26.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialChina nu mai vrea dolarul ca referinta pentru constituirea rezervelor internationale

China nu mai vrea dolarul ca referinta pentru constituirea rezervelor internationale

Banca centrala a Chinei a propus inlocuirea dolarului, ca moneda de referinta pentru constituirea rezervelor internationale de valuta, cu un sistem global controlat de Fondul Monetar International (FMI), potrivit cotidianului britanic Financial Times, consultat de Mediafax.

Scopul este de a crea o moneda pentru constituirea de rezerve separata de state si care sa poata ramane stabila pe termen lung, a precizat guvernatorul institutiei financiare, Zhou Xiaochuan.

Pozitia oficialului chinez indica temerile autoritatilor de la Beijing ca masurile adoptate de SUA penrtru stabilizarea propriei economii ar putea avea un impact negativ asupra Chinei.
"Este un semn clar ca autoritatile chineze, cel mai important investitor in instrumente financiare emise in SUA, sunt ingrijorate cu privire la riscul inflationist prezentat de posibilitatea ca Rezerva Federala sa tipareasca bani", a declarat Qu Hongbin, economist sef la HSBC China.

China are rezerve valutare de circa 2.000 de miliarde de dolari si este putin probabil sa schimbe o parte a acestor fonduri in alta moneda in perioada urmatoare, se arata in publicatia britanica.
Pentru a inlocui actualul sistem, Zhou a propus extinderea rolului Drepturilor Speciale de Tragere (DST) alocate de FMI statelor, a caror valoare se bazeaza pe cotatia a patru monede, respectiv dolarul, yenul, euro si lira sterlina.

Propunerea chineza include si extinderea cosului de valute care ofera baza evaluarii DST, pentru a include cotatiile monedelor tuturor marilor economii ale lumii.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

VIDEO. Ciolacu, despre importanța militarilor pentru națiunea română. Ceremonii și demonstrații militare, la Buzău

Militarii reprezintă pilonii pe care se sprijină siguranţa şi suveranitatea naţiunii române, a declarat premierul Marcel Ciolacu.Şeful Executivului a participat, la Buzău, la ceremonia...

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...

Demontarea infrastructurii online critice pentru a perturba comunicațiile și propaganda teroristă

Autoritățile judiciare și de aplicare a legii din Europa și Statele Unite au desfășurat o operațiune de mare amploare pentru a demonta infrastructura online...
Ultima oră
Pe aceeași temă