8 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialChina şi-a lansat sistemul comercial de navigaţie prin satelit, Beidu

China şi-a lansat sistemul comercial de navigaţie prin satelit, Beidu

China a pus în funcţiune propriul său sistem comercial de navigaţie prin satelit în regiunea Asia-Pacific, Beidu, destinat să-i asigure independenţa strategică şi comercială faţă de serviciile americane GPS şi europene Galileo, scrie AFP, potrivit Hotnews.ro.

Sistemul, care se bazează pe o reţea de 16 sateliţi de navigare şi alţi patru experimentali, a început să funcţioneze joi, după cum relatează vineri presa oficială chineză.

Purtătorul de cuvânt al Biroului chinez pentru navigaţie satelitară, Ran Chengqi, a apreciat performanţele lui Beidu (“Marele Urs, în chineză) drept “comparabile” cu cele ale GPS, potrivit China Daily.

“Semnalul Beidu poate fi recepţionat în ţări precum Australia”, a adăugat acesta.

Prezentat drept a două generaţie a sistemului chinez de navigaţie, lansarea să reprezintă un nou succes pentru tehnologia spaţială a Chinei, care şi-a propus să construiască o staţie spaţială până la finele deceniului. Beijingul vizează, de asemenea, trimiterea unei misiuni umane pe Luna.

China a început construcţia reţelei satelitare în 2000 pentru a evită o dependenţa strategică – în special militară – faţă de GPS, care are în prezent 95% din piaţă.

Un prim test a avut loc anul trecut.

“A deţine un sistem de navigaţie prin satelit reprezintă o mare importanţă strategică”, a subliniat Global Times, un cotidian anglofon apropiat de Partidul Comunist şi reputat pentru naţionalismul sau.

“Cerem consumatorilor chinezi să susţină puternic Beidu şi să devină utilizatori”, scrie cotidianul, într-un editorial în care recunoaşte că ar putea fi întâmpinate unele “probleme” în funcţionare, dar chinezii trebuie să dea dovadă de “tolerantă”.

Cele mai citite

Polonia ar putea lua măsura unei interdicţii asupra importului produselor agricole din Rusia

Polonia nu exclude introducerea unei interdicţii asupra importului produselor agricole din Rusia, a declarat joi premierul Donald Tusk în timpul unei vizite la Varşovia...

Parlamentul de la Chișinău „a rupt” trei acorduri încheiate cu CSI

Parlamentul de la Chişinău a denunţat încă trei acorduri încheiate pe platforma Comunităţii Statelor Independente (CSI), votând, în a doua lectură, trei proiecte de...
00:01:01

Un oficial al JO Paris 2024 spune că nu este nevoie de aer condiționat în satul atleților

Un oficial al JO Paris 2024 i-a asigurat săptămâna aceasta pe concurenți că apartamentele din satul atleților sunt adaptate la temperaturile verii, pe fondul...
Ultima oră
Pe aceeași temă