15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialChina şi războiul informatic

China şi războiul informatic

Seria bine strunită a dezvăluirilor WikiLeaks de documente ale Departamentului de Stat al SUA a ajuns la unul dintre cele mai aşteptate momente: China. Din telegramele diplomaţilor americani de la Beijing reiese o Chină obsedată să controleze internetul şi să-l folosească împotriva Americii.

În acelaşi timp în care autorităţile comuniste de la Beijing făceau, anul trecut, presiuni asupra motorului de căutare Google să cenzureze anumite site-uri, ambasada americană a trimis la Washington o telegramă secretă în care indica unul dintre motivele pentru care liderii chinezi deveniseră atât de obsedaţi de internet: îşi căutaseră propriul nume pe Google şi nu le-a plăcut ce au găsit. Potrivit New York Times, telegrama citează „o sursă foarte bine plasată”, potrivit căreia Li Changchun, membru al Biroului Politic şi principalul responsabil cu propaganda al regimului, a fost şocat să descopere că se pot face căutări în limba chineză pe principalul site internaţional, Google.com. Li a devenit livid când a descoperit „rezultate critice la adresa sa” şi a condus personal atacurile cibernetice asupra serverelor din Statele Unite ale Google.

Acest episod ilustrează ambivalenţa atitudinii comuniştilor chinezi faţă de internet. Pe de o parte sunt speriaţi că informaţiile care circulă pe Internet le-ar putea ameninţa controlul asupra ţării, iar pe de alta, sunt fascinaţi de oportunităţile pe care le oferă de a provoca pagube semnificative americanilor.

Google a fost nevoit să se retragă în primăvara trecută din China după o campanie de presiuni pentru a accepta cenzura şi după atacul asupra serverelor americane. În schimb, scrie Sunday Telegraph, guvernul chinez lucrează în legătură strânsă cu două companii private care au angajat hackeri renumiţi pentru atacurile lansate împotriva reţelelor americane. Unul dintre ei, Lin Yong, alias Leul, este fondatorul unui grup de hackeri care au atacat mai multe site-uri ale guvernului american după bombardarea ambasadei chineze la Belgrad în 1999. Un alt grup, numit XFocus a lansat un virus informatic periculos numit „blaster worm” în 2003. Ambele grupuri lucrează acum cu o companie IT apropiată de regimul de la Beijing, semn că Partidul Comunist Chinez încearcă să orchestreze atacuri împotriva reţelelor informatice de securitate americane.

Al Qaeda vroia să-l asasineze pe Bush la Beijing

Numărul doi în ierarhia Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a ordonat atacuri teroriste împotriva preşedintelui american George W. Bush, a secretarului de Stat Condoleezza Rice şi a premierului britanic, Gordon Brown, la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, potrivit unei note diplomatice.

„Potrivit ofiţerilor de informaţii chinezi, Al-Zawahiri a desemnat foşti terorişti din Turkistanul de Est să meargă în China pentru a comite atacuri teroriste la Jocurile Olimpice.”, precizează nota publicată de The Guardian.

În contextul presiunilor la care este supus, Julian Assange ameninţă, potrivit Sunday Times, că va dezvălui parola fişierului „asigurare” Wikileaks, deţinut de zeci de mii de fani, care conţine informaţii despre Guantanamo Bay, BP sau Bank of America, precum şi un clip al unui atac al soldaţilor americani din Afganistan asupra civililor. Wikileaks.org nu mai poate fi vizitat, după ce a fost întrerupt accesul la acesta, astfel că Wikileaks s-a mutat pe un domeniu elveţian.

Assange: Nu e viol, e „sex prin surprindere”, şi nu e închisoare, e amendă

Mandatul internaţional de arestare emis pe numele lui Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, nu este pentru viol, aşa cum s-a speculat în presă, ci pentru o infracţiune prevăzută de legea suedeză numită „sex prin surprindere”, iar pedeapsa maximă pentru faptele sale este o amendă de 5.000 de coroane suedeze, nu închisoarea, a afirmat avocatul lui Assange, Mark Stephens, citat de AOL News. În legislaţia suedeză există prevederi ce includ şi refuzul de a folosi un prezervativ sau ruperea acestuia în timpul actului sexual. Astfel, un bărbat poate fi acuzat de „sex prin surprindere” şi amendat dacă duce la capăt un act sexual consensual fără prezervativ, în condiţiile în care partenera sa l-a rugat să folosească acest mijloc de protecţie. Una dintre acuzatoarele lui Assange este cunoscută în Suedia pentru vederile sale radical feministe.

Cele mai citite

Străzi și locuințe din Constanța, afectate de inundații în urma unei ploi torențiale

În județul Constanța, marți dimineață, o ploaie torențială a provocat inundații care au afectat mai multe locuințe și străzi. Autoritățile au emis două mesaje...

Forțele israeliene emit un avertisment pentru sudul Libanului în contextul confruntărilor cu Hezbollah

Forțele israeliene au emis un avertisment adresat locuitorilor din sudul Libanului, în contextul intensificării confruntărilor armate din zonă, potrivit declarațiilor unui purtător de cuvânt,...

Număr record de firme în dificultate în 2024: Sectoarele comerțului și serviciilor, cele mai afectate

Numărul firmelor aflate în dificultate, inclusiv în stadii de insolvență, radiere, suspendare a activității sau dizolvare, a atins un nivel record în ultimii cinci...
Ultima oră
Pe aceeași temă