33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialChina: Membrii PCC, vinovaţi de activităţi superstiţioase, vor fi excluşi din partid

China: Membrii PCC, vinovaţi de activităţi superstiţioase, vor fi excluşi din partid

Membrii Partidul Comunist Chinez (PCC), vinovați de practicarea de “activități superstițioase”, vor fi excluşi din partid, ca urmare a eforturilor președintelui Xi Jinping de a întări controlul ideologic asupra celor 88 milioane de membri, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Astfel, noile prevederi din regulamentul disciplinar, intrat în vigoare de la 1 ianuarie, prevede excluderea din partid a celor care ‘organizează’ activități superstițioase, și avertizarea celor care se limitează să ‘participe’ la astfel de activităţi. Astfel, practicarea unor ‘superstiții feudale’, precum divinația sau feng-shui, devine o încălcare explicită a disciplinei de partid.

Noile prevederi sunt mai drastice decât versiunea anterioară a regulamentului, datând din 2003, în care ‘superstițiile feudale’ erau incluse într-o categorie mai generală de activități ‘care perturbă productivitatea, munca sau ordinea publică’.

“Pentru un funcționar de partid, a nu mai crede în marxism-leninism, ci în feng-shui, reflectă lipsa sa de credință și problemele legate de valori”, a explicat director adjunct al Centrului de cercetări privind integritatea guvernamentală, de la Universitatea din Beijing, Zhuang Deshui, citat de agenția Xinhua.

Mai mulți responsabili de rang înalt ai Partidului Comunist au fost acuzați în ultimii ani de participare la ‘practici superstițioase’. Printre ei, Zhou Yongkang, fost șef al securități chineze și cel înalt responsabil căzut în dizgrație pentru corupție, care îi ceruse sfaturi lui Cao Yongzheng, clarvăzător și maestru de qigong (o formă de gimnastică tradițională chineză).

Cele mai citite

Zelenski spune că va începe negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să înceapă negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene. După...

NATO trece mai multe rachete nucleare din depozitare în “standby”, anunță Stoltenberg

NATO își trece mai multe focoase nucleare din starea de depozitare în cea de "standby", a anunțat secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg,...

UE cere Chinei să înceteze să mai încalce drepturile omului

Uniunea Europeană a reiterat apelurile adresate Chinei de a pune capăt încălcărilor drepturilor omului, după ce o delegație a UE a vizitat Tibetul și...
Ultima oră
Pe aceeași temă