5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialChina și Rusia fac o demonstrație de forță în Marea Chinei de...

China și Rusia fac o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud. Putin profită de ocazie să-și arate mușchii, după exercițiul militar din Crimeea

China și Rusia încep luni aplicații navale comune în Marea Chinei de Sud, la două luni după ce o instanță internațională a decis că Beijingul nu are baze legale pentru a-și susține revendicările de extindere a teritoriului maritim în zonă, informează agențiile internaționale de presă.

Acțiunea, denumită Joint Sea-2016, reprezintă o nouă demonstrație de forță a Chinei, într-o zonă revendicată de mai multe țări riverane.

În perioada 12 – 19 septembrie, Rusia și China vor executa acțiuni comune de apărare aeriană, antisubmarină, căutare și salvare pe mare, precum și “de preluare a controlului” asupra unor insule și recife, a indicat purtătorul de cuvânt al marinei chineze, Liang Yang. 

“În raport cu exercițiile precedente, acestea sunt mai aprofundate și mai extinse în termeni de organizare, de misiuni și de comandamente”, a subliniat el.


Citește și: Rusia îşi arată provocator muşchii. Vladimir Putin a făcut o demonstrație de forță militară în Crimeea. Moscova a organizat, ostentativ, cel mai mare exercițiu


Agenția Sputnik a precizat, luni, că Rusia trimite la manevre 18 nave și 21 de avioane din Flota Pacificului. Dintre navele rusești implicate, cele mai importante sunt distrugătoarele “Admiral Vinogradov” și “Admiral Tributs”, din clasa Udaloy. Potrivit părții ruse, va fi exersat și un asalt simultan, aerian și amfibiu, asupra unei insule “capturate” de inamic.

Comandantul adjunct al Forțelor Navale ale Rusiei, viceamiralul Alexander Fedotenkov, a precizat că relația de colaborare Rusia – China “nu este îndreptată împotriva nimănui dar apără interesele noastre comune și asigură securitatea în oceanele lumii”.

Rusia și China au avut anul trecut un exercițiu similar, denumit Joint Sea-2015, care s-a desfășurat în Extremul Orient al Rusiei.


Citește și: Modelul Crimeea. RUSIA face exerciții militare pe teritoriul Georgiei, în regiunea separatistă Abhazia


 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...
Ultima oră
Pe aceeași temă