19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialChina şi-a lansat sistemul comercial de navigaţie prin satelit, Beidu

China şi-a lansat sistemul comercial de navigaţie prin satelit, Beidu

China a pus în funcţiune propriul său sistem comercial de navigaţie prin satelit în regiunea Asia-Pacific, Beidu, destinat să-i asigure independenţa strategică şi comercială faţă de serviciile americane GPS şi europene Galileo, scrie AFP, potrivit Hotnews.ro.

Sistemul, care se bazează pe o reţea de 16 sateliţi de navigare şi alţi patru experimentali, a început să funcţioneze joi, după cum relatează vineri presa oficială chineză.

Purtătorul de cuvânt al Biroului chinez pentru navigaţie satelitară, Ran Chengqi, a apreciat performanţele lui Beidu („Marele Urs, în chineză) drept „comparabile” cu cele ale GPS, potrivit China Daily.

„Semnalul Beidu poate fi recepţionat în ţări precum Australia”, a adăugat acesta.

Prezentat drept a două generaţie a sistemului chinez de navigaţie, lansarea să reprezintă un nou succes pentru tehnologia spaţială a Chinei, care şi-a propus să construiască o staţie spaţială până la finele deceniului. Beijingul vizează, de asemenea, trimiterea unei misiuni umane pe Luna.

China a început construcţia reţelei satelitare în 2000 pentru a evită o dependenţa strategică – în special militară – faţă de GPS, care are în prezent 95% din piaţă.

Un prim test a avut loc anul trecut.

„A deţine un sistem de navigaţie prin satelit reprezintă o mare importanţă strategică”, a subliniat Global Times, un cotidian anglofon apropiat de Partidul Comunist şi reputat pentru naţionalismul sau.

„Cerem consumatorilor chinezi să susţină puternic Beidu şi să devină utilizatori”, scrie cotidianul, într-un editorial în care recunoaşte că ar putea fi întâmpinate unele „probleme” în funcţionare, dar chinezii trebuie să dea dovadă de „tolerantă”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă