 de organizatie. "In cazul unor incalcari grave, accesul la internet va fi intrerupt sau licentele vor fi suspendate", adauga textul.
 
Probleme si cu internetul
China va restrictiona accesul presei la internet in timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, a declarat ieri un oficial chinez din cadrul Comitetului de organizare, revenind asupra promisiunii de acordare a unei libertati totale in cursul competitiei sportive, relateaza AFP. "In timpul Jocurilor Olimpice vom furniza un acces suficient la internet pentru jurnalisti", a declarat Sun Weide, purtator de cuvant al Comitetului de organizare. El a confirmat ca jurnalistii nu vor avea acces la paginile sau site-urile care contin informatii despre miscarea spirituala Falungong, interzisa in China. Oficialul a adaugat ca nici alte site-uri nu vor putea fi accesate de catre presa, fara a preciza care anume.

CIO a anuntat, la randul sau, ca va discuta despre aceste restrictii de acces la internet cu autoritatile chineze.
Jurnalistii straini aflati la Beijing s-au plans deja ca nu pot accesa site-urile organizatiei Amnesty International, ale posturilor BBC si Deutsche Welle si ale cotidienelor Apple Daily din Hong Kong si Liberty Times din Taiwan.
Chinezii nu au acces la anumite site-uri de informatie, la cele apartinand organizatiilor pentru apararea drepturilor omului sau la cele considerate subversive de catre regimul comunist. Interzisa in 1999 de catre Beijing, miscarea spirituala Falungong revendica 100 de milioane de adepti, dintre care 70 de milioane numai in China.

»  Politistii din regiunea autonoma chineza Tibet isi vor putea lua concediu numai dupa incheierea Jocurilor Olimpice, a anuntat miercuri presa oficiala chineza, subliniind ingrijorarea autoritatilor cu privire la eventuale probleme ce ar putea afecta buna desfasurare a JO de la Beijing, transmite France Presse. Fortele de ordine isi vor spori controalele la frontiere si isi vor intari cooperarea cu politiile straine pentru a "zdrobi cu fermitate toate activitatile separatiste", scrie Tibet Daily.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă